Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Sverige ställs mot Tyskland i kväll i VM-kvartsfinal

För fjärde gången i rad i VM-sammanhang ska Sverige spela kvartsfinal. I kväll ställs svenskorna mot Tyskland i danska Herning.

Bilden: Sverige har turneringens bästa målvakter så här långt, här kramar målvakten Evelina Eriksson om målvakten Johanna Bundsen innan matchen mot Ungern i huvudrundan i VM den 9 december 2023, Scandinavium, Göteborg. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av VM dag 13

Du hittar information om dagens matcher längre ner i artikeln.

Kvartsfinaler, Trondheim, Norge

Två kvartsfinaler spelades under gårdagen i Trondheim, Norge och därmed är Norge som arrangör färdiga för den här gången. Efter kvartsfinalerna flyttar samtliga lag till Herning i Danmark där slutspelet ska avgöras.

De regerande europeiska mästarna Norge tackade för sig genom att revanchera sig från förlusten i söndags mot Frankrike och tog i sin sista match på norsk mark en övertygande seger, efter en stark insats i andra halvlek, mot Nederländerna i kvartsfinalen.

Frankrikes målvakt Laura Glauser storspelade i andra halvlek efter en betydligt mer jämn första halvlek där fransyskorna bara hade två bollar upp inför pausvilan, och ledde laget till en 11-målsseger över Tjeckien i Trondheim och för fjärde VM:et i rad är Frankrike klara för semifinal.

Nederländerna - Norge 23-30 (11-12)
Frankrike - Tjeckien 33-22 (18-16)

Norge och Frankrike är klara för semifinal.

Dagens matcher, onsdag 13 december

 

Kvartsfinaler, Herning, Danmark


17:30 Sverige - Tyskland
För fjärde gången i rad har Sverige tagit sig till kvartsfinal i ett VM efter att ha vunnit sina samtliga sex matcher som hittills spelats i Göteborg. Det är första gången som Sverige gått obesegrade ända fram till kvartsfinalen och laget hoppas kunna behålla sitt momentum när tävlingen nu går vidare i Jyske Bank Boxen i Herning.

Men det blir också den tuffaste utmaningen hittills när man ställs inför ett starkt tyskt lag, det enda hindret mellan Sverige och den andra semifinalplatsen i historien. 2017 spelade Sverige semifinal i VM, men förlorade där och blev till slut fyra.

Inget lag har bättre målvaktsstatistik än Sveriges 40,9 % – med 81 räddningar på 198 skott – samt en topplacering när det gäller antal insläppta mål, Sverige har bara släppt in 117 mål i VM, det ger ett snitt på endast 19,5 mål per match.

Tyskland har bara fått sin segersvit bruten av Danmark, i den sista matchen i huvudrundan, där danskorna tryckte gasen i botten i slutskedet av matchen för att vinna och placera sig som gruppetta.

– Jag har en bra känsla eftersom vi har många olika alternativ som också fungerade mot Danmark. En absolut toppnation var tvungen att ge 100 procent för att slå oss. Så vi tar med oss många bra saker, säger Tysklands förbundskapten Markus Gaugisch inför matchen på ihf.info.

Under de senaste 19 åren har Sverige och Tyskland mötts i stora internationella tävlingar åtta gånger, med jämn vinstfördelning. Senast de möttes under ett VM vann Sverige med 35-24, då i placeringsmatchen om sjunde och åttonde plats, i Japan 2019.

Vinnaren kommer att möta Frankrike i semifinalen på fredag i Herning.

20:30 Danmark - Montenegro
För Danmark har det gått lite upp och ned i VM hittills, efter en trög start mot Serbien (25:21) och en förlust mot Japan (25:26), men med dominerande vinster mot Rumänien (39:23) och Polen (32:22).

I kvartsfinalen mot Montenegro finns inga utrymmen för misstag om det skandinaviska laget ska ta sig till semifinalen och säkra en plats band de fyra bästa i världen för nionde gången på 22 försök.

Hittills ligger Danmark på tredje plats när det gäller gjorda mål – 198 – och när det gäller skotteffektivitet – 68,7 %.

För åtta år sedan var Danmark i samma situation, men förlorade då med 30–31 i förlängningen mot Rumänien i samma fas av tävlingen, i samma Boxen, inför 12 500 åskådare på arenan.

Nu väntar ännu en tuff utmaning mot Montenegro, ett lag som inte viker ned sig, men som också är det enda laget i kvartsfinalerna som förlorat två matcher under mästerskapet (mot Kroatien och Sverige).

– Ingenting är omöjligt inom idrotten, det är bara att tro. Det är viktigt att vi värdesätter det vi gör bra, och inte blir för mycket störda när vi missar öppna skott och straffar. Vi har inget utrymme för misstag mot Danmark, vi måste vara på 100 procent, minst fem eller sex spelare måste nå sitt max. Det kommer att bli ett nöje att spela i den här atmosfären, även om den största delen av publiken kommer att heja på Danmark, säger Bojana Popović, Montenegros förbundskapten till ihf.info

Popović är väl förtrogen med dansk handboll efter att ha spelat för Slagelse DT och Viborg HK i åtta år och vunnit EHF Champions League fem gånger med de två danska klubblagen.

De två lagen har mötts tio gånger under de senaste 13 åren, och Danmark har tagit sex segrar, inklusive de tre senaste, alla i EM.

Vinnaren kommer att möta Norge i semifinalen på fredag i Herning.


President's Cup


Placeringsmatcher plats 25-32, onsdag 13 december
13.00 Grönland - Iran
15:30 Paraguay - Kazakstan
18.00 Kina - Chile
20.30 Island - Kongo-Brazaville

 

Slutplaceringar VM 2023

1 – (klar för OS)
2 – (klar för OS-kval)
3 – (klar för OS-kval)
4 – (klar för OS-kval)
5 – (klar för OS-kval)
6 – (klar för OS-kval)
7 – (klar för OS-kval)
8 –
9 – Brasilien
10 – Ungern
11 – Slovenien
12 – Rumänien
13 – Spanien
14 – Kroatien
15 – Angola
16 – Polen
17 – Japan
18 – Senegal
19 – Österrike
20 – Argentina
21 – Serbien
22 – Sydkorea
23 – Ukraina
24 – Kamerun
25 –
26 –
27 –
28 –
29 –
30 –
31 –
32 –

• Om Frankrike (direktkvalificerat för OS som värdnation) vinner VM får tvåan i VM direktplatsen till OS och lag 3–8 får kvalplatserna.
• Om Frankrike, Norge, Sydkorea, Angola eller Brasilien (alla klara för OS) slutar på plats 2–7 går OS-kvalplatserna vidare till lag åtta, nio och så vidare.

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-12-13

Senast uppdaterad: 2023-12-13

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!