Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Domarpresentation: Ebba Jonsell Zetterquist & Wilma Bank Bergsmark, HF Öst

"Vi ser framemot att utvecklas som team under denna helg med hjälp av riktigt duktiga domar- och matchinstruktörer"

Hur länge har du varit domare?

Ebba: Jag har dömt sedan 2019, så det blir drygt fyra år nu.

Wilma: Totalt har jag varit domare i fyra år.

Hur kom det sig att du blev domare?

Ebba: I klubben jag spelade i var det obligatoriskt för alla U14-ungdomar att gå första utbildningen för att bli föreningsdomare, för att sedan döma upp en match på miniplan. Jag upptäckte ganska snabbt att jag verkligen trivdes i rollen som domare och hur otroligt kul det var, och sedan dess har jag bara fortsatt att döma mer och mer.

Wilma: Hela vårt lag utbildades till föreningsdomare, så på den vägen är det. Sedan gick jag upp på distriktsnivå i samband med att en ansvarig i klubben erbjöd mig att gå den utbildningen.

Vad ser du mest framemot med att få döma på Sverigecupen?

Ebba: Det ska bli otroligt kul att få chansen att åka till Nyköping och vistas i en miljö där förhoppningsvis både ledare, spelare, domare och arrangörer kommer göra sitt yttersta för att tillsammans skapa en så lyckad helg som möjligt. Vi hoppas på en god stämning i hallarna och ser fram emot att stöta på både nya och gamla ansikten. Allra mest ser jag fram emot att ta del av feedback från alla domarmentorer på plats, som vi sedan kan ta med oss och jobba vidare med. Förhoppningsvis har vi även en del tid att kolla på matcher som andra domare dömer och som vi kan dra lärdom av.

Wilma: De roligaste matcherna är de som betyder mycket för spelarna, vilket var enda match i SVC kommer göra. Sen kommer det såklart vara superkul att få göra detta tillsammans med Ebba och att vi kommer utvecklas som team under denna helg med hjälp av riktigt duktiga domar- och matchinstruktörer. 

Vad är din målsättning med dömandet?

Ebba: Just nu dömer jag och Wilma mycket seriematcher och vi försöker även hinna åka iväg på lite olika cuper runt om i Sverige. Jag trivs mycket bra i hur vårt dömande ser ut nu då det fungerar att kombinera med studier och annat mycket väl. Vi vill väl egentligen bli så bra som möjligt och fortsätta att utvecklas. Givetvis vore det såklart en dröm att på sikt döma ännu mer och matcher på högre nivåer, men vi tar det som det kommer.

Wilma: Det enkla svaret är att gå så långt som möjligt. Självklart är en dröm att en dag få döma på elitnivå, men det är ju en lång väg dit och många delmål att uppnå innan det. För denna säsong är två av våra stora mål uppnådda - att komma med i DUG och att få döma SVC. Sen vill vi se till att göra så bra från oss som möjligt för att få så roliga seriematcher och USM-steg som möjligt.  

Har du några förebilder?

Ebba: Det finns många otroligt duktiga domare i både Sverige och utomlands som både jag och Wilma inspireras av i vårt eget domarskap. Vi brukar bland annat gemensamt se matcher i Handbollsligan - både dam och herr - för att se hur domarna följer upp olika typer av situationer som vi själva kan stöta på under en match. Det är även värdefullt att kunna ta del av hur olika domare dömer för att utifrån dessa diskutera hur vi kan utveckla vårt rörelsemönster, teckentydlighet, matchledarskap osv. när vi själva dömer. När det kommer till specifika domarpar så är bland andra Alice Watson och Line Welin ett par jag och Wilma ser upp till oerhört mycket. Både eftersom de är så duktiga som domare själva, och eftersom de själva engagerar sig så mycket för att stötta och utveckla yngre domarpar.

Wilma: Är det ett par jag framförallt ser upp till är det Alice Watson och Line Welin. Självklart tar vi inspiration från deras sätt att döma och har även fått massa värdefulla tips från dem. Men som ett av de få kvinnliga elitdomarpar vi haft i Sverige är de också stora förebilder för oss som kvinnliga domare.

Vad är det bästa med att vara domare?

Ebba: Det absolut bästa med att vara domare är alla olika typer av människor man stöter på både på plan och runt omkring matcherna. Personligen uppskattar jag även rollen som domare då den nästan alltid går att kombinera med annat du gör i livet . Jag anser att rollen är extremt flexibel vilket möjliggör att du själv kan planera din egen tid på ett helt annat sätt än när man exempelvis själv spelar handboll eller är tränare, men samtidigt ändå ha kvar en fot i handbollen.

Wilma: Jag älskar pressen vid viktiga matcher och även känslan efter att vi gjort en bra match där vi sett till att det blivit rolig men schysst handboll. Sen är det ju också kul att vara garanterad 60 min på plan ;) Jag skulle också säga att domarskapet givit mig massa förmågor som hjälpt mig i övriga livet såsom kommunikation, ledarskap och samarbete. Att jag får göra detta tillsammans med just Ebba gör det såklart ännu roligare.

Hur samarbetar ni?

Ebba: Jag och Wilma är nära vänner som både har spelat och dömt tillsammans i flera år. Jag skulle säga att vi vid detta laget därmed har lärt oss känna varandra bra och litar på varandras omdöme, vilket jag tror är extremt viktigt för att få till ett bra samarbete. Samtidigt har vi dock så pass stor tilltro till varandra att vi även vågar vara uppriktiga och inte är rädda för att diskutera eller ifrågasätta ett domslut efter matchen ifall det är något vi sett ur olika vinklar eller är oense om. 

Wilma: Vårt samarbete bygger till stor del på diskussioner i syfte att få varandra att utvecklas och i diskussionerna skulle jag säga att vi kompletterar varandra väldigt bra. Vi båda analyserar vårt dömande mycket, men har ofta fokus på olika saker. Ebba har oftare synpunkter på hur vi tillämpar regler och har diskuterat mycket sånt med andra domare och tar därför upp fler regelrelaterade ämnen när vi går igenom matcher. Jag analyserar och kommer med fler synpunkter på vårt matchledarskap, vad vi vill skapa för klimat på plan och hur vi vill kommunicera med alla runt omkring oss. Ibland har vi olika syn på saker men vi är väldigt transparenta med varandra och eftersom vi känner varandra bra har vi högt i tak när vi diskuterar och det tror jag är värdefullt och gör att vi hela tiden bidrar till varandras utveckling.

Sverigecupen spelas i Nyköping 10-12 november. Sverigecupen är inte bara spelarutbildning, utan även domarutbildning för våra unga, lovande domare från alla våra fem distrikt.

Läs mer om domarutbildningen på Sverigecupen >>

För att följa Sverigecupen inför och under turneringen, ladda ner appen SWE handboll där du kommer hitta senaste nytt, presentationer, intervjuer, spelprogram, vad som händer i hallarna och i Nyköping under helgen och mycket mycket mer. Appen är aktiverad och har börjat fyllas med information, så ladda ner redan nu.

Spelschema för gruppspelet >> Pdf, 100.7 kB.

Till lag- och domarpresentationerna >>
Till Sverigecupens sida >>
Se matcherna live på Handboll Play >> Länk till annan webbplats.
Till merchandisen för Sverigecupen >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-11-09

Senast uppdaterad: 2023-11-08

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!