Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Svenska domarparet dömer historisk EM-premiär

Det svenska domarparet Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik har nominerats det ärofyllda uppdraget att döma öppningsmatchen i EM 2024 på onsdagskvällen inför rekordpublik.

 

Bilden: Domare Mirza Kurtagic och domare Mattias Wetterwik under handbollsmatchen i Handbollsligan mellan Önnered och Sävehof den 2 mars 2023 i Göteborg. Foto: Bildbyrån.

Det blir ett historiskt ögonblick när EM 2024 startar ikväll, onsdag 10 januari, då de två första matcherna kommer att spelas inför över 53 000 åskådare på MERKUR Spiel-Arena i Düsseldorf - vilket blir världsrekord för en handbollsmatch. Det svenska domarparet Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik dömer den officiella premiärmatchen där trefaldiga Europamästarna och semifinalisterna från EM 2022, Frankrike möter Nordmakedonien. Matchen sänds på Viaplay.se, i TV3 och TV6, sändningen startar 17:30, avkast 18:00.

I den senare matchen under onsdagskvällen spelar värdnationen och tvåfaldiga Europamästarna, Tyskland, sin premiärmatch mot Schweiz. Onsdagens båda matcher blir de första för, bland andra, handbollsikonerna Nikola Karabatic, Frankrike, och Andre Schmid, Schweiz, sista framträdande i EM-sammanhang. Nikola Karabatic innehar rekordet för både flest spelade matcher och flest mål för Frankrike i EM-sammanhang, med 279 mål på 71 matcher. Karabatic har möjligheten att vinna sitt fjärde EM-guld och skulle i så fall tangera rekordet som innehas av sex svenska landslagsspelare med titlar vunna mellan 1994-2002: Ola Lindgren, Stefan Lövgren, Staffan Olsson, Magnus Andersson, Magnus Wislander och Martin Frändesjö.

Sverige, som är regerande Europamästare från 2022, kliver in i EM-turneringen den 11 januari.

Sveriges matcher i grupp E, SAP Arena, Mannheim:
11 januari: Sverige–Bosnien & Hercegovina 20.30
13 januari: Georgien–Sverige 20.30
15 januari: Sverige–Nederländerna 20.30

Samtliga matcher i turneringen sänds på Viaplay. Alla Sveriges matcher och ett urval av andra matcher sänds på TV6. Ett urval matcher sänds också på TV3 i kanal 10 samt på Viaplaysport.se.

EM arrangeras i januari/februari vartannat år sedan 1994. Sedan EM 2020 deltar 24 nationer. Sverige är regerande mästare och är också mesta mästare med 5 vinster och har flest titlar i rad, 1998, 2000 och 2002. Spanien har vunnit flest medaljer, 9. Spanien tillsammans med Frankrike och Kroatien är de enda nationer som deltagit i samtliga EM. EM 2026 kommer att arrangeras av Sverige, Norge och Danmark.

Följ Sverige i EM-turneringen på handbollslandslaget.se. Länk till annan webbplats.Publicerad: 2024-01-10

Senast uppdaterad: 2024-01-10

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!