Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Barnen fick vara landslagsstjärnor för en dag

I samarbete med LIDL arrangerades Ungdomarnas dag i Scandinavium i samband med VM 2023. De fick massor med tips från spelarna i damlandslaget.

Den 2 december kl 11.30 stod 90 barn tillsammans med sina föreningsledare från fem olika Hand the Ball-certifierade föreningar och väntade ivrigt på att få komma in i Scandinavium på en icke matchdag. Väl inne i arenan skulle barnen få uppleva hur det känns att vara landslagsstjärna för en dag.

Ungdomarnas dag genomfördes tillsammans med LIDL, Handbollförbundet Väst, Ljubomir Vranjes och fem elitspelare från BK Heid och Önnereds HK. Inför den här dagen hade föreningar i Göteborg med omnejd kunnat nominera sina Hand the Ball-grupper för att få möjligheten att uppleva känslan att vara en landslagsstjärna för en dag inne i Scandinavium. Utifrån nominering kom fem olika föreningar med, där Kvibergs HK, HF Orust, BK Heid, Byttorps IF och HK Bollebygd representerades med tillsammans omkring 90 barn.

Väl inne i arenan fick barnen ett kit med Sverigetröja och shorts som de fick byta om till för att uppleva att vara landslagsstjärna. Efter det väntade fem olika stationer som landslagsspelarna själva går igenom på en matchdag. Barnen började i omklädningsrummet där de fick en hälsning från Anna Lagerqvist som pratade om vad som händer i omklädningsrummet och hur det känns att vara där.

Nästa station handlade om kost där de fick en hälsning från Jenny Carlson som gav tips på vad som är bra att tänka på när det kommer till maten, att t ex både variation och energibalans är viktigt.

Efter kostinformationen gick barnen vidare till mediarummet. Här hälsade lagkaptenen Jamina Roberts välkommen och gav sina bästa tips och tricks som hon använder när hon pratar med media inför och efter matcher. Därefter fick barnen agera journalister och ställa frågor till elitspelarna som satt i pressrummet, där frågor med allt från vilket favoritdryck spelaren har till hur det känns att inte göra mål under en match fick besvaras.

Sedan var det äntligen dags att börja förbereda sig för match och det brukar oftast börja med uppvärmning. Linn Blom förklarade varför det är viktigt att värma upp. Efter det testade barnen parkourbanan som var uppbyggd i Scandinavium för att bli ordentligt varma inför den sista stationen, som var själva matchen. Innan matchen kom en hälsning från Nathalie Hagman som beskrev känslan av att spela match i den gul-blå tröjan. Efter det fick barnen äntligen spela match vilket skedde i form av att spela på miniplaner inne i Scandinavium där Sverige vunnit mot Kina dagen innan.

Det blev en väldigt lyckad dag med mycket rörelse och engagerade barn. I slutet av dagen tog vi in vad barnen hade tyckt varit bäst och det var allt från att spela match, träffa elitspelare, vara i mediarummet till att äta VM-kakor och vila. Sist men inte minst fick barnen möjligheten att göra ett inspring på planen precis som Svenska landslaget gör inför match och sedan ta emot en goodiebag från LIDL för en väl genomförd dag.

Maria Helgesson, en av ledarna från Kvibergs HK säger;
- Ett av våra barn, Khalid, sa till sin pappa att Ungdomens dag i Scandinavium var den bästa helgen han varit med om! Utöver att barnen var lyriska så var detta något som "drabbade" hela skolan och barnens föräldrar. Rektor och lärare tyckte det var så roligt att se barnen på TV och i tidningen. Några av föräldrarna hade tom gått och köpt GP vilket inte är så vanligt förekommande😉Föräldrarna till dessa barn var väldigt tacksamma för att just deras barn fick vara med om något så speciellt! Det händer inte så ofta.

Publicerad: 2023-12-25

Senast uppdaterad: 2023-12-21

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!