Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Sverige spelar sin sista VM-match i Scandinavium ikväll

Sverige är klara för kvartsfinal i Herning, men gruppsegern står på spel när Sverige ikväll springer in på Scandinavium för sista gången i årets VM.

Bilden: Sista chansen att se Sverige spela årets VM-på hemmaplan kommer ikväll när laget möter Montenegro på Scandinavium i Göteborg. Här skriver Sveriges Nathalie Hagman autografer efter VM-premiärmatchen mot Kina den 1december 2023 i Göteborg. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av VM dag 11

Du hittar information om dagens matcher längre ner i artikeln.


Grupp II, Trondheim, Norge

Afrikanska mästarna Angola slog de Asiatiska mästarna Sydkorea i sista omgången av huvudrundan i Trondheim. Ingen av nationerna hade möjlighet att ta sig vidare till kvartsfinal. Slovenien spelade med stort hjärta för en vinst och en eventuell möjlighet att knipa en plats i OS-kvalet och vann över Österrike. Frankrike besegrade Norge i gruppfinalen av huvudrundan i Trondheim och är obesegrade så här långt i turneringen.

Frankrike får möta grupptvåan från huvudrundans grupp 4 medan Norge ställs mot ettan i dito.

Angola - Kina 33-31
Slovenien - Österrike 32-27
Frankrike - Norge 24-23

Slutplacering i tabellen
Poäng inom parentes
Frankrike (10)
Norge (8)
Slovenien (6)
Angola (4)
Österrike (2)
Sydkorea (0)

Grupp IV, Fredrikshamn, Danmark

Argentina avslutade huvudrundan med att vinna över Ukraina. Brasilien gick all in för att försöka vinna med de sex mål som krävdes för att det Sydamerikanska laget skulle ta sig vidare till kvartsfinalern, men det blev bara en tremålsvinst mot Tjeckien och Tjeckien fick förlita sig på Nederländsk vinst i den sena matchen i huvudrundans grupp 4. Nederländerna fortsatte sitt segertåg och via vinst med åtta mål skickade de hem Spanien och Tjeckien vidare till kvartsfinalerna. Nederländerna får möta grupptvåan från huvudrundans grupp 2 medan Tjeckien ställs mot ettan i dito.

Argentina - Ukraina 25-20
Tjeckien - Brasilien 27-30
Nederländerna - Spanien 29-21

Slutplacering i tabellen
Poäng inom parentes
Nederländerna (10)
Tjeckien (6)
Brasilien (6)
Spanien (6)
Argentina (2)
Ukraina (0)

 

Dagens matcher

 

Huvudrunda grupp I, Göteborg


15:30 Kamerun - Senegal
Inget av lagen har någon möjlighet att nå kvartsfinalerna, men det får antas att det ändå är två motiverade lag som springer in på Scandinavium i den tidiga matchen. Båda vill vinna det afrikanska derbyt och ta en högre position än den kontinentala rivalen. Senegal får ses som favorit efter att ha, förluster till trots, ändå imponerat så här långt.

Nationerna har aldrig mötts i VM-sammanhang, men vid senaste mötet i de afrikanska mästerskapen förra året vann Kamerun en jämn kamp (28-27).

18:00 Ungern - Kroatien
Ungern har ingen möjlighet att nå kvartsfinalerna, men vid seger mot Kroatien slutar de trea i gruppen och möjligen nia i turneringen, vilket skulle betyda att de säkrar en plats i OS-kvalet nästa år. För Kroatien står däremot en kvartsfinalbiljett på spel. Kroatien behöver ett bättre resultat mot Ungern än vad Montenegro presterar mot Sverige eftersom de i så fall slutar på samma poäng och Kroatien då drar fördel av vinst vid det tidigare inbördes mötet länderna emellan.

Ungern och Kroatien möttes senast i VM-sammanhang 2005, då ungrarna vann med 27-26.

20:30 Montenegro - Sverige
Sverige säkrade kvartsfinalbiljetten efter att ha imponerat i andra halvlek mot Ungern och hoppas kunna förlänga segersviten i den sena matchen på måndagskvällen. Det blir Sveriges sista match på hemmaplan i detta VM och flyttar till Herning, Danmark där kvartsfinalen spelas. Sveriges Daniela de Jong är skadad och har ersatts av mästerskapsrutinerade Carin Strömberg på 9 meter.

Andraplacerade Montenegro kommer att kämpa hårt eftersom de ännu inte säkrat sin kvartsfinalbiljett. Vid vinst vinner de gruppen, men vid oavgjort eller förlust kan de slås ut om Kroatien får ett bättre resultat mot Ungern.

– Sverige är ett bra lag, en värdnation, och hallen kommer att vara fullsatt. Det är ett nöje att spela sådana matcher. Det bästa sparas till slutet, nu måste vi återhämta oss och se fram emot nästa match, sa Bojana Popovic till ihf.info efter deras förra match.

Montenegro gick segrande ur de båda senaste mötena i mästerskapssammanhang mot Sverige, 26-23 vid VM 2019 och 31-25 vid EM 2020.

Ta chansen att se Sverige för sista gången i årets VM i Scandinavium, köp biljett här. Länk till annan webbplats.

Placering i tabellen inför speldag 13
Poäng inom parentes
Sverige (8)
Nontenegro (6)
Kroatien (5)
Ungern (4)
Senegal (1)
Kamerun (0)

Vinnaren från grupp 1 får möta grupptvåan från huvudrundans grupp 3 medan tvåan från grupp 1 ställs mot ettan från grupp 3.

Nästa match för Sverige:
13 december i Herning (kvartsfinal). Säkra din plats på läktaren i Herning. Köp din biljett här. Länk till annan webbplats.

Huvudrunda grupp III, Herning, Danmark

15:30 Japan - Serbien
Inget av lagen kan nå kvartsfinalerna och Serbien har underpresterat genom hela turneringen, men hoppas kunna avsluta med en vinst i eftermiddag. Japan överraskade stort genom att vinna över värdnationen Danmark häromdagen. Vi får se om de konserverat formen.

18:00 Polen - Rumänien
Efter förlusten mot Danmark, 22:32, slogs Polen ut ur kampen om en kvartsfinalplats och det resultatet var också avgörande för Rumänien, som också åkte ut.

Sedan 2007 har Rumänien och Polen mötts fem gånger, i VM-sammanhang, där Rumänien tagit fyra segrar. Polens enda seger kom vid VM 2013 (31-29). För åtta år sedan, 2015, vann Rumänien dominerande bronsmedaljen i Danmark, 31–22.

20:30 Tyskland - Danmark
Gruppfinal vankas i den sena matchen på måndagskvällen. Tyskland är ett av de fem lag som har inlett tävlingen med fem segrar i rad, men ställs inför sitt tuffaste test hittills - mot värdnationen Danmark, i en fullsatt Boxen i Herning.

Danmark skakades av förlusten mot Japan, 25-26, men studsade tillbaka mot Polen, 32-22, och har förstaplatsen i gruppen inställt i siktet.

De tre senaste mötena mellan de två lagen var samtliga i VM-sammanhang: Dansk vinst 2021, 32:16, och 2017, 21:17, medan Tyskland tog hem segern 2019, 26:25.

Vinnaren från grupp 3 får möta grupptvåan från huvudrundans grupp 1 medan tvåan från grupp 3 ställs mot ettan från grupp 1.

Placering i tabellen inför speldag 13
Poäng inom parentes
Tyskland (8)
Danmark (8)
Rumänien (4)
Polen (4)
Japan (2)
Serbien (0)

President's Cup

Dagens matcher
13:00 Kongo-Brazzaville - Chile
15:30 Iran - Kazakstan
18:00 Island - Kina
20:30 Paraguay - Grönland

 

Kvartsfinaler 12 december, Trondheim, Norge

Frankrike - Tjeckien 17:30
Nederländerna - Norge 20:30

Kvartsfinaler 13 december, Herning, Danmark

Ettan från grupp 1 - Tvåan från grupp 2 17:30
Ettan från grupp 2 - Tvåan från grupp 1 20:30

 

Slutplaceringar VM 2023


1 – (klar för OS)
2 – (klar för OS-kval)
3 – (klar för OS-kval)
4 – (klar för OS-kval)
5 – (klar för OS-kval)
6 – (klar för OS-kval)
7 – (klar för OS-kval)
8 –
9 –
10 –
11 –
12 –
13 –
14 –
15 –
16 –
17 –
18 –
19 –
20 –
21 –
22 –
23 –
24 –
25 –
26 –
27 –
28 –
29 –
30 –
31 –
32 –

• Om Frankrike (direktkvalificerat för OS som värdnation) vinner VM får tvåan i VM direktplatsen till OS och lag 3–8 får kvalplatserna.
• Om Frankrike, Norge, Sydkorea, Angola eller Brasilien (alla klara för OS) slutar på plats 2–7 går OS-kvalplatserna vidare till lag åtta, nio och så vidare.

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-12-11

Senast uppdaterad: 2023-12-11

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!