Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

10 561 åskådare hejade fram Sverige till kvartsfinal

Matchen mellan Sverige och Ungern blev en jämn historia där Ungern ledde efter första halvlek. I andra halvlek lossnade målskyttet för Sverige och 10 561 på läktarna kunde heja fram Sverige till kvartsfinal.

Bilden: Emma Lindqvist blev med sina sjul mål i matchen bästa målskytt tillsammans med Jamina Roberts. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av VM dag 11

Du hittar information om dagens matcher längre ner i artikeln.

Huvudrunda grupp I, Göteborg

Med en imponeradande seger mot Senegal håller sig Montenegro kvar i kampen om en kvartsfinalplats. Senegal förlorade även sin andra match i huvudrundan och får nu sikta in sikta in sig på placeringsmatcher.Efter seger mot Kamerun har Kroatien nu fem poäng och är även de fortfarande med och slåss om en kvartsfinalplats. För att nå dit krävs en vinst mot Ungern på måndag. Matchen mellan Ungern och Sverige var en jämn historia som bjöd på bra försvarsspel och bra målvaktsspel. Efter första halvleken ledde Ungern med 11:10. I andra halvlek lossnade målskyttet för Jamina Roberts och Emma Lindqvist samtidigt som Johanna Bundsen började spika igen målet, bland annat med tre räddade straffar, vilka var bidragande orsaker till att Sverige till slut kunde vinna matchen och säkra en kvartsfinalplats.

Senegal - Montenegro 21-29
Kroatien - Kamerun 24-15
Ungern - Sverige 22-26

Placering i tabellen efter speldag 11
Poäng inom parentes
Sverige (8)
Nontenegro (6)
Kroatien (5)
Ungern (4)
Senegal (1)
Kamerun (0)

Sverige fortsätter huvudrundan:
11 dec kl. 20.30 mot Montenegro

Säkra din plats på läktaren i Scandinavium. Köp din biljett här. Länk till annan webbplats.

Huvudrunda grupp III, Herning, Danmark

Japan lyckades inte upprepa sin bedrift mot Danmark häromdagen utan förlorade en jämn match mot Rumänien. Med fem segrar på fem matcher har Tyskland säkrat sin kvartsfinalplats och har ett riktigt tungviktsmöte mot Danmark på måndag om gruppsegern. Danmark studsade tillbaka efter sin lite chockartade förlust mot Japan häromdagen och vann med tio mål mot Polen.

Rumänien - Japan 32-28
Serbien - Tyskland 21-31
Polen - Danmark 22-32

Placering i tabellen efter speldag 11
Poäng inom parentes
Tyskland (8)
Danmark (8)
Rumänien (4)
Polen (4)
Japan (2)
Serbien (0)

Dagens matcher

 

Grupp II, Trondheim, Norge

15:30 Angola - Sydkorea
Den här matchen är den sista matchen i årets VM för båda lagen. I egenskap av afrikanska och asiatiska mästare är både Angola och Sydkorea redan kvalificerade för OS i Paris nästa år och kan använda dagens match till finjusteringar inför det mästerskapet. Sydkorea som står på noll poäng vill väldigt gärna avsluta mästerskapet med en seger och få med sig några poäng.

Lagen möttes senast i OS i Tokyo 2020, en match som slutade oavgjort 31:31.

18:00 Slovenien - Österrike
Med en potentiell topp 12-placering och en chans att ta sig in i OS-kvalturneringarna är den här matchen viktig för båda lagen.

- Kroppen är väldgt trött, men det finns en sista match där vi vill ge allt igen, säger Österrikes Patricia Kovacs till oehb.at. En tredjeplats i gruppen skulle vara riktigt, riktigt coolt.

De här två länderna har mötts 21 gånger tidigare, där senaste matchen slutade oavgjort 23:23.

20:30 Frankrike - Norge
De här lagen känner varandra väl - kanske för väl. De har mötts 100 gånger tidigare där Norge har tagit 75 segrar. Båda lagen har redan kvalificerat sig till både kvartsfinal och till OS i Paris så på pappret finns det inte så mycket att spela för. Men matchen är såklart viktig för båda lagen som båda vill vinna och det är en match där båda lagen får möta på riktigt bra motstånd.

Placering i tabellen inför speldag 12
Poäng inom parentes
Norge (8)
Frankrike (8)
Slovenien (4)
Angola (2)
Österrike (2)
Sydkorea (0)

Grupp IV, Fredrikshamn, Danmark

15:30 Argentina - Ukraina
Med endast en seger var i det här mästerskapet vill båda lagen avsluta med vinst i sin sista match i det här mästerskapet. Om Argentina vinner kommer de förbättra sin 21:a plats från VM i Spanien 2021. Intressant är att lagen har samma antal gjorda mål och samma antal inslöppta mål. Hittills har Argentina aldrig lyckats vinna mot Ukraina, men hoppas kunna bryta den trenden idag.

18:00 Tjeckien - Brasilien
Tjeckiens seger mot Spanien gör att de närmar sig sin andra kvartsfinalplats i historien. De behöver vinna mot Brasilien, men till och med en fyramålsförlust kan ta dem vidare förutsatt att Nederländerna vinner mot Spanien. Även Brasilen har en liten chans att gå vidare med vinst mot Tjeckien med sex mål eller mer och under förutsättningen att Nederländerna vinner mot Spanien.

20:30 Nederländerna - Spanien
Vinst eller oavgjort räcker för att Nederländerna ska känna sig helt säkra på en kvartsfinal. Spanien behöver vinna med 19 mål eller fler samtidigt som Tjeckien vinner mot Brasilien. Sedan 2004 har Nederländerna och Spanien spelat 13 matcher mot varandra och de tre senaste mötena har varit riktiga nagelbitare. EM 2022 blev det oavgjort 29:29, i finalen i VM 2019 vann Nederländerna med 30:20 precis som i EM 2018 då de vann med 28:27.

Placering i tabellen inför speldag 12
Poäng inom parentes
Nederländerna (8)
Spanien (6)
Tjeckien (6)
Brasilien (4)
Argentina (0)
Ukraina (0)

President's Cup


Gårdagens resultat
13:00 Chile - Kazakstan 27-23
15:30 Iran - Kongo-Brazaville 20-32
18:00 Paraguay - Island 19-25
20:30 Kina - Grönland 32-24

Dagens matcher
Det spelas inga matcher idag i President´s cup.

Slutplaceringar VM 2023


1 – (klar för OS)
2 – (klar för OS-kval)
3 – (klar för OS-kval)
4 – (klar för OS-kval)
5 – (klar för OS-kval)
6 – (klar för OS-kval)
7 – (klar för OS-kval)
8 –
9 –
10 –
11 –
12 –
13 –
14 –
15 –
16 –
17 –
18 –
19 –
20 –
21 –
22 –
23 –
24 –
25 –
26 –
27 –
28 –
29 –
30 –
31 –
32 –

• Om Frankrike (direktkvalificerat för OS som värdnation) vinner VM får tvåan i VM direktplatsen till OS och lag 3–8 får kvalplatserna.
• Om Frankrike, Norge, Sydkorea, Angola eller Brasilien (alla klara för OS) slutar på plats 2–7 går OS-kvalplatserna vidare till lag åtta, nio och så vidare.

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-12-10

Senast uppdaterad: 2023-12-10

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!