Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Domarpresentation: Fredrik Mörkeberg & Hendrix Bolin, HF Syd

"Det bästa med att vara domare är den gemenskap som finns bland oss domare, spelare och ledare"

Hur länge har du varit domare?

Fredrik: Inte helt säker men tror runt 5-6 år.

Hendrix: Jag har varit domare i 6 år.

Hur kom det sig att du blev domare?

Fredrik: I klubben där jag spelade “tvingades” vi att gå på domarutbildning för att lära oss reglerna. Jag fastnade sedan för det och valde att lägga lite mer vikt på dömandet och mindre på själva spelandet, det hjälpte ju också att jag hitta min nuvarande kollega.

Hendrix: Anledningen till att jag började döma handboll var tack vare min gamle tränare Ola Månsson (H65 Höör). Jag hade lite mycket åsikter om domslut ibland och då sa han “Testa döm en match så ska du se hur det är att vara i deras skor”.

Vad ser du mest framemot med att få döma på Sverigecupen?

Fredrik: Det ska bli extremt spännande att få möjligheten att jobba handboll med alla duktiga individer runt handbollen och Sverigecupen. Det gäller allt från att få träffa de andra domarna till att ha utvärdering med delegaterna.

Hendrix: Det ska bli extremt spännande att få ta del av alla tips och tricks från delegaterna. Dessutom så ska det bli riktigt kul att få träffa alla de andra människorna som är på plats.

Vad är din målsättning med dömandet?

Fredrik: Det finns väl en del mål som man gärna vill uppnå, att döma VM eller Champions League är ju två långsiktiga mål.

Hendrix: Det finns många mål och delmål som jag vill uppnå tillsammans med min kollega. Men den ultimata målsättningen är ett VM mästerskap.

Har du några förebilder?

Fredrik: Den klassiska Mirza och Mattias, som man ser lite då och då på TV, är ju svår att undvika. Men även Alice och Line och den resan de är på.

Hendrix: Det är svårt att inte säga Mattias och Mirza, men två andra par vars resor jag följer är Alice och Line samt systrarna Bonaventura från Frankrike.

Vad är det bästa med att vara domare?

Fredrik: Det bästa med att vara domare är den gemenskap som finns bland oss. Det gäller egentligen inte bara mellan mig och min kollega utan även alla andra domare, spelare och ledare. Det är även ett sätt att förbli aktiv inom handbollsvärlden, efter att man lagt
spelarskorna på hyllan.

Hendrix: Det bästa med att vara domare är alla möten med spelare, tränare, andra domare och självklart min kollega. Gemenskapen om att älska handboll gör mycket mer än vad många tror. Att få spendera massa tid med sin närmaste vän är också en fördel såklart.

Hur samarbetar ni?

Fredrik: Samarbetet sträcker sig från före en match till efter. Några förberedelser inför match brukar vara att exempelvis kolla igenom tidigare matchprotokoll för att se över vilka spelare man kanske ska ha ett extra öga på. Väl på plan så jobbar vi väldigt mycket med kommunikation,
både med varandra men även med spelare. Efter matcher, om det finns möjlighet brukar vi gå igenom matcherna som helhet eller ifall det uppstod några intressanta scenarier. Dessa brukar vi diskutera och ventilera, allt i syftet om att utvecklas som domare och förbättra
samarbetet.

Hendrix: Vårt samarbete pågår från före matchen till efter. Ett par förberedelser som vi gör inför match brukar vara att kolla igenom tidigare matchprotokoll för att se över vilka spelare man kanske ska ha ett extra öga på. På plan så jobbar vi väldigt mycket med vår kommunikation,
både med varandra men även med spelare och ledare. Efter matchen, när det finns möjlighet brukar vi gå igenom matcherna i syfte för att utvecklas som domare och förbättra våran roll som domare.

Sverigecupen spelas i Nyköping 10-12 november. Sverigecupen är inte bara spelarutbildning, utan även domarutbildning för våra unga, lovande domare från alla våra fem distrikt.

Läs mer om domarutbildningen på Sverigecupen >>

För att följa Sverigecupen inför och under turneringen, ladda ner appen SWE handboll där du kommer hitta senaste nytt, presentationer, intervjuer, spelprogram, vad som händer i hallarna och i Nyköping under helgen och mycket mycket mer. Appen är aktiverad och har börjat fyllas med information, så ladda ner redan nu.

Spelprogrammet publiceras inom kort.

Till lag- och domarpresentationerna >>
Till Sverigecupens sida >>
Se matcherna live på Handboll Play >> Länk till annan webbplats.
Till merchandisen för Sverigecupen >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-10-27

Senast uppdaterad: 2023-10-27

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!