Gå till innehåll

HANDBOLL ÖST

HANDBOLL ÖST

ATG Svenska cupen

Under våren 2024 spelas omgång 1 till ATG Svenska cupen. De 22 högst rangordnade av de anmälda lagen är direktkvalificerade till gruppspelet som spelas i augusti 2024. Resterande lag deltar i omgång 1-3 administrerade av distriktsförbunden.

Från Handbollförbundet Öst (HF Öst) har 12 damlag och 20 herrlag anmält sig, varav tre damlag och tre herrlag placerat sig bland de högst 22 rakande i landet. Det innebär att i omgång 1-3 innehåller 9 damlag och 17 herrlag.

Upplägg omgång 1-3
Omgång 1-3 spelas med separata spelperioder mellan 8 jan - 19 maj 2023. Upplägget följer tävlingsreglementet för ATG Svenska cupen 2024-2025. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. De två högst rakande lagen i Handbollförbundet Öst som inte plancerade sig bland topp 22 i Sverige är direktkvalificerade till omgång 3 på både dam och herrsidan.

Omgång 1 och 2 spelas med rak utslagning i en avgörande match. Rangordning av lagen sker utifrån serienivå för lagen under den pågående säsongen. Lag från lägre division har fördel av hemmaplan. Om lagen kommer från samma division avgör lottning vilket lag som spelar hemma. Om vidarespel sker inom omgång 1 och 2 kommer det att vara låst i ett träd, vilket innebär att om ett lägre rangordnat lag slår ut ett högre så övertar det även det högre rangordnade lagets eventuella fördel i lottningen. Överflyttningen av lag från omgång 1 och 2 sker dock inte i ett låst träd. Lag som tar sig vidare från omgång 1 rangordnas utifrån de principer som anges i tävlingsreglementet.

Omgång 1 (enkelmöte)
Spelas 8 jan - 28 jan (om fler matcher finns inom samma omgång, är spelperioden uppdelad utifrån de två rundorna)
Lägst rankat lag spelar hemma.

Omgång 2 (enkelmöte)
Spelas 5 feb - 10 mars (om fler matcher finns inom samma omgång, är spelperioden uppdelad utifrån de två rundorna)
Lägst rankat lag spelar hemma.

Omgång 3 (dubbelmöte, sammanlagt resultat över 2 matcher)
Spelas 1 maj - 19 maj.
Omgång 3 spelas i bäst av två enligt modifierad Europacupmodell (se § 2:9 i SHF:s tävlingshandbok Öppnas i nytt fönster.) Rangordning av lagen görs utifrån placering det avslutade seriespelet för säsongen. Lägst rankat lag börjar på hemmaplan i omgång 3.

Kom ihåg!

Shoot-out inför match
Regelverket för shoot-out är under översyn. Det kan komma att ske revideringar.

I ATG Svenska cupen tillämpas ett handikappsystem där lag från lägre divisioner får lägga tre shoot-out per skillnad i serienivå. Maximalt antal shoot-out för ett lag är dock satt till sex shoot-out före match. Om lagen är från samma serienivå lägger båda lagen tre shoot-out var. Detta moment genomförs före avkast i matchen och resultatet från shoot-out-omgången läggs in som inledande resultat. Första shoot-out ska ske på utsatt tid för matchstart.

Representation
Spelare får genom samarbetsavtal delta i annan förening i ATG Svenska cupen. Spelare får dock endast representera en förening i tävlingen så § 9:8 i tävlingsbestämmelserna är inte tillämpligt. Se dock nedan för specificerat undantag. Spelare kan inte heller genom att stå över match i ATG Svenska cupen bli spelklar i seriespel för samarbetsförening (se § 9:8 b)
Då ATG Svenska cupen genomförs under en period som täcker två tävlingsår gäller följande undantag för spelares rätt att representera mer än ett lag i tävlingen.

  • Spelare får endast representera en förening i ATG Svenska cupens omgång 1 och 2.
  • Spelare får endast representera en förening i ATG Svenska cupens omgång 3, 4 och 5.

Ovanstående innebär att en spelare som har deltagit för en förening i omgång 1 och 2 genom samarbetsavtal eller genom övergång kan delta för ny förening i omgång 3 och framåt.

Publicerad: 2022-08-12

Senast uppdaterad: 2024-03-28

Författare:

Email: