Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Robert kontrar: drömstart och två fina VM

Drömstart på 2024, en spännande vår att se fram emot och en summering av vårt magiska 2023 med arrangemang av dubbla VM.

Drömstart på 2024 - och tack för två fina VM!

Vilken drömstart vår handboll har fått på 2024! VM-brons för herrarna och säkrad plats i ett tionde OS, i Paris i sommar, damerna klara för EM 2025 och i april har de chansen att komma med på Parisresan.

Dessutom har vi redan korat två mästarlag när vi för första gången arrangerade två Final4 i ATG Svenska cupen, hela handbollssveriges tävling. Damerna spelade sitt slutspel i Alingsås den 24–25 februari med fyra spännande matcher där IK Sävehof stod som slutsegrare för andra året i rad, och herrarnas Final4 avgjordes i Halmstad under den gångna helgen, 9-10 mars, där det blev Ystads IF HF som segrade och blev cupmästare för första gången i historien.

Två fantastiska VM 2023!

Om vi tittar tillbaka på förra året var det ett magiskt handbollsår då vi som första nation någonsin arrangerade två handbolls-VM under ett och samma år, herrarna i januari och damerna i december. Toppbetyg, publikrekord och omsättningsrekord som säkrar fortsatt utveckling för svensk handboll under flera år framöver. Jag vill rikta ett stort tack till alla inblandade.

VM i januari (herrar) i de fem värdstäderna Göteborg, Malmö, Jönköping, Kristianstad och Stockholm besöktes av nästan 200 000 betalande åskådare, vilket ger över 500 miljoner i turistomsättning och cirka 260 miljoner kronor i skatteintäkter till dessa städer - och Sverige som land. I december arrangerade vi för första gången ett VM för damer. Lagets spelort i Sverige var Göteborg och där sattes publikrekord med drygt 10 500 personer i Scandinavium när Ungern besegrades. Svenskorna var obesegrade hela vägen till slutspelet i Danmark.

De kommande mästerskapen vi arrangerar i Sverige: EM 2026 (herrar) i Malmö och Kristianstad och EM 2028 (damer) i Göteborg och Helsingborg visar vikten/värdet för oss som arrangörer. Det är flera aspekter jag vill lyfta fram, som visar att vår sport också tar ansvar för helheten, framtiden och rekrytering:

Hållbarhet: våra VM 2023 var hållbara ur ett antal perspektiv med ansvar mot deltagande nationer, publik, deltagande landslag/nationer och vårt samhälle, genom väl genomtänkta och genomförda planer så som en jämställdhetsplan, en plan för att få publik att åka kollektivt, hur volontärer engageras i hållbarhet, källsortering på arenorna, digital kommunikation med mera. Här kan du läsa mer om hållbarhetscertifieringen som våra båda VM erhöll: Handbolls-VM 2023 är ett certifierat hållbart evenemang Länk till annan webbplats. och Handbolls-VM 2023, herrar, är ett certifierat hållbart evenemang Länk till annan webbplats..

Hand the Ball, ett socialt flaggskepp: i samband med våra VM 2023 arbetade vi med vårt rörelsekoncept Hand the Ball för att få fler barn och unga i rörelse och tog avstamp i följande:

  • FN Agenda 30 - god hälsa, välbefinnande och jämställdhet.
  • Riksidrottsförbundets strategi 2025 - fem utvecklingsresor för svensk idrott.
  • Svensk handbolls strategi 2025 – sex stycken fokusområden med sju effektmål.
  • Barnkonventionen - göra barns röst hörd.

Ett teamwork mellan förbund, distrikt och föreningar inom svensk handboll i sociala projekt med inriktning på aktivitet och rörelse för barn och ungdomar. Fokus var att implementera rörelsekonceptet på skolor genom utbildning och ha stark anknytning till utvalda föreningar i området. Genom prova-på-aktiviteter via ”Lilla VM” i och kring värdstäderna men också på fler orter runt om i landet och event med rörelse kunde vi ge många fler barn en positiv upplevelse med den gröna, mjuka bollen som verktyg. Läs mer om Hand the Ball Länk till annan webbplats..

Rekrytering: våra fantastiska landslag, som bjuder på sig själva, blir också hjältar runt om i landet. Det generar fler nya spelare, ledare, domare och andra krafter till handbollen – i våra fem distriktsorganisationer och genom alla föreningar har vi både möjligheter och ansvar att erbjuda plats, glädje och delaktighet på bästa sätt. Vi ser att det nu på olika orter återupptas handboll - kul!

Framtid: under mästerskapen arrangerade vi ett antal strategiska framtidsmöten i olika konstellationer under vilka de bredare handbollsfrågorna kunde diskuteras och förflytta våra positioner framåt.

 

Framåtblick

Damerna kvalar till OS i Paris om en månad. Med lite tur och mycket skicklighet kan damerna kvalificera sig för sitt femte raka OS och för fjärde gången i rad kan vi ha våra båda representationslandslag i de olympiska spelen, vilket vore helt enormt. Igår, 12/3, släpptes truppen till de sista matcherna i EM-kvalet och till OS-kvalet Länk till annan webbplats..

Dessutom har vi bland annat dessa höjdpunkter att se fram mot under första halvan av 2024:
Distriktens kvalspel till ATG Svenska cupens gruppspel är i gång.
Steg fyra i USM spelas över landet och leder fram till finalspelet i USM, en fantastisk handbollsfest i slutet av april.
SM-slutspel och finaler.
SM i beachhandboll spelas i Trollhättan i juni.

Och avslutningsvis vill jag önska lycka till alla föreningar i seriernas sista omgångar, och för er som når slutspel, kvalspel och finaler!

Robert Wedberg, generalsekreterare

Publicerad: 2024-03-13

Senast uppdaterad: 2024-03-13

Författare: Svenska Handbollförbundet

Intressant? Dela gärna!