Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Domarpresentation: Ellen Slagfeldt & Tova Asplund, HF Öst

"I grunden är vi ett team, vi jobbar tillsammans och är en enad front på och utanför planen"

Hur länge har du varit domare?

Ellen: Jag har dömt i sju år.

Tova: Jag har varit domare i 7 år och har under hela den tiden dömt tillsammans med Ellen. Vi har varit nära vänner sedan vi började spela i samma lag för lite mer än 11 år sedan och det var en självklarhet redan från start att vi skulle bilda ett bra team.

Hur kom det sig att du blev domare?

Ellen: I mitt gamla lag så var alla tvungna att gå grundutbildningen som domare och även genomföra en uppdömning. Insåg snabbt hur kul jag tyckte att det var så fastnade i dömandet helt enkelt, och har lika roligt nu som då.

Tova: I den förening jag och Ellen spelade i var det obligatoriskt att gå de två första domarutbildningarna och att i alla fall döma ett par enstaka matcher. Anledningen till att jag fortsatte döma var för den glädje det gav (och fortfarande ger) mig! Dömandet har sina utmaningar, men att få spendera kvalitetstid med min kollega och samtidigt engagera mig i sporten jag älskar är det som väger tyngst. När jag själv slutade spela handboll var det en självklarhet att börja satsa mer på dömandet.

Vad ser du mest framemot med att få döma på Sverigecupen?

Ellen: Det ska bli spännande och lärorikt att få jobba med fler matchinstruktörer och delegater, nya samt gamla ansikten, få nya ögon på oss som par som i sin tur kan leda till mycket konstruktiv feedback som vi kan ta till oss i vårt dömande i framtiden. Att dö visa upp våra kompetenser för andra distrikt, inte bara HF Öst. Även kul att få döma dessa otroliga ungdomar och få se rolig och fartfylld handboll!

Tova: Det jag ser mest fram emot, förutom att få uppleva denna milstolpe tillsammans med min kollega, är all möjlighet till feedback. Det arbete som alla DI:s gör är ovärdeligt och uppskattas så mycket av oss domare. Precis som ledare, spelare och funktionärer behöver vi domare erfarenhet och konstruktiv kritik för att utvecklas - och Sverigecupen är ett väldigt bra tillfälle för just detta!

Vad är din målsättning med dömandet?

Ellen: Inom paret har vi satt mål på kort samt lång sikt. Det målet som nu är närmst är ju Sverigecupen, som vi ser otroligt mycket framemot. På längre sikt vill vi klättra upp i nivåer på domarskalan, få döma högre seniorserier och utmana oss själva. Även ännu mer USM-handboll vill vi döma och sedan eventuellt få ta oss upp till NUG i framtiden.

Tova: Jag och Ellen har både kortsiktiga och långsiktiga mål med dömandet. Ett kortsiktigt mål vi hade för denna säsong var att få bli inbjudna till Sverigecupen! Några långsiktiga mål vi har är att så småningom bli tillräckligt bra för att få döma svårare och högre divisioner och att bli nominerade till finalspelet i USM. Jag och Ellen är inne på vår andra säsong som deltagare i DUG (handbollsförbundet ÖST:s utvecklingsgrupp) och ett långsiktigt mål (och även en dröm) skulle vara att en dag bli nominerade till NUG (Nationella utvecklingsgruppen).

Har du några förebilder?

Ellen: Systrarna Julie och Charlotte Bonaventura från Frankrike! Två kvinnor med otrolig pondus och som dömer de allra högsta ligorna och mästerskapen runtom i världen. De har verkligen banat väg för andra kvinnliga domarpar runtom i världen.

Tova: Ett domarpar jag verkligen ser upp till är Alice Watson och Line Welin. Tyvärr har vi inte speciellt många kvinnliga par på högre nivåer och det har varit inspirerande att se deras resa både i hallarna och via sociala medier, men även på nära håll den senaste säsongen när de har stöttat min och Ellens resa i DUG.

Vad är det bästa med att vara domare?

Ellen: Kort och gott, Handboll!

Tova: Det bästa med att vara domare är, förutom att få spendera massor av tid tillsammans med min kollega, att se den utveckling vi bidrar med. Att döma samma lag genom en säsong och se den inverkan vi kan ha på deras spel och uppförande på planen är en väldigt häftig känsla. Att dessutom få möjlighet att föra ett spel framåt i linje med regelboken men också på ett säkert och roligt sätt är något jag och Ellen värderar högt. Domarskapet utvecklar en inte bara som domare utan även som individ, jag har fått lära mig att kommunicera och samarbeta med olika parter - speciellt vid pressade tillfällen. Att kunna ta kritik och ändå hålla sig lugn och kommunikativ under situationer där den andra parten är stressad, arg eller frustrerad är viktiga erfarenheter som jag alltid kommer att bära med mig.

Hur samarbetar ni?

Ellen: Vi kompletterar varandra, hennes styrkor går hand i hand med mina styrkor. I och med att vi känt varandra i lite mer än 10 år så känner vi varandra så väl att vi kan läsa av varandras kroppsspråk snabbt, vi kommunicerar mycket under match och backar alltid upp varandra i domsluten. I slutändan är vi ett team och vi lyfter och stärker alltid varandra oavsett situation. Sen får jag alltid Tova att skratta på match så samarbetet blir ännu bättre eftersom vi har kul ihop!

Tova: Jag och Ellen har varit nära vänner under majoriteten av våra liv och tycker därför att vi kompletterar varandra i våra styrkor och svagheter. Vi är bra på att läsa av varandras sinnesstämningar och vet vart den andra partens gränser går, på så sätt vet vi när vi ska stötta den andra parten utan att trampa den på tårna. Vi är också väldigt bra på att peppa varandra både innan, under och efter match! Detta utesluter dock inte att vi diskuterar hur vi kan hantera situationer bättre nästa gång! Vi försöker att sätta upp mål inför våra matcher och är bra på att fråga den andra parten om utvecklingsområden, men också att följa upp på de tips vi får från våra DI/MI. Efter matchen försöker vi samla ihop våra tankar och reflektera över vad vi kan göra bättre till nästa gång. I grunden är vi ett team, vi jobbar tillsammans och är en enad front på och utanför planen.

Sverigecupen spelas i Nyköping 10-12 november. Sverigecupen är inte bara spelarutbildning, utan även domarutbildning för våra unga, lovande domare från alla våra fem distrikt.

Läs mer om domarutbildningen på Sverigecupen >>

För att följa Sverigecupen inför och under turneringen, ladda ner appen SWE handboll där du kommer hitta senaste nytt, presentationer, intervjuer, spelprogram, vad som händer i hallarna och i Nyköping under helgen och mycket mycket mer. Appen är aktiverad och har börjat fyllas med information, så ladda ner redan nu.

Spelprogrammet publiceras inom kort.

Till lag- och domarpresentationerna >>
Till Sverigecupens sida >>
Se matcherna live på Handboll Play >> Länk till annan webbplats.
Till merchandisen för Sverigecupen >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-10-25

Senast uppdaterad: 2023-10-25

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!