Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Ikväll spelas de första kvartsfinalerna i VM 2023

Sverige vann gruppfinalen mot Montenegro och och åker nu till Herning i Danmark för kvartsfinal mot Tyskland på onsdag. Redan ikväll i Trondheim spelas de första kvartsfinalerna mellan Frankrike - Tjeckien och Norge - Nederländerna.

Bilden: Sverige firar segern mot Montenegro tillsammans med publiken i Scandinavium. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av VM dag 12

Du hittar information om dagens matcher längre ner i artikeln.

Grupp I, Göteborg

Det afrikanska derbyt mellan Kamerun och Senegal slutade med vinst för Senegal, vilket också blev deras första och enda vinst i huvudrundan. Kamerun åkte på sin tredje förlust, men var med länge i den här matchen och kunde reducera till 20:21 med endast två minuter kvar av matchen, men Senegal lyckades hålla emot de sista minuterna. Resultatet innebär att Senegal slutar på plats 18 i årets VM och Kamerun på plats 24.

Kroatien som behövde minst oavgjort i matchen mot Ungern för att nå en kvartsfinal, ledde under stora delar av matchen, men Ungern lyckades vända på matchen under femton dramatiska minuter i slutet och vann till sist med ett måls marginal, 23:22. Tack vare den här vinsten slutade Ungerna trea i gruppen och på plats 10 i mästerskapet, medan Kroatien slutade på fjärde plats i gruppen och totalt på plats 14.

Sverige tog sin sjätte vinst på sex matcher när de vann mot Montenegro med 32:25 i gruppfinalen i sista matchen som spelades i Scandinavium. Johanna Bundsen i toppform mellan stolparna och tongivande offensivt spel av Jamina Roberts, Nathalie Hagman, Jenny Carlson och Linn Blohm grundlade segern. Med maximala 10 poäng slutade Sverige i topp i gruppen och åker nu till Danmark för kvartsfinal mot Tyskland på onsdag. Montenegro åker också till Danmark och får ta sig an värdlandet i sin kvartsfinal.

Kamerun - Senegal 20-22
Ungern - Kroatien 23-22
Montenegro - Sverige 25-32

Slutplacering i tabellen
Poäng inom parentes
Sverige (10)
Montenegro (6)
Ungern (6)
Kroatien (5)
Senegel (3)
Kamerun (0)

Nästa match för Sverige:
13 december i Herning (kvartsfinal). Säkra din plats på läktaren i Herning. Köp din biljett här. Länk till annan webbplats.

Grupp III, Herning, Danmark

Varken Japan eller Serbien hade så mycket mer att spela om än femteplatsen i gruppen samt att avsluta årets mästerskap med en vinst. Matchen utvecklades till en jämn historia där Japan hela tiden var i ledningen och Serbien jagade för att komma ikapp, men inte riktigt lyckades nå hela vägen fram. Japan hamnar på plats 17 i sluttabellen och Serbien på plats 21.

Inte heller Polen och Rumänien hade något att spela för mer än att nå bästa möjliga plats i sluttabellen. Rumänien ville undvika sin sämsta placering hittills i ett VM då de 2001 slutade på plats 17. Polen hade vid vinst chans att hamna bland de tio bästa. Polen fick jaga hela matchen och kunde efter 54 minuter kvittera till 25:25, men Rumänien lyckades stå emot och vinna med ett mål. Resultatet innebär att Rumänien slutar på plats 12 och Polen på plats 16.

Danmark var tvingade att vinna mot Tyskland för att säkra gruppsegern, ett Tyskland som ännu inte förlorat en match i mästerskapet. Tyskland började matchen starkt, men Danmark jobbade sig in sakta men säkert och ledde med 15:13 efter första halvlek. Matchen var fortsatt jämn i andra halvlek fram till Tysklands Emily Bölk fick sin tredje tvåminutersutvisning och därmed rött kort. Efter det gjorde Danmark 3 mål och hade ledningen med 27:23 med fyra minuter kvar, en ledning de aldrig släppte.

Japan - Serbien 22-20
Polen - Rumänien 26-27
Tyskland - Danmark 28-30

Slutplacering i tabellen
Poäng inom parentes
Danmark (8)
Tyskland (8)
Rumänien (6)
Polen (4)
Japan (4)
Serbien (0)

Dagens matcher

 

Kvartsfinaler, Trondheim, Norge


17.30 Frankrike - Tjeckien
Först ut på sista speldagen i Trondheim är de olympiska mästarna Frankrike som tar sig an Tjeckien i den första kvartsfinalen. Frankrike har vunnit alla sina sex matcher hittills. Trots att Tjeckien förlorade mot Brasilien i sista omgången i huvudrundan lyckades de ta sig till kvartsfinal tack vare sin seger över Spanien. Avancemanget innebär att oavsett utgång av kvällens match så är detta det bästa resultatet någonsin för Tjeckien som självständig nation.

- Det är viktigt att hålla fötterna på jorden, men jag är väldigt glad för vad vi har uppnått, sa Bent Dahl till handball.cz inför matchen. Vi har alltid en chans att vinna.

Frankrikes tränare, Olivier Krumbholz, säger att hans lag förbättrat sitt spel för varje match och att de gjorde sin hittills bästa prestation mot Norge häromdagen.

- Vi hittade det som är vårt DNA; ett starkt försvar som kan motarbeta motståndaren, sa Frankrikes målvakt Laura Glauser till ffhandball.fr efter segern mot Norge. Vi släppte in många mål i mästerskapets första matcher, men mot Norge återvände vi till det vi är bäst på; att inte släppa in.

20.30 Nederländerna - Norge
Norges 23 mål mot Frankrike i sista matchen i huvudrundan är det lägsta antalet mål de gjort i en match sedan EM-finalen 2020.

- Att förlora är aldrig kul, sa Norges målvakt Katrine Lunde till norska medier efter förlusten mot Frankrike. Vi måste ta med oss de bra sakerna. Vi kommer att rätta till några saker, sedan är vi redo att slå Nederländerna.

Nederländerna njuter av chansen att ta sig an Norge på deras hemmaplan, dit laget nu tagit sig efter enbart vinster i både gruppspel och huvudrunda i Fredrikshamn.

- Vi visste att en stor match skulle komma - antingen Norge eller Frankrike - det är nu Norge i Norge och det kommer bli en riktigt kul match, säger nederländska målvakten Tara Ten Holte till ihf.info inför kvällens match.

De två lagen möttes senast i VM i Spanien 2021 där Norge vann med 37:34 i en match i huvudrundan.

Kvartsfinaler 13 december, Herning, Danmark

17.30 Sverige - Tyskland
20.30 Danmark - Montenegro

President's Cup


Resultat gårdagens matcher
Kongo-Brazzaville - Chile 24-21
Iran - Kazakstan 29-33
Island - Kina 30-23
Paraguay - Grönland 21-19

Placeringsmatcher plats 25-32 spelas onsdag 13 december
13.00 Grönland - Iran
15:30 Paraguay - Kazakstan
18.00 Kina - Chile
20.30 Island - Kongo-Brazaville

Slutplaceringar VM 2023

1 – (klar för OS)
2 – (klar för OS-kval)
3 – (klar för OS-kval)
4 – (klar för OS-kval)
5 – (klar för OS-kval)
6 – (klar för OS-kval)
7 – (klar för OS-kval)
8 –
9 – Brasilien
10 – Ungern
11 – Slovenien
12 – Rumänien
13 – Spanien
14 – Kroatien
15 – Angola
16 – Polen
17 – Japan
18 – Senegal
19 – Österrike
20 – Argentina
21 – Serbien
22 – Sydkorea
23 – Ukraina
24 – Kamerun
25 –
26 –
27 –
28 –
29 –
30 –
31 –
32 –

• Om Frankrike (direktkvalificerat för OS som värdnation) vinner VM får tvåan i VM direktplatsen till OS och lag 3–8 får kvalplatserna.
• Om Frankrike, Norge, Sydkorea, Angola eller Brasilien (alla klara för OS) slutar på plats 2–7 går OS-kvalplatserna vidare till lag åtta, nio och så vidare.

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-12-12

Senast uppdaterad: 2023-12-12

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!