Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Hand the Ball och LEGO Festival of play i samarbete

Under hösten 2023 inledde Svenska Handbollförbundets rörelsekoncept Hand the Ball ett partnerskap tillsammans med LEGO Festival of play som genomfördes i Stockholm i november. Samarbetet har fortsatt även i början av det här året.

November var den första festivalen där kreativiteten genom LEGO mötte interaktionen av fysisk aktivitet och rörelsekonceptet Hand the Ball. Under eventet ansvarade Hand the Ball-gruppen för att bygga upp och ta ner festivalen med hjälp av lokala föreningar, bemanna hela festivalen med unga ledare från föreningar runt om i landet och driva en Hand the Ball rörelseaktivitet där barn fick leka med den gröna bollen. Detta samarbete har nu fortsatt in i 2024 och Hand the Ball Sverige deltog genom Jennie Linnéll i Köpenhamn där man genomförde en motsvarande festival i februari i år.

Ledarskapsutbildning i samband med uppdraget på LEGO Festival of play

Mellan den 3–5 november 2023 gick världspremiären av LEGO Festival of play av stapeln i Stockholm. För genomförandet rekryterades ca 50 unga ledare från föreningar i hela Sverige som agerade Play agents under festivalen där de fanns till för de omkring femtontusen besökarna. Inför uppdraget fick ledarna genomgå en ledarskapsutbildning med inriktning på KBT (Kognitiv Beteendeterapi) med fokus på ledarbeteende bl.a. i syfte som förberedelse inför uppdraget som Play agents. Även lokala föreningar engagerades för att hjälpa till med att montera upp och ta ner festivalen. Där bidrog IFK Tumba, Huddinge Handboll och AIK med spelare och ledare som gjorde ett fantastiskt fint arbete. Svenska Handbollförbundets projektledare kring samarbetet med Lego Festival of Play har under hösten varit Jennie Linnéll och Anna Wåhlin.

- Det var ett gediget arbete där vi lärde oss otroligt mycket då vi aldrig projektlett ett så stort event innan. Vi är så tacksamma för de föreningar som bidrog samt alla fantastiska unga ledare som fick arbeta mycket och visade upp ett fantastiskt mottagande av barnen.

Ett gemensamt inkluderande synsätt

På festivalområdet skapades en aktivitetsyta för barn där de fick möjligheten att testa på handboll genom Hand the Ball, vilket från vår sida blev en succé. Framför den stora scenen för artistuppträdanden byggdes det upp rörelsemöjligheter med tunnlar, rebounders och massor med bollar där barnen köade för att få komma intill och för att få tag i en boll för att aktivera sig, röra på sig och trixa tillsammans.

- Ett otroligt inspirerande och intressant samarbete då vi ser en koppling mellan Hand the Ball som arbetar med lärande genom rörelse och Lego Festival of Play där det kognitiva byggandet får stå i centrum. Gemensamt har vi kreativiteten och ett inkluderande synsätt där alla barn och unga ska få chansen att delta på sina villkor. Att Hand the Ball fick chansen att vara med känns som ett kvitto på att vi försöker tänka lite utanför boxen och att vårt sätt att visa upp handbollens passar in på många olika arenor, berättar Jennie Linnell och Anna Wåhlin.

Vidare samarbete på Lego Festival of Play 2024

Medverkan i Stockholm ledde till att Svenska Handbollförbundet med Hand the Ball Sverige fick frågan om att delta även på Lego Festival of Play i Danmark, i Köpenhamn i februari. Hand the Ball Sverige hade tillsammans med Hand the Ball Danmark och DGI ansvaret för själva utbildningsdelen av unga ledare som skulle arbeta på eventet. Festivalen i Stockholm var den absolut första och härifrån kunde lärdomar överföras till Danmark. En erfarenhet var att det behövdes fler Play Agents och ett utvecklat mentorsskap som förhoppningsvis förbättrade upplevelsen av den utbildning de unga ledarna fick ta del av.

Under fem dagar var Jennie Linnéll på plats i Danmark och arbetade igenom den teoretiska utbildningen både digitalt och på plats med ca 60 unga ledare. Så här säger Jennie om att få ansvara och förfina utbildningsdelen under en till festival:

- Både vi och Lego Festival of Play tog med oss lärdomar från Stockholm vilket gav förutsättningar att under denna festival arbeta ännu mer med ledarskap och mentorskap under eventdagarna vilket var kul. Att även få chansen att samarbeta med Hand the Ball Danmark och DGI kring ungas ledarskap var inspirerande och vi tar med oss tankar och idéer hem till vår ordinarie verksamhet inom Hand the Ball Sverige.

Publicerad: 2024-03-14

Senast uppdaterad: 2024-03-15

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!