Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Domarpresentation: Moa Andersson & Tilda Kånåhols, HF Väst

"Det bästa med att vara domare är att träffa alla människor som älskar handboll och att utvecklas både som person och domare"

Hur länge har du varit domare?

Moa: Jag tror att det är 8 år nu.

Tilda: Jag tror att jag har varit domare i 6 år nu.

Hur kom det sig att du blev domare?

Moa: Det började som en kul grej, jag och några lagkamrater gick utbildningen tillsammans. Sen insåg jag snabbt att jag tyckte det var väldigt kul och hade intresse för det. Sen va det ju även lite kul att ha en extra veckopeng när man va 14 år haha.

Tilda: Hela mitt lag behövde gå föreningsdomarutbildningen och sen efteråt fick man välja om man ville bli domare eller ej. Jag tyckte att det verkade kul och det var ju trevligt med lite extra veckopeng, och sen har jag bara fortsatt för att det är så kul.

Vad ser du mest framemot med att få döma på Sverigecupen?

Moa: Det jag ser mest fram emot är att få viktiga och lärorika tips man kan ta med sig i framtiden. Sen ska det ju självklart bli kul att kolla mycket handboll och umgås med folk som delar samma intresse.

Tilda: Att få dela handbollsglädjen med alla människor på plats och få utvecklas i dömandet. Jag tror att det kommer bli en kul upplevelse och jag ser också väldigt mycket fram emot att träffa de andra domarparen och inspireras av dem.

Vad är din målsättning med dömandet?

Moa: Jag skulle säga att min målsättning är att hela tiden utvecklas för bli en bättre domare, även såklart att klättra i stegen inom dömandet. En stor dröm för mig är att få döma internationellt i framtiden.

Tilda: Min målsättning är att alltid ha kul när jag dömer och att utvecklas som domare.

Har du några förebilder?

Moa: Jag skulle säga att Alice och Line är två stora förebilder inom dömandet, de är extremt duktiga. Men även Mirza och Mattias är några jag ser upp till väldigt mycket.

Tilda: När jag var yngre fanns det en annan Tilda i min förening som var domare och hon var lite av en förebild för mig, men nu skulle jag inte säga att jag har någon förebild.

Vad är det bästa med att vara domare?

Moa: Det bästa med att vara domare är gemenskapen, inte bara mellan andra domarkollegor, utan med alla man möter vid matcher eller cuper som delar samma handbollsintresse. Sen tycker jag det är väldigt roligt att vara domare, men samtidigt väldigt utvecklande personlighetsmässigt.

Tilda: Det bästa med att vara domare är att träffa alla människor som älskar handboll och att utvecklas både som person och domare. Det är också ett sätt att fortsätta vara aktiv inom handbollsvärlden även om man slutat som spelare vilket jag tycker är väldigt kul!

Hur samarbetar ni?

Moa: Vi samarbetar genom att prata mycket innan, under och efter match.

Tilda: Vi har inte dömt tillsammans så länge men redan när vi dömde första matchen ihop kändes det väldigt bra. Vi fick komplimangen att det såg ut som att vi hade dömt tillsammans i ett år, så något gjorde vi väl bra. Vi diskuterar olika situationer och ger varandra feedback samtidigt som vi alltid stöttar varandra till 100%.

Sverigecupen spelas i Nyköping 10-12 november. Sverigecupen är inte bara spelarutbildning, utan även domarutbildning för våra unga, lovande domare från alla våra fem distrikt.

Läs mer om domarutbildningen på Sverigecupen >>

För att följa Sverigecupen inför och under turneringen, ladda ner appen SWE handboll där du kommer hitta senaste nytt, presentationer, intervjuer, spelprogram, vad som händer i hallarna och i Nyköping under helgen och mycket mycket mer. Appen är aktiverad och har börjat fyllas med information, så ladda ner redan nu.

Spelschema för gruppspelet >> Pdf, 100.7 kB.

Till lag- och domarpresentationerna >>
Till Sverigecupens sida >>
Se matcherna live på Handboll Play >> Länk till annan webbplats.
Till merchandisen för Sverigecupen >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-11-08

Senast uppdaterad: 2023-11-08

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!