Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Storseger i Sveriges första match i huvudrundan

Sverige tog sin största seger hittills i VM när de på torsdagskvällen vann mot Kamerun med 37-13. Elva spelare registrerades i målprotokollet där Nathalie Hagman blev bästa målskytt med åtta mål på åtta försök.

Bilden: Målvakten Irma Schjött gjorde VM-debut med 18 räddningar och två mål. Tyra Axnér (till höger) registrerades för fem mål och fyra assist och blev utsedd till matchens lirare. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av VM dag 9

Du hittar information om dagens matcher längre ner i artikeln.

Huvudrunda grupp I, Göteborg

Montenegro och Kroatien möttes i en jämn, tuff och underhållande match där Kroatien till slut kunde vinna med endast ett måls marginal, och därmed också bröt Montenegros segersvit i det här mästerskapet hittills. Segern innebär att Kroatiens chanser att nå kvartsfinalen lever. Senegal har visat i sina matcher i gruppspelet att de kan spela bra handboll, men i huvudrundans första match mot Ungern mötte de ett fantastiskt försvar och låg under med 11-2 efter de första 20 minuterna, vilket grundlade Ungerns seger. Sverige gick in som stora favoriter mot Kamerun och infriade alla förväntningar med att ta sin största seger hittills i mästerskapet. Ännu en målvakt i Sverige fick visa upp sig för hemmapubliken. I sin mästerskapsdebut gjorde Irma Schjött 18 räddningar och hade en räddningsprocent på 58% samt kryddade detta med att även göra två mål.

Montenegro - Kroatien 25-26
Senegal - Ungern 20-30
Sverige - Kamerun 37-13

Placering i tabellen efter speldag 9
Poäng inom parentes
Sverige (6)
Ungern (4)
Montenegro (4)
Kroatien (3)
Senegal (1)
Kamerun (0)

Sverige fortsätter huvudrundan:
9 dec kl. 20.30 mot Ungern
11 dec kl. 20.30 mot Montenegro

Säkra din plats på läktaren i Scandinavium. Köp din biljett här. Länk till annan webbplats.

Huvudrunda grupp III, Herning, Danmark

Det var en viktig match för både Serbien och Polen eftersom en förlust troligtvis skulle innebära missad chans att nå kvartsfinal. Serbien började starkt och tog en tidig ledning med 4-0, en ledning de höll hela första halvlek. Den andra halvleken inleddes med endast ett mål de första tio minterna, men när det var 15 minuter kvar hade Polen kvitterat till 15-15. Detta verkar ha gett Polen ny energi som gjorde att de till slut lyckades vinna matchen. Rumänien var tvungna att vinna mot Tyskland för att hålla drömmen om kvartsfinal vid liv och de inledde också matchen starkt och tog en tidig ledning med 6-3. Tyskland kom in med ny energi till andra halvleken och fick ordning på sitt försvarsspel, vilket till slut grundlade en viktig seger för dem. Japan stod för den största skrällen hittills i årets upplaga av VM då de besegrade värdlandet Danmark på deras hemmaplan. Japans seger skapar spänning och dramatik i grupp III inför fortsättningen.

Serbien - Polen 21-22
Tyskland - Rumänien 24-22
Danmark - Japan 26-27

Placering i tabellen efter speldag 9
Poäng inom parentes
Tyskland (6)
Danmark (4)
Polen (4)
Japan (2)
Rumänien (0)
Serbien (0)

 

Dagens matcher

 

Grupp II, Trondheim, Norge

15:30 Österrike - Angola
Om Österrike vinner dagens match mot Angola och även sista matchen mot Slovenien har de troligtvis uppnått sitt drömmål att nå kvartsfinal. Om de inte vinner båda matcherna, utan bara en, kan de fortfarande nå tredjeplatsen i gruppen vilket innebär en kvalplats för att komma med till OS nästa år. De här förutsättningarna gör att motivationen är hög i det österrikiska laget.

- Motivationen är hög. Det här är två matcher som vi kan och vill vinna, säger Österrikes målvakt Lena Ivancok till oehb.at.

Lagen har mötts fyra gånger tidigare i VM-sammanhang där Österrike vunnit tre av matcherna.

18:00 Sydkorea - Frankrike
Sydkorea är regerande asiatiska mästare och Frankrike är regerande olympiska mästare. Båda lagen har ännu inte riktigt visat sin fulla potential, men hoppas kunna göra det i kvällens match. Frankrike kommer från en stark insats mot Österrike där de gjorde 25 mål under de första 30 minuterna. Båda lagen är redan kvalificerade till OS nästa sommar och Sydkorea använder det här mästerskapet till att förbereda sig inför detta där den svenske tränaren Henrik Signell låter de yngre spelarna få mycket ansvar i VM-matcherna.

Detta blir sjätte gången lagen mötts i VM-sammanhang. De fem tidigare mötena har slutat med vardera två vinster och en oavgjord, så om även Sydkorea får till sitt spel idag så kan vi förvänta oss en jämn match.

20:30 Slovenien - Norge
Slovenien har redan vunnit mot både de afrikanska och de asiatiska mästarna i turneringen och hoppas nu kunna orsaka en stor skräll och även slå de europeiska mästarna. En del i det är att försöka få stopp på Norges 37-åriga målmaskin Camilla Herrem som i senaste matchen mot Österrike registrerades för sitt 850:e landslagsmål.

Norge hoppas kunna förstärka sin trupp med Kari Brattset Dale som missat de två senaste matcherna på grund av en skada i foten.

Placering i tabellen inför speldag 10
Poäng inom parentes
Norge (6)
Frankrike (6)
Slovenien (4)
Österrike (2)
Sydkorea (0)
Angola (0)

Grupp IV, Fredrikshamn, Danmark

15:30 Brasilien - Argentina
Efter två raka vinster i gruppspelet förlorade Brasilien den viktiga gruppfinalen mot Spanien och det blev även en förlust i första matchen i huvudrundan mot Nederländerna, vilket har gjort det svårare för dem att nå en kvartsfinal. Argentina kom in i huvudrundan med endast en vinst med sig från gruppspelet och är tillsammans med Ukraina underdogs i grupp IV. Brasilien och Argentina möttes i en vänskapsmatch inför VM och då vann Brasilien klart med 30-18, vilket också var deras 13:e raka seger mot just Argentina.

18:00 Tjeckien - Spanien
Spanien har vunnit fyra av fyra matcher hittills i årets upplaga av VM och en vinst ikväll innebär att de är klara för kvartsfinal och att de kommer sluta bland de åtta bästa lagen i världen för femte gången sedan 2003. Tjeckien har på sina sju VM-turneringar hittills lyckats bli bland de åtta bästa endast en gång och det var 2017. För att nå dit även i år måste de vinna mot Spanien samtidigt som Nederländerna vinner gruppen.

- Vi kommer gå all in mot Spanien. Vi har en chans att vinna, det är upp till oss, säger Tjeckiens förbundskapten Bent Dahl.

Det här blir lagens fjärde möte genom tiderna, men första gången de möts i VM-sammanhang.

20:30 Ukraina - Nederländerna
Nederländerna går in i den är matchen som stora favoriter och vinner de matchen är de klara för kvartsfinal. Ukraina är tillbaka i VM-sammanhang efter ett uppehåll på 14 år och att de tog sig till huvudrundan är bara det en stor prestation.

- Vi vill visa allt vi kan. Jag tror att matchen mot Nederländerna kommer att bli en av de svåraste. Men vi behöver inte ge upp. Det är en stark motståndare som gillar att springa. Vi måste också springa tillbaka till försvaret. Det är viktigt att vara tuff och aggressiv i försvaret, säger den ukrainske spelaren Andrivana Naumenko.

Lagen har mötts en gång tidigare i VM-sammanhang och det var 2001. Den matchen slutade oavgjort 28-28.

Placering i tabellen inför speldag 10
Poäng inom parentes
Nederländerna (6)
Spanien (6)
Tjeckien (4)
Brasilien (2)
Argentina (0)
Ukraina (0)

President's Cup


Gårdagens resultat
Chile - Iran 30-20
Kina - Paraguay 23-20
Grönland - Island 14-37

Dagens matcher
I President´s Cup spelas inga matcher idag fredag 8 december.

Matcher lördag 9 dec
13:00 Chile - Kazakstan
15:30 Iran - Kongo-Brazaville
18:00 Paraguay - Island
20:30 Kina - Grönland

Slutplaceringar VM 2023


1 – (klar för OS)
2 – (klar för OS-kval)
3 – (klar för OS-kval)
4 – (klar för OS-kval)
5 – (klar för OS-kval)
6 – (klar för OS-kval)
7 – (klar för OS-kval)
8 –
9 –
10 –
11 –
12 –
13 –
14 –
15 –
16 –
17 –
18 –
19 –
20 –
21 –
22 –
23 –
24 –
25 –
26 –
27 –
28 –
29 –
30 –
31 –
32 –

• Om Frankrike (direktkvalificerat för OS som värdnation) vinner VM får tvåan i VM direktplatsen till OS och lag 3–8 får kvalplatserna.
• Om Frankrike, Norge, Sydkorea, Angola eller Brasilien (alla klara för OS) slutar på plats 2–7 går OS-kvalplatserna vidare till lag åtta, nio och så vidare.

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-12-08

Senast uppdaterad: 2023-12-08

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!