Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Domarpresentation: Josephine Ysing & Nicole Karlsson, HF Mitt

"Vi som ett domarpar är väldigt duktiga på att komplettera varandra"

Hur länge har du varit domare?

Josephine: Året 2017 började jag att döma handboll därav är jag inne på mitt sjätte år som handbollsdomare.

Nicole: Jag har varit handbollsdomare i ungefär 5-6 år.

Hur kom det sig att du blev domare?

Josephine: Då jag själv spelade handboll och fick förfrågan av föreningen ifall jag ville gå en domarutbildning, tackade jag givetvis ja. Sedan dess har jag fortsatt att döma handboll.

Nicole: Då jag spelade handboll var det obligatoriskt att laget jag spelade i gick på en domarutbildning på föreningsnivå. Därav medans jag själv spelade tyckte jag det var roligt att få extra pengar då och då – för något jag tycker om. Vid säsongen 18/19 drog jag korsbandet och därav avslutades spelandet och jag valde att fortsätta med dömningen.

Vad ser du mest framemot med att få döma på Sverigecupen?

Josephine: Det jag framförallt ser fram emot på Sverigecupen är att med min kollega få känna på och få chansen till att döma olika lag som man vanligtvis inte dömer. Att få möjligheten till att göra denna resa tillsammans med min kollega är väldigt roligt, då vi är ett relativt nytt par. Det känns väldigt spännande och roligt att det vi som ett domarpar har visat upp, även har blivit bekräftat till att vi gör ett bra jobb tillsammans! Jag ser givetvis även framemot att få träffa andra duktiga domare under helgen.

Nicole:Det jag ser framemot mest med att få döma Sverigecupen är att detta kommer vara en helg där jag och min kollega kommer kunna få utvecklas ännu mer - både individuellt och som ett domarpar. Att jag och min kollega även kommer få ”sättas på prov” och att vi har
möjligheten att få visa upp oss, vilka vi är som ett domarpar. Det kommer även vara roligt att få uppleva Sverigecupen igen – fast som domare. Även att vi kommer få bygga nya relationer med nya människor som vi kanske inte har träffat tidigare.

Vad är din målsättning med dömandet?

Josephine: Min målsättning med dömandet är att komma så långt det går men framförallt ha väldigt kul på vägen.

Nicole: Min målsättning med dömandet är såklart att jag vill lyckas så långt det går. Det finns drömmar inom dömandet men allting tar sin lilla tid. Det gäller att kunna ha tålamod och ta allting i den takt som det kommer.

Har du några förebilder?

Josephine: Finns inga specifika förebilder.

Nicole: Nej, jag har ingen speciell förebild.

Vad är det bästa med att vara domare?

Josephine: Då jag opererades och fick avsluta karriären som handbollspelare, är det extremt roligt att fortfarande få fortsätta med handbollen - ur ett annat perspektiv. Även att få träffa många olika människor som har samma intresse som mig - handbollen.

Nicole: Det bästa med att vara domare är att kunna vara en del av handbollen på ett annat vis och uppleva alla de känslorna som kan uppstå under en match/turnering. Att vara domare är roligt men samtidigt nyttigt, som person utvecklas du enormt mycket, vilket kan vara väldigt
givande i sitt liv utanför handbollen.

Hur samarbetar ni?

Josephine: Vi som ett domarpar är väldigt duktiga på att komplettera varandra. Vi är mån om varandra - vilket i sin tur ger oss ett bra samarbete tillsammans både på och utanför handbollsplanen.

Nicole: Eftersom vi är ett relativt nytt par så har jag aldrig reflekterat över denna fråga. Jag skulle kunna säga att vi två kompletterar varandra väldigt bra i och med att jag är relativt lugn som person och att min kollega har lite mer energi. Vi är väldigt duktiga på att kommunicera med
varandra om vad vi båda tycker, och vi har inga problem med att ge varandra kritik. För oss är det viktigt att vi ska kunna ha en öppen dialog med varandra samt med omgivningen som står oss närmast. Detta därför att vi ska kunna ha möjligheten att få de bästa förutsättningarna för att utvecklas och bli ett bättre domarpar.

Sverigecupen spelas i Nyköping 10-12 november. Sverigecupen är inte bara spelarutbildning, utan även domarutbildning för våra unga, lovande domare från alla våra fem distrikt.

Läs mer om domarutbildningen på Sverigecupen >>

För att följa Sverigecupen inför och under turneringen, ladda ner appen SWE handboll där du kommer hitta senaste nytt, presentationer, intervjuer, spelprogram, vad som händer i hallarna och i Nyköping under helgen och mycket mycket mer. Appen är aktiverad och har börjat fyllas med information, så ladda ner redan nu.

Spelprogrammet publiceras inom kort.

Till lag- och domarpresentationerna >>
Till Sverigecupens sida >>
Se matcherna live på Handboll Play >> Länk till annan webbplats.
Till merchandisen för Sverigecupen >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-10-30

Senast uppdaterad: 2023-10-30

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!