Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Domarpresentation: Zain Elbana & Nour Elbana, HF Väst

"Vår kemi som syskon gör att vi samarbetar på ett stabilt och säkert sätt och supportar varandra"

Hur länge har du varit domare?

Zain: Jag har varit domare i lite över 2 år då jag började som en 14 åring.

Nour: Jag har dömt handboll i snart 5 år, min första match någonsin var en F14 match den 28/1-2019

Hur kom det sig att du blev domare?

Zain: Det började med tanke på att ställa upp för min klubb först och främst sedan gick det vidare till att ha det som en utmaning att få svårare matcher och utmana sin egna kapacitet och utvecklas som person på och utanför plan genom att våga ta beslut snabbt i det lilla men samtidigt avgörande situationer.

Nour: Borås HK 84 hade brist på domare till en F14 match och de kunde inte lösa det. Då var jag den första som frivilligt ville ta matchen och efter en lång konversation (om att jag är för ung och ej behörig) så fick jag till slut döma den 😎

Vad ser du mest framemot med att få döma på Sverigecupen?

Zain: Att vistas i den underbara miljön där alla är passionerade för sporten och döma oerhört duktiga handbollsspelare med stor framtid.

Nour: Jag är där för att utvecklas och bli bättre och bättre! Ser verkligen fram emot feedbacken som man får av professionella delegater och domare, kunna se mina misstag på video och verkligen förstå hur och vad man ska göra så att det blir PERFEKT nästa gång. Så klart att träffa massa härliga domare, ledare och spelare inom handbollsvärlden är något underbart.. Vi alla är där för att vi ALLA älskar Handboll!!

Vad är din målsättning med dömandet?

Zain: Huvudsakligen att utvecklas för varje match jag dömer och förhoppningsvis framöver döma VM-Final med brorsan skulle vara absoluta drömmen.

Nour: Jag strävar efter att komma så långt som möjligt med dömningen, mitt mål som domare är att nå elitnivån och kunna delta i VM och Champions League för att döma spännande, roliga matcher och förhoppningsvis finaler.

Har du några förebilder?

Zain: Brorsan är självklart min nummer 1 där jag ser honom som en mentor och lär mig otroligt mycket av honom för varje situation jag sätts i.

Nour: Klassikern, man ser alltid upp till våra bästa svenska domarpar Mirza och Mattias som presterar i världsklass.Samt Alice Watson och Markus Sandberg som stöttade och var med mig på olika matcher/turneringar för att jag ska kunna utvecklas mer och mer. Jag måste också nämna Rasmus Källerfelt och Eldin Bitic som alltid står bakom mig och ger mig tips och råd för hur jag ska utvecklas. På samma sätt de blev upplärda❤️

Vad är det bästa med att vara domare?

Zain: Att träffa nya människor hela tiden som man kan ta lärdom av och döma duktiga spelare vilket får oss att inse hur underbar handboll är egentligen som sport.

Nour: Handboll har alltid varit en stor del av mitt liv, som spelare samt som domare. Att ge spelarna en härlig upplevelse med det de älskar att göra är något som bara gör mig väldigt glad! Att döma med bra kvalitet och sedan bli tillsagd av både ledarna att man gjorde en bra match är en av källorna till min glädje. Jag vill ge spelarna den bästa upplevelsen som gör att de har det kul såsom jag önskar få som spelare med.

Hur samarbetar ni?

Zain: Headset för underlättar självklart alla situationer vilket gör att vi hinner ta beslut på kort tid och även att vi är syskon vilket gör att vi förstår varandra med endast en blick.

Nour: Eftersom min bror och jag har tränat och spelat tillsammans tidigare, har vi en stark kommunikation och förståelse för varandras domslut. Vår kemi som syskon gör att vi samarbetar på ett stabilt och säkert sätt, vi supportar varandra och pushar oss själva hela tiden att bli bättre.Vi diskuterar regler och beslut tillsammans, vilket hjälper oss att fatta rättvisa bedömningar, både under och efter matcherna. Vårt mål är att säkerställa rättvisa och respektfulla matcher för alla deltagare.

Sverigecupen spelas i Nyköping 10-12 november. Sverigecupen är inte bara spelarutbildning, utan även domarutbildning för våra unga, lovande domare från alla våra fem distrikt.

Läs mer om domarutbildningen på Sverigecupen >>

För att följa Sverigecupen inför och under turneringen, ladda ner appen SWE handboll där du kommer hitta senaste nytt, presentationer, intervjuer, spelprogram, vad som händer i hallarna och i Nyköping under helgen och mycket mycket mer. Appen är aktiverad och har börjat fyllas med information, så ladda ner redan nu.

Spelprogrammet publiceras inom kort.

Till lag- och domarpresentationerna >>
Till Sverigecupens sida >>
Se matcherna live på Handboll Play >> Länk till annan webbplats.
Till merchandisen för Sverigecupen >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-11-06

Senast uppdaterad: 2023-11-06

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!