Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Henrik Mäkinen klar för OS

Svenske delegaten Henrik Mäkinen har nominerats av det Internationella Handbollförbundet till OS i Paris 2024.

Bilden: Henrik Mäkinen, arkiv. Foto: Bildbyrån.

Svenskhandboll.se nådde Henrik under fredagen för en kort intervju.

Du fick besked igår av Internationella Handbollförbundet att du nominerats till OS, stort grattis!
- Tack, det är första gången jag nomineras till OS, det känns fantastiskt roligt!

Har du haft som mål att nomineras till OS?
- Nej, det kan jag inte säga. Som delegat sätter man inte upp mål på det viset, så som exempelvis domare gör. Men visst, när jag förstod att det kunde bli aktuellt så hoppades jag att jag skulle komma med. Det är färre domare och delegater på ett OS än på ett VM exempelvis så det är svårare att komma med.

Hur kommer du att förbereda dig?
- Det kommer efter hand en del material att läsa in sig på kring tävlingsbestämmelser etc. Utöver det blir det inför mästerskap också lite mer intensiva regelstudier. Och efter OS åker jag direkt till damernas U18 VM i Kina så det krävs också en del förberedelser arbetsmässigt och privat då jag kommer vara hemifrån i cirka fem veckor.

Kan du berätta för den som inte riktigt vet vad en delegat gör?
- Under ett mästerskap som Internationella Handbollförbundet (IHF) arrangerar, som OS, så är vi totalt fyra delegater som arbetar med en match. Två sitter vid bordet och har lite olika arbetsområden där man kan säga att en är huvudansvarig för speltiden och den andre för matchprotokollet. Utöver det ansvarar man för att kontrollera exempelvis byten och att bistå domarna under matchen. På respektive sida ansvarar man också för de sportsliga förhållandena kring bänkar etc. Därtill finns en "official" som är placerad bakom sekretariatet och som är huvudansvarig för matchen och dessa tre kommunicerar under matchen, även med domarna för att optimera genomförandet tillsammans. Några av delegaterna, däribland jag, arbetar även som domarobservatörer. Då följer man enbart domarna och deras prestation och har dagen efter match en matchgenomgång med dem. Så för varje match är vi alltså fyra delegater med olika uppgifter.

Vilken är den viktigaste uppgiften man har som delegat?
- Den allra viktigaste uppgiften är alltid att bidra till att matchen blir spelad i enligt med reglerna och under sportsliga förhållanden för alla inblandade.

Vad är svårast?
- Handbollen har utvecklats mycket på senare år och inte minst går allt mycket fortare än tidigare. Trots att vi har två domare på planen och tre delegater som arbetar vid sidan av planen så är det ibland svårt att hänga med. Ständiga byten, spel 7-6 och ibland flera anfall inom kort tid gör att det är lätt hänt att missa något, även sådant som man skönt tillbakalutad i TV-soffan kan tycka är uppenbart. Internationellt har också olika regler kring tekniska hjälpmedel tillkommit så det är mycket att hålla reda på i en match som spelas i högt tempo.

Vad tycker du är roligast med att vara delegat?
- Det är självklart väldigt inspirerande att få arbeta med handboll på yttersta världsnivå. Man lär sig väldigt mycket, vilket man förhoppningsvis sedan kan dela med andra, även här hemma. Att få arbeta med världens bästa domare och tillsammans med dem försöka bidra till en så bra prestation som möjligt för lagen som spelar är utmanande men också oerhört givande. Man arbetar som ett lag med både förberedelser, genomförande och uppföljning. På ett mästerskap blir det en form av "bubbla" där man tillsammans med domare och delegatkollegor lever med mästerskapet i stort sett dygnet runt på olika sätt.

Henrik berättar vidare:

- Att arbeta med ungdomsmästerskap är också väldigt givande. Där arbetar man mer med att utveckla domare som har potential att så småningom få döma på seniornivå. Det blir lite annorlunda jämfört med att arbeta med de allra bästa, som på OS, men minst lika roligt och på ett sätt kanske viktigare för just domarna. Här är det ju särskilt kul att vårt svenska domapar Line Welin/Alice Watson också ska till U18 VM i Kina (damer) i sommar, där de gör sitt första VM.

Stort lycka till i sommar!
-Tack!

 

Korta fakta

Handbollsbakgrund: 25 år som elitdomare och har även dömt internationellt.

Som delegat: Internationell delegat sedan 2016, först i Europa och sedan ett par år tillbaka även för IHF.

Övrigt: Har även uppdrag mellan mästerskap som observatör av olika domarpar.

Ålder: 56 år

 

Publicerad: 2024-04-26

Senast uppdaterad: 2024-04-26

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!