Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Domarpresentation: Oskar Mathiasson & Victor Söderberg, HF Syd

"Det bästa med att vara domare måste vara att man träffar så mycket olika människor"

Hur länge har du varit domare?

Oskar: 4 år

Victor: Det var ont om domare så vi var ett gäng som började döma ett år tidigare när vi var 13, så detta blir väl 6:e säsongen.

Hur kom det sig att du blev domare?

Oskar: Bra fråga har alltid tyckt de va kul med handboll, Sen gick vi alla i laget en föreningsdomarkurs gemensamt och fick börja döma sen dess har jag fastnat för de och tyckt de va kul och bara fortsatt 

Victor: Ville bli domare eftersom pappa är det och när jag då fick chansen att börja tidigare tog jag den.

Vad ser du mest framemot med att få döma på Sverigecupen?

Oskar: Tycker de framförallt ska bli kul att träffa alla domare. Sen är de även stor merit att få äran att döma Sverige cupen. Samt att de finns en stor gemenskap.

Victor: Det ska bli intressant att ha delegater som kollar på oss. Hoppas vi kan åka därifrån med många nya lärdomar. Det blir väl på sätt och vis ett mått på hur vi ligger till också.

Vad är din målsättning med dömandet?

Oskar: Men målsättningen är såklart att komma så långt som möjligt med mitt dömande. Brukar sätta upp kortsiktiga mål framförallt och just nu är de att bli regions domare sen är de klar att de långsiktiga målet är att nå upp på en elit nivå med min kollega .

Victor: Att få döma Champions League är ju något man drömmer om. Men lite kortsiktigt skulle väl det vara att få döma finalspelet för de äldsta i USM. Sen tar vi det därifrån.

Har du några förebilder?

Oskar: Bengt-Inge Thuvesson

Victor: Det skulle väl vara pappa då som fick mig att börja. Sen ser jag upp mycket till bröderna Gomér som lyckats komma väldigt långt både inomhus och utomhus.

Vad är det bästa med att vara domare?

Oskar: Det bästa med att vara domare måste vara att man träffar så mycket olika människor. Samt att de är kul.

Victor: Att ha en kollega som Oskar höjer såklart upplevelsen drastiskt. Sen är det självklart alla tränare och spelare man stöter på.

Hur samarbetar ni?

Oskar: Jag och Victor har dömt ett par år nu tillsammans vilket gör att vi har fått en gemensam syn hur vi vill att en match ska se ut när vi dömer. Samt att vi har en bra dialog under matcherna

Victor: Jag och Oskar har ganska tydligt uppdelat vilka ansvarsområden vi har. Sen är vi väldigt duktiga på att hjälpa varandra i de fall då man skulle behöva det. Så jag tycker det är väldigt skönt att vi hittat en uppdelning men samtidigt att vi hjälper varandra då det behövs. Vi försöker även hålla dialog med spelare och ledare under matchen för att skapa en helhet utifrån våra domslut och deras tankar. Vi har även bra förmåga att lugna ner varandra när det hettar till vilket hjälper oss när saker sker snabbt.

Sverigecupen spelas i Nyköping 10-12 november. Sverigecupen är inte bara spelarutbildning, utan även domarutbildning för våra unga, lovande domare från alla våra fem distrikt.

Läs mer om domarutbildningen på Sverigecupen >>

För att följa Sverigecupen inför och under turneringen, ladda ner appen SWE handboll där du kommer hitta senaste nytt, presentationer, intervjuer, spelprogram, vad som händer i hallarna och i Nyköping under helgen och mycket mycket mer. Appen är aktiverad och har börjat fyllas med information, så ladda ner redan nu.

Spelschema för gruppspelet >> Pdf, 100.7 kB.

Till lag- och domarpresentationerna >>
Till Sverigecupens sida >>
Se matcherna live på Handboll Play >> Länk till annan webbplats.
Till merchandisen för Sverigecupen >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-11-10

Senast uppdaterad: 2023-11-10

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!