Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Svensk semifinalförlust under fredagskvällen

Semifinalerna avgjordes under fredagskvällen - det blir Frankrike och Norge som gör upp om VM-trofén på söndag, medan Sverige möter Danmark i kamp om bronset. Sverige har chansen att ta sin bästa VM-placering någonsin.

Bilden: Sveriges förbundskapten Tomas Axnér under semifinalen mot Frankrike - Sverige försökte vända underläget i matchen, men kom aldrig riktigt nära när det mesta stämde för Frankrike den 15 december 2023, Herning, Danmark. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av VM dag 15

Under fredagen spelades placeringsmatcher och semifinaler i Jyske Bank Boxen i Herning, Danmark. Lördagen är vilodag och VM fortsätter på söndag med placeringsmatcher, bronsmatch och final i Herning.

Placeringsmatcher plats 5-8, Herning, Danmark
Tyskland - Tjeckien 32-26 (14:12)
Montenegro - Nederländerna 25-28 (14-13)

Semifinaler, Herning, Danmark
Danmark - Norge 28-29 efter förlängning (14-9; 23-23; 25-25)
Sverige - Frankrike 28-37 (11-19)

Tyskland - Tjeckien
Vid Tjeckisk seger skulle Tjeckien ha säkrat sin bästa placering i VM någonsin, deras bästa placering är en åttondeplats från VM i Tyskland 2017. Men det var istället Tyskland som säkrade sin bästa VM-placering sedan 2007 genom att gå vidare till match om 5-6 plats med klar seger mot Tjeckien.

Trots att Tyskland hade svårt att göra mål under de första 14 minuterna i kvartsfinalen mot Sverige, handlade det denna gång inte om bristande målskytte utan om bristande effektivitet i anfallet under den första halvleken. Trots det ledde Tyskland hela den första halvleken.

Tyskland vann till slut med 32:26, och bröt därmed sin två matcher långa förlustsvit och säkrade därmed antingen en femte eller sjätte plats. Det är deras bästa placering sedan 2007 då de vann bronset. Tjeckien kommer att spela match om sjunde och åttonde plats på söndag, där de ska försöka säkra sin bästa placering någonsin och avsluta turneringen med en vinst.

Montenegro - Nederländerna
Matchen började långsamt för Nederländerna, som efter en nionde plats i det föregående mästerskapet siktar på att åter nå topp-5 i VM.

Utan mittsexan Estavana Polman hade Nederländerna det svårt inledningsvis och låg efter med 9:4. Efter en stark återhämtning, ledd av högersexan Dione Housheer och målvakten Rinka Duijndam, vände Nederländerna matchen och ledde med 14:13 i halvtid.

Matchen förblev jämn fram till den 44:e minuten, när Montenegro utnyttjade Nederländernas misstag och tog ledningen. En nederländsk 3:0-sekvens mellan den 43:e och 48:e minuten blev avgörande, och Nederländerna säkrade till slut en 28-25-seger och avancerade till att spela om 5-6 plats, medan Montenegro kommer att spela om 7-8 plats under söndagen.

Danmark - Norge
Det var norskan Henny Reistad-show i semifinalen - Henny gjorde imponerande 15 mål och ledde det norska laget till en häpnadsväckande comeback mot Danmark. Trots ett sexmålsunderläge i första halvleken vann Norge med 29-28 efter förlängning. Danmark hade initialt övertaget och ledde med sex mål, men Norge, med sin imponerande bredd och erfarenhet, kämpade sig tillbaka. Henny Reistad avslutade matchen med 15 mål och säkrade segern med ett mål i matchen sista sekund. Danmark får nöja sig med bronsmatchen på söndag, medan Norge spelar final ännu en gång.

Sverige - Frankrike
I semifinalen besegrade Frankrike Sverige med 37–28 och går nu vidare till final mot Norge. Sverige hade svårt att hämta igen underläget på 13–3 efter 18 minuter, och Frankrikes målvakt Laura Glauser spelade en avgörande roll med en räddningsprocent på 83 %. Även om Sverige försökte komma tillbaka och närmade sig något i andra halvlek, höll Frankrike sitt försprång och säkrade sin sjunde finalplats. Finalen blir den femte mellan Frankrike och Norge, där Norge hittills har tre segrar och Frankrike en. Sverige spelar, för andra gången i VM-historien, om bronset på söndag.


Matcher söndagen den 17 december


10:15 Placeringsmatch 7-8: Montenegro-Tjeckien
13:00 Placeringsmatch 5-6: Tyskland-Nederländerna
16:00 Bronsmatch: Sverige-Danmark
19:00 Final: Frankrik-Norge

 

Slutplaceringar VM 2023

1 – (klar för OS)
2 – (klar för OS-kval)
3 – (klar för OS-kval)
4 – (klar för OS-kval)
5 – (klar för OS-kval)
6 – (klar för OS-kval)
7 – (klar för OS-kval)
8 –
9 – Brasilien
10 – Ungern
11 – Slovenien
12 – Rumänien
13 – Spanien
14 – Kroatien
15 – Angola
16 – Polen
17 – Japan
18 – Senegal
19 – Österrike
20 – Argentina
21 – Serbien
22 – Sydkorea
23 – Ukraina
24 – Kamerun
25 – Island
26 – Kongo-Brazzaville
27 – Chile
28 – Kina
29 – Paraguay
30 – Kazakstan
31 – Iran
32 – Grönland

* Om Frankrike (direktkvalificerat för OS som värdnation) vinner VM får tvåan i VM direktplatsen till OS och lag 3–8 får kvalplatserna.
* Om Frankrike, Norge, Sydkorea, Angola eller Brasilien (alla klara för OS) slutar på plats 2–7 går OS-kvalplatserna vidare till lag åtta, nio och så vidare.

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-12-16

Senast uppdaterad: 2023-12-16

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!