Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Sverige förlorade bronsmatchen och slutar fyra i VM 2023

Detta är andra gången någonsin som Sverige slutar på en fjärdeplats i ett dam-VM. Därmed tangerar man sin bästa placering från VM 2017 i Tyskland. Frankrike vann finalen mot Norge med 31-28 och kan titulera sig världsmästare 2023.

Bilden: Linn Blohm gjorde sju mål i bronsmatchen mot Danmark, som Sverige förlorade med uddamålet 27-28. Linn blev även uttagen i All star team som VM:s bästa mittsexa. Även Nathalie Hagman kom med i All star team som bästa högersexa. Foto: Bildbyrån.

Matcher söndag 17 december

Montenegro-Tjeckien, match om 7-8 plats, 28-24
Matchen gällde förutom vilken placering de båda lagen skulle hamna på i årets mästerskap även vilken plats de kommer få i OS-kvalturneringarna i april nästa år. Det var Montenegro som satte press från start och snabbt tog ledningen med 7-2, mycket tack vare ett starkt försvarsspel. Tjeckien tog timeout vilket gav resultat och laget kunde kvittera till 7-7. Då valde Montenegro att ta timeout som också gav effekt och de kunde gå ifrån och ledde med 14-10 efter första halvlek. Efter den fyramålsledningen i paus kontrollerade Montenegro matchen och höll målskillnaden till fem-sex mål och ledde med 22-16 när det var 13 minuter kvar. Tjeckien minskade avståndet till fyra mål, men kom aldrig närmare och Montenegro kunde vinna matchen med 28-24.

Resultatet innebär att Montenegro slutade på sjunde plats i VM 2023 och kan ta med sig flera bra prestationer från turneringen. Tjeckien slutade på åttonde plats och tangerade därmed sin bästa prestation från VM i Tyskland 2017.

Tyskland-Nederländerna, match om 5-6 plats, 26-30
Precis som i kvartsfinalen mot Sverige hade Tyskland svårt att göra mål i början av matchen mot Nederländerna, som tog ledningen med 5-0. Tyskland gjorde sitt första mål drygt 12 minuter in i matchen. Nederländernas målvakt Yara Ten Holte gjorde ännu en imponerande insats när hon räddade nio av de första 13 skotten hon fick emot sig, vilket gav en räddningseffektivitet på 69%. Efter första halvlek ledde Nederländerna med hela nio mål, vilket blev ett alldeles för stort avstånd för Tyskland att komma ikapp.

I och med segern säkrade Nederländerna sin femte topp 5-placering i VM-sammanhang och åker från det här mästerskapet med åtta vinster och endast en förlust, vilket var mot Norge i kvartsfinalen. Trots att Tyskland förlorade tre av de fyra sista matcherna i årets VM slutade de på en sjätte plats, vilket är deras bästa placering sedan VM i Frankrike 2007.

Sverige-Danmark, bronsmatch, 27-28
Danmark startade matchen starkt och hade en ledning med 5-1 efter sju minuter. I det läget tog Sveriges förbundskapten Tomas Axnér timeout för att försöka förändra scenariot. Timeouten gav effekt och Sverige lyckades minska avståndet till ett enda mål och efter 17 minuter ledde Danmark med 9-10. En ledning de utökade innan halvleken var slut då de ledde med tre mål, 15-18. Sverige kom in till andra halvlek fast beslutna att göra allt för att ta sin första VM-medalj. Linn Blohm och Olivia Mellegård gjorde tillsammans 11 mål fram till minut 48 då Sverige låg under ännu en gång med endast ett mål, 22-23. Några minuter senare var Sverige i ledningen för första gången i matchen, 24-23, men Danmark studsade tillbaka, mycket tack vare sin främsta målskytt Kristina Jörgensen och kunde till slut vinna med uddamålet, 27-28.

Detta är andra gången i VM-historien som Sverige missar chansen att ta medalj, men de tangerade också sin bästa placering hittills genom att sluta på fjärde plats. Endast två lag, Norge och Ungern, har varit på pallen fler gånger än Danmark, som nu har säkrat en guldmedalj, två silvermedaljer och fyra bronsmedaljer. I och med årets tredjeplats och sin andraplats i EM 2022 har Danmark även säkrat en plats i OS 2024.

Frankrike - Norge, final, 31-28
Det har aldrig tidigare gjorts så många mål under ordinarie tid i en VM-final för damer som det gjordes i gårdagens final mellan Frankrike och Norge. Det säger mycket om vilken fartfylld match det blev mellan de två bästa lagen i världen - de regerande olympiska mästarna och de regerande mästarna. Under hela matchen bjöds det på dramatik, vändningar och suveräna spelarinsatser. Norge gick in i finalen som knappa favoriter, trots uddamålsförlusten mot Frankrike i huvudrundan, då de vunnit tre av de fyra senaste finalerna. Frankrike kom in till finalen och levererade ett anfallsspel av världsklass i första halvlek och ledde med 20-17 i paus. Tempot var utomjordiskt med ständigt snabba avkast då båda lagen försökte avsluta så fort som möjligt med en genomsnittlig tid per anfall på 31 sekunder för båda lagen.

I den andra halvleken förändrades matchbilden då båda målvakterna började komma in i matchen. Norge är kända för sin förmåga att alltid kunna studsa tillbaks och komma in in matcherna igen, men trots att de närmade sig Frankrike i andra halvlek kom de aldrig riktigt ikapp och fick se sig besegrade.

Dubbelt svenskt i All star team VM 2023

VM:s All star team presenterades kort efter slutsignal i VM-finalen mellan Frankrike och Norge. Två svenskor tog plats i det ärofyllda laget: Linn Blohm och Nathalie Hagman. Se hela All star team nedan.

Målvakt: Laura Glauser, Frankrike
Vänstersex: Chloé Valentini, Frankrike
Mittsex: Linn Blohm, Sverige
Högersex: Nathalie Hagman, Sverige
Vänsternio: Estelle Nze Minko, Frankrike
Mittnio: Stine Bredal Oftedal, Norge
Högernio: Louise Burgaard, Danmark

Skyttedrottning: Marketa Jerabkova, Tjeckien
Bästa unga spelare: Viola Leuchter, Tyskland
MVP: Henny Reistad, Norge

Slutplaceringar VM 2023

1 – Frankrike
2 – Norge
3 – Danmark
4 – Sverige
5 – Nederländerna
6 – Tyskland
7 – Montenegro
8 – Tjeckien
9 – Brasilien
10 – Ungern
11 – Slovenien
12 – Rumänien
13 – Spanien
14 – Kroatien
15 – Angola
16 – Polen
17 – Japan
18 – Senegal
19 – Österrike
20 – Argentina
21 – Serbien
22 – Sydkorea
23 – Ukraina
24 – Kamerun
25 – Island
26 – Kongo-Brazzaville
27 – Chile
28 – Kina
29 – Paraguay
30 – Kazakstan
31 – Iran
32 – Grönland

* Om Frankrike (direktkvalificerat för OS som värdnation) vinner VM får tvåan i VM direktplatsen till OS och lag 3–8 får kvalplatserna.
* Om Frankrike, Norge, Sydkorea, Angola eller Brasilien (alla klara för OS) slutar på plats 2–7 går OS-kvalplatserna vidare till lag åtta, nio och så vidare.

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-12-18

Senast uppdaterad: 2023-12-18

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!