Barnens Idrott
Ett av fem barn känner för stor press från tränare, förälder eller annan vuxen.
Hur kan du som vuxen stötta barn som idrottar utan att sätta för stor press?
Stockholmsförbunden inom fotboll, innebandy, basket och handboll har tillsammans med Stockholms idrottsförbund släppt en film om barns idrott.
Varje dag släcks idrottsintresset för barn i hela Sverige – även i Stockholm, på grund av vuxnas beteende och agerande runt deras träning och tävling. Så många som var femte barn upplever för hård press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Därför lanserar nu distriktsförbunden i Stockholm inom handboll, innebandy, basket och fotboll ett gemensamt manifest, en film, tillsammans med Stockholms Idrottsförbund – för ökad medvetenhet och för att skapa förändring.
Bakgrund
Idag är den vanligaste idrottaren elva år, efter det slutar många, alldeles för många. En av orsakerna som kartlagts är bakgrunden i den film som nu lanseras, att miljön kring barnens idrott släcker den glöd och förstör hela grunden för ett potentiellt livslångt idrottande.
Alltför mycket resurser läggs på bestraffningsärenden och samtal med missnöjda tränare och vuxna. Ideella ledare utsätts för press från föräldrar och förlorar tid och glädje genom att ta hand om vuxnas beteende i samband med träning och match, istället för att utveckla och glädja barnen. Vanligaste anledningen till att unga domare slutar döma är för att de utsätts för trakasserier, hot och att deras arbetsmiljö inte är en trygg och utvecklande miljö. De är fortfarande barn även om de är domare.
”En ny syn på träning och tävling i förening är nödvändigt för nå målet att ge förutsättningar till individer att vara aktiva hela livet – och samtidigt utveckla framgångsrika elitidrottare ”
Björn Larsson, Ordförande Stockholms Basketbolldistriktsförbund
” Syftet med filmen är att skapa medvetenhet och förändring bland vuxna, tränare, ledare, föräldrar och andra personer som finns i barnens idrott. Vi vill även att barnen ska veta att vi gör detta för deras och för idrottens skull. Att vi står på deras sida.”
Cinnika Beiming, Distriktsidrottschef Stockholm
BARNENS IDROTT – LÅT DEN VARA BARNENS IDROTT!
- Barn som tycker idrott är kul, blir bättre på det – i sin egen takt.
- Barn behöver få känna sig duktiga, ofta, och ska mätas mot egen förmåga.
- Barn behöver få större delaktighet för att skapa motivation att idrotta.
- Barn behöver stöd och respekt när de tävlar, tränar och deltar inom idrott.
- Barn ska få lära sig förlora och vinna men med utveckling i fokus.
Läs mer på Barnensidrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.