Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Hand the Ball inbjudna till det första europeiska gräsrotskonventet

I samband med handbolls-EM i Tyskland arrangerade Europeiska handbollförbundet (EHF) för första gången ett gräsrotskonvent med fokus på barn- och ungdomshandboll. Svenska handbollförbundet (SHF) var inbjudna för att presentera konceptet Hand the Ball.

Bilden: Jennie Linnell, projektledare för Hand the Ball på Svenska Handbollförbundet var på plats i Munchen för att presentera rörelsekonceptet. Foto © Kolektiff Images

Konferensen ägde rum i Munchen den 14 januari och var ett endagsarrangemang där 27 föreläsare från olika europeiska länder var inbjudna för att prata om gräsrotsidrott och vilka satsningar som görs i respektive land för barn- och unga. Även om konventet var det första någonsin med temat gräsrotsidrott har detta område länge varit det viktigaste fokuset för EHF och är grunden för majoriteten av de initiativ som bidrar till den fortsatta utvecklingen av handbollen i Europa. Konventet riktade sig till alla nivåer och olika grupper som är involverade i handboll såsom förbund, föreningar, skolor, barn, ungdomar, föräldrar och fans.

Föreläsningsämnena var väldigt varierande och de 125 deltagarna kunde välja mellan bland annat hur man behåller barnen inom idrotten, kost, utveckling och utbildning av tränare, handbollsfestivaler för barn, handboll för personer med funktionsnedsättning, unga domare, digitalisering samt såklart vårt eget koncept Hand the Ball.

Pedro Sequeria från EHF inledde konventet med att redogöra för några grunder i gräsrotskonceptet.

"Utvecklingen av starka idrottsprogram på gräsrotsnivå anses vara avgörande för en idrotts långsiktiga framgång och hållbarhet, eftersom de bidrar till talangpoolen, fanskaran och den övergripande tillväxten av idrottsgemenskapen. Det är anledningen till att vi har den här konventionen, sa Sequeira och betonade att gräsrötter handlar om mycket mer än barnhandboll.

Sammantaget var den tydligaste definitionen som framkom under dagen att gräsrotsnivå är lika med alla amatörfokuserade initiativ – den bas eller struktur som en sport kan växa på. De viktigaste elementen som definieras av EHF är lokalt deltagande, inkludering, kompetensutveckling och samhällsengagemang.

"Gräsrötter är till för alla. Det förväntas inte att de i slutändan är professionella."

Jennie Linnell, projektledare för Hand the Ball på SHF var på plats i Munchen och presenterade hur Hand the Ball jobbar för att få med fler barn och unga in i idrotten och hur man når de som vanligtvis inte kommer in i idrottsrörelsen. En fråga som Jennie upplever börjar bli allt viktigare för EHF.

"Det är viktigt att vi får komma hit och visa vad vi gör och förhoppningsvis få vara med och utveckla handbollen. SHF är stolta över att bli inbjudna, vilket skulle kunna innebära att Hand the Ball börjar få fäste även ute i Europa"

Texten är delvis hämtad från eurohandboll.com Länk till annan webbplats.

Här hittar du hela artikeln Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2024-01-24

Senast uppdaterad: 2024-01-24

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!