Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Sverige startar huvudrundan ikväll mot Kamerun i jakten på kvartsfinalplatsen

Sverige har med sig maximala fyra poäng in i huvudrundan där Kamerun ikväll är fösta motståndare i Sveriges jakt på en kvartsfinalplats. Vid vinst stärker Sverige sina chanser att fortsätta VM efter huvudrundan med kvartsfinal i Herning, Danmark.

Bilden: Jenny Carlson gjorde sin bästa match för landslaget i matchen mot Kroatien, den 5 december 2023 i Scandinavium, Göteborg, här jubel efter att ha gjort ett av sina sex mål under matchen, dessutom blev det sex assist. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av VM dag 8

Du hittar information om dagens matcher längre ner i artikeln.

Huvudrunda grupp II, Trondheim, Norge

I huvudrundans första omgång i grupp 2 möttes Slovenien och Sydkorea i den tidiga matchen, Slovenien var starkast och kunde vinna med fyra mål efter att ha haft en tiomålsledning. Frankrike visade, äntligen, varför de är regerande Olympiska mästare och körde över Österrike och är med tanke på prestationen nära en kvartsfinalplats. Norge blixtrade till i första halvlek och visade mästartakter när de vann över Afrikanska mästarna Angola. Norge har, precis som Frankrike, sex poäng och är mycket nära en kvartsfinalplats.

Sydkorea - Slovenien 27-31
Frankrike - Österrike 41-27
Norge - Angola 37-19

Placering i tabellen efter speldag 8
Poäng inom parentes
Norge (6)
Frankrike (6)
Slovenien (4)
Österrike (2)
Sydkorea (0)
Angola (0)

Huvudrunda grupp IV, Fredrikshamn, Danmark

Tjeckien startade huvudrundan i grupp 4 med två poäng och trots en skakig start mot Ukraina gick Tjeckien vinnande ur matchen och fick med sig två viktiga poäng. Spanien tog sin fjärde raka vinst efter en stark insats i andra halvlek mot Argentina och har en fot i kvartsfinalen. Nederländerna gjorde en av sina starkaste insatser hittills i årets VM och vann över utmanaren Brasilien.

Ukraina - Tjeckien 23-30
Spanien - Argentina 30-23
Nederländerna - Brasilien 35-27

Placering i tabellen efter speldag 8
Poäng inom parentes
Nederländerna (6)
Spanien (6)
Tjeckien (4)
Brasilien (2)
Argentina (0)
Ukraina (0)

 

Dagens matcher

 

Grupp I, Göteborg

15:30 Montenegro - Kroatien
Med ett perfekt facit från grupp B i Helsingborg har Montenegro med sig fyra poäng in i huvudrundan och toppar tabellen. Idag ställs de mot Kroatien i den tidiga matchen och har chansen att glänta på dörren till kvartsfinalen.

Kroatien har inte imponerat så här långt i turneringen, även om de slutade på andra plats i gruppen bakom Sverige har de bara med sig en poäng in i huvudrundan. Det blir en allt-eller-inget-match för Kroatien för att ha en liten möjlighet att klämma sig in genom kvartsfinalsdörren och de åtta bästa.

Vid senaste landskampen vann Kroatien över Montenegro i en mycket jämn match (26-25).

18:00 Senegal - Ungern
Senegal har imponerat i gruppspelet, förlorade trots det mot både Kroatien och Sverige, men vann över Kina, sin tredje VM-vinst någonsin, och tog sig vidare till huvudrundan med en poäng i bagaget.

-Vi är glada över att nå huvudrundan i detta mästerskap. Jag är stolt över det här laget, jag älskar det här laget och jag älskar Senegal, säger deras franske förbundskapten Yacine Messaoudi till ihf.info.

Ungern har med sig två poäng in i huvudrundan och behöver vinna för att hålla liv i kvartsfinaldrömmen.

För fyra år sedan, vid VM i Japan 2019, hade Ungern inga problem mot Senegal och vann med 30–20, men det afrikanska laget har uppenbarligen tagit ett steg framåt sedan dess, så Ungern bör inte ta något för givet.

20:30 Sverige - Kamerun
Värdnationen Sverige klev ur gruppspelet med maxpoäng och har ett starkt stöd från hemmapubliken i Scandinavium, Göteborg, där publikrekord för damhandboll har slagits två gånger om hittills under VM. Sverige har en mycket bra chans att nå kvartsfinalen och är starka favoriter inför kvällens match.

Placering i tabellen inför speldag 9
Poäng inom parentes
Montenegro (4)
Sverige (4)
Ungern (2)
Kroatien (1)
Senegal (1)
Kamerun (0)

Sverige fortsätter huvudrundan:
9 dec kl. 20.30 mot Ungern
11 dec kl. 20.30 mot Montenegro

Säkra din plats på läktaren i Scandinavium. Köp din biljett här. Länk till annan webbplats.

De två främsta lagen i gruppen går vidare till kvartsfinalerna i Herning, Danmark och får där möta de två främsta lagen från huvudrundans grupp 3 (se nedan).


Grupp III, Herning, Danmark

15:30 Serbien - Polen
Sista chansen för både Serbien och Polen att ha möjlighet att nå kvartsfinalen. Serbien kommer tomhänta in i huvudrundan medan Polen har med sig två poäng och har ett bättre utgångsläge.

– Serbien visade i matchen mot Danmark att de kan spela väldigt bra. Ärligt talat är jag till och med lite förvånad över deras höga nivå. Matchen ikväll kommer att visa på karaktär. Om vi kan återhämta oss från förlusten mot Tyskland kommer jag att vara väldigt stolt över mina spelare. Jag är säker på att alla letar efter ytterligare styrka inför matchen, säger Polens förbundskapten Arne Senstad till det polska handbollförbundets officiella webbplats.

18:00 Tyskland - Rumänien
Tyskland kan ta ett avgörande steg mot kvartsfinalen vid vinst i kvällens match, och har två poängs försprång mot Rumänien, som är i ett måste-läge.

Rumänien kan få ett avgörande lyft om stjärnan Cristina Neagu gör debut i kväll i VM efter att ha missat de tre inledande matcherna på grund av en muskelskada.

Vid lagens tre senaste möten i VM-sammanhang har Tyskland vunnit samtliga, liksom vid de två senaste mötena i EM-sammanhang.

20:30 Danmark - Japan
Danmark fick en trög start på mästerskapet i öppningsmatchen mot Serbien, men vann därefter enkelt mot Chile och tog en stark och klar seger mot Rumänien och har med sig full pott in i huvudrundan.

Japan har, trots förluster mot Tyskland med endast ett mål och mot Polen med två, stått emot sina europeiska motståndare bra i inledningen av årets VM, men kommer in i huvudrundan med noll poäng. Det är måste-match för Japan ikväll, där Danmark anses stora favoriter.

Placering i tabellen inför speldag 9
Poäng inom parentes
Danmark (4)
Tyskland (4)
Rumänien (2)
Polen (2)
Japan (0)
Serbien (0)

President's Cup


Gårdagens resultat
Kazakstan - Kongo-Brazzaville 36-37

Dagens matcher
13:00 Chlie - Iran
15:30 Kina - Paraguay
18:00 Grönland - Island

 

Slutplaceringar VM 2023


1 – (klar för OS)
2 – (klar för OS-kval)
3 – (klar för OS-kval)
4 – (klar för OS-kval)
5 – (klar för OS-kval)
6 – (klar för OS-kval)
7 – (klar för OS-kval)
8 –
9 –
10 –
11 –
12 –
13 –
14 –
15 –
16 –
17 –
18 –
19 –
20 –
21 –
22 –
23 –
24 –
25 –
26 –
27 –
28 –
29 –
30 –
31 –
32 –

• Om Frankrike (direktkvalificerat för OS som värdnation) vinner VM får tvåan i VM direktplatsen till OS och lag 3–8 får kvalplatserna.
• Om Frankrike, Norge, Sydkorea, Angola eller Brasilien (alla klara för OS) slutar på plats 2–7 går OS-kvalplatserna vidare till lag åtta, nio och så vidare.

 

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

 

Publicerad: 2023-12-07

Senast uppdaterad: 2023-12-07

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!