Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Domarpresentation: Mia Dzubur & Leonie Siesage, HF Öst

"Vi hittade snabbt ett samspel och kompletterar varandra mycket bra"

Hur länge har du varit domare?

Mia: Jag har varit domare i 7 år.

Leonie: Detta är blir mitt 5 år som jag är domare.

Hur kom det sig att du blev domare?

Mia: Min syster dömde innan mig vilket jag såg upp till och sedan när jag blev 15-16 år så hade min hemmaförening föreningsdomarkurs som var obligatorisk och efter det så fortsatte min domarkarriär.

Leonie: Just då när man var yngre var det för att kunna tjäna liten extra veckopeng. Men sedan blev det att jag fortsatte för jag tycker det blev så himla kul för varje steg man tog uppåt.

Vad ser du mest framemot med att få döma på Sverigecupen?

Mia: Det jag ser mest fram emot med att döma SverigeCupen är all feedback från alla grymma delegater men även få kommunicera med kloka spelare och ledare.

Leonie: Att kunna få feedback på varje match och från flera olika mentorer. Sedan självklart så är det kul när det är lite mer hetsigare matcher där alla siktar för guld och är troligtvis väldigt jämna lag.

Vad är din målsättning med dömandet?

Mia: Målet med dömningen är att klättra så högt upp som möjligt i karriärstegen.

Leonie: Att kunna döma till den nivå jag kan nå samtidigt som jag elitsatsar på handbollen.

Har du några förebilder?

Mia: Mina förebilder är självklart Alice Watson och Line Welin.

Leonie: Jo men de måste väl ändå vara Alice och Line, utan de hade jag och Mia nog inte ens blivit partners. Sedan är de ju såklart himla duktiga.

Vad är det bästa med att vara domare?

Mia: Det bästa med att vara domare är att få träffa så mycket både gamla och nya människor.

Leonie: Att utvecklas, både som person och domare. 

Hur samarbetar ni?

Mia: Vi samarbetar mycket med headset och pratar mycket om situationer som vi ställs inför för att veta hur vi ska lösa dom på andra matcher. Vi gillar också att skicka klipp till varandra och diskutera dem.

Leonie: Vi är ju väldigt nya med varandra och har inte hunnit döma så mycket. Men redan vid första matchen vi dömde tillsammans hittade vi snabbt ett samspel och kompletterar varandra mycket bra. Jag kan vara petigare med små tekniska saker och hjälper där medan hon hjälper med att värdera hur grova situationerna är eller inte är. 

Sverigecupen spelas i Nyköping 10-12 november. Sverigecupen är inte bara spelarutbildning, utan även domarutbildning för våra unga, lovande domare från alla våra fem distrikt.

Läs mer om domarutbildningen på Sverigecupen >>

För att följa Sverigecupen inför och under turneringen, ladda ner appen SWE handboll där du kommer hitta senaste nytt, presentationer, intervjuer, spelprogram, vad som händer i hallarna och i Nyköping under helgen och mycket mycket mer. Appen är aktiverad och har börjat fyllas med information, så ladda ner redan nu.

Spelprogrammet publiceras inom kort.

Till lag- och domarpresentationerna >>
Till Sverigecupens sida >>
Se matcherna live på Handboll Play >> Länk till annan webbplats.
Till merchandisen för Sverigecupen >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-10-26

Senast uppdaterad: 2023-10-26

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!