Gå till innehåll

HANDBOLL ÖST

HANDBOLL ÖST

Barn

Nedan finns information om respektive åldersklass i Barn U7, U8, U9, U10 och U11.

Flickor och Pojkar 11 (födda 2013) använder påhängsribba och spelar om möjligt på fullstorplan, men det kan förekomma att matcher även spelas i icke fullstora hallar. U11 ingår i kategoriseringen; Barn, vilket innebär att flickor får spela med pojkar och pojkar spela med flickor utan att dispens behöver sökas. Enligt TBBU för Barn, publiceras inte tabeller eller resultat.

HF Öst baserar serieindelningen på föreningarnas önskemål om nivå Nivå 1 (svår), Nivå 2 (medel) eller Nivå 3 (lätt). Detta görs i samband med anmälan i Profixio. Öst förbehåller sig rätten att skapa serier som de anser blir bäst för alla deltagande lag och har efter ordentlig analys enligt TBBU tillstånd att frångå föreningars önskemål.

Omgångsintervall i U11 är lördag till söndag ca varannan helg. Målsättningen är att skapa en lottning med sammandragsspel om möjligt med tre alt fyra lag, men HF Öst förbehåller sig rätten att skapa en lottning som anses bäst för åldersklassen med hänsyn till övrig tävlingsverksamhet.

Matchtiden är 2x15 minuter.
Anmälningsavgift: U11 (födda 2013) 1500 kr.
Sista anmälningsdag: 1 maj.

Information om U11 (födda 2013)

 • Anmälan görs till ett nivå anpassat seriespel.
 • Anmälan kan göras till nivå 1, 2 och/eller 3, där nivå 1 innebär tuffast motstånd och nivå 3 lättast motstånd.
 • Serieindelning görs utifrån nivå samt geografi. Fokus vid serieindelning är geografisk närhet framför nivåanpassning om HF Öst inte kan uppnå båda delarna.
 • Rekommenderat antal spelare per lag är 10–13 spelare.
 • Om föreningen anmäler fler än ett lag, ska det finnas spelarunderlag för de antal lag som anmäls. Det finns ingen garanti att seriematcher inte krockar. Desamma gäller seriematcher i andra åldersklasser eller cuper som är inplanerade under seriespelshelger.
 • Det är fri representation i ungdomshandbollen, men under ansvar. Spelare kan delta i olika nivåer, men ha i åtanke vilken nivå föreningen anmält sig till. Det finns en anledning till att föreningar anmäler sitt lag till nivå 3, där önskar inte lagen att match efter match stöta på lag som plockar ner sina nivå 1 spelare. Syftet med nivåanpassat seriespel är att kunna erbjuda samtliga lag ett utvecklande seriespel med jämna och roliga matcher.
 • Man har möjlighet att anmäla MAX 2 lag till nivå 1.
 • Fri representation mellan lagen i föreningen, även nivå 1.
 • Resultat och tabeller publiceras inte.
  U11-lag får därmed inte anmäla sig till U12-serie då U11 inte får spela matcher med resultat/tabell. Gäller rena U11 lag. Om en förening har ett mixat lag pga. antalet spelare i föreningens U11 & U12 får föreningen anmäla sig i U12 klassen om man har övervägande U12 spelare i laget.

Läs mer om Flickor och Pojkar 11 Öppnas i nytt fönster.

Inför säsongen har Svensk Handboll infört rekommendationen att Flickor och Pojkar U10 spelar på kortplan med fem utespelare plus en målvakt. En kortplan har måtten 26x20, men om arrangerande förening inte har tillgång till en hall med dom måtten. Finns möjligheten att antingen med hjälp av quiqplay mål, tejp, plättar eller annat kreativt material skapa rätt mått och förutsättningar för att göra det möjligt att genomföra arrangemanget. Syftet med kortplan är att öka aktivitetsgraden, bollkontakten och göra spelat roligare och mer utvecklande för barnen. Korthandbollens planstorlek inbjuder till en gradvis anpassning till storplan, eftersom vi spelar med full bredd men utan den långa transportsträckan mellan målgårdarna. Detta ger barnen större spelutrymme och skapar oftare utvecklande situationer där fler är en aktiv del av spelet. Kortplan tvingar spelarna att röra sig mer både i anfall och försvar. Försvarsspelarna försöker att bryta passningar vilket också tvingar anfallsspelare att röra på sig mer. Spelformen uppmuntrar till mycket spring, samt många och snabba avslut vilket är utvecklande. Satsa i lucka, gå eller spela vidare. Morgondagens handboll är snabb och det kan och bör barnen träna på tidigt.

Målsättningen är att etablera kortplan i flera av våra kommuner under de kommande åren.

U10 spelar sammandrag, vilket innebär att flera lag träffas i en hall och spelar flera matcher vid ett och samma tillfälle. Dessa sammandrag planeras att genomföras fyra gånger per termin, i det som HF Öst benämner som Höstens och Vårens Spel. Inga resultat ska rapporteras till förbundet, därför finns inte resultat och tabeller i resultatportalen.

Anmälningsavgift: Höstens Spel 500 kr per lag och sedan 500 kr per lag vid anmälan till Vårens Spel.
Sista anmälningsdag: Höstens Spel 1 maj. Separat inbjudan och ny anmälan görs till Vårens spel i oktober/november. Anmälda lag ska vara redo att vara arrangörer, (undantag kan förekomma).

Läs mer om Flickor och Pojkar 10 kortplan Öppnas i nytt fönster.

Åldersklassen U9, spelar minihandboll, vilket är på tvären med måtten 20x12 meter med fyra utespelare och en målvakt. I minihandboll används minimål och en mjukboll.

Nyhet till säsongen 2024-2025 är att U9 till våren har möjlighet att välja och anmäla sig antingen till miniplan eller till kortplan och spela med fem utespelare plus en målvakt. En kortplan har måtten 26x20, men om arrangerande förening inte har tillgång till en hall med dom måtten. Finns möjligheten att antingen med hjälp av quiqplay mål, tejp, plättar eller annat kreativt material skapa rätt mått och förutsättningar för att göra det möjligt att genomföra arrangemanget. Syftet med kortplan är att öka aktivitetsgraden, bollkontakten och göra spelat roligare och mer utvecklande för barnen. Korthandbollens planstorlek inbjuder till en gradvis anpassning till storplan, eftersom vi spelar med full bredd men utan den långa transportsträckan mellan målgårdarna. Detta ger barnen större spelutrymme och skapar oftare utvecklande situationer där fler är en aktiv del av spelet. Kortplan tvingar spelarna att röra sig mer både i anfall och försvar. Försvarsspelarna försöker att bryta passningar vilket också tvingar anfallsspelare att röra på sig mer. Spelformen uppmuntrar till mycket spring, samt många och snabba avslut vilket är utvecklande. Satsa i lucka, gå eller spela vidare. Morgondagens handboll är snabb och det kan och bör barnen träna på tidigt.

Målsättningen är att etablera kortplan i flera av våra kommuner under de kommande åren.

U9 spelar sammandrag, vilket innebär att flera lag träffas i en hall och spelar flera matcher vid ett och samma tillfälle. Dessa sammandrag planeras att genomföras fyra gånger per termin, i det som HF Öst benämner som Höstens och Vårens Spel. Inga resultat ska rapporteras till förbundet, därför finns inte resultat och tabeller i resultatportalen.

Anmälningsavgift: Höstens Spel 500 kr per lag och sedan 500 kr per lag vid anmälan till Vårens Spel.
Sista anmälningsdag: Höstens Spel 1 maj. Separat inbjudan och ny anmälan görs till Vårens spel i oktober/november. Anmälda lag ska vara redo att vara arrangörer, (undantag kan förekomma).

Läs mer om Flickor och Pojkar 9 miniplan och kortplan Öppnas i nytt fönster.

U8 spelare deltar i något som HF Öst kallar för handbollfestivalen, som är öppen för barn som deltar i föreningarnas Handbollsskola. En handbollfestival är en match- och träningssamling som pågår i ca 3 timmar med lag från olika föreningar. Alla lag börjar i hallen samtidigt och alla lag avslutar tillsammans. Handbollfestivalen är könsneutral, men vid anmälan anger föreningarna om lagen är flick-, pojk- eller mix-lag för att bidra till en anpassad gruppindelning.

Nytt för kommande säsong är att HF Öst erbjuder U8 att delta i Handbollfestivalen med tre tillfällen redan under hösten. Tidigare säsong har vi haft ett tillfälle under hösten, som sedan fortsatt in under våren med ytterligare tre tillfällen. Totalt fyra tillfällen. Till säsongen 2024-2025 kommer vi istället att erbjuda tre tillfällen under hösten och sedan ytterligare tre tillfällen under våren. Totalt 6 tillfällen.

Ytterligare en nyhet är att vi ändrar anmälningsförfarandet för Handbollfestivalen. Anledningen till ändringen är för att bemöta föreningarnas önskemål om att anmäla sig närmare inpå tillfället och göra det lättare att lägga till, ta bort eller ändra föreningens anmälan. Under hösten öppnar vi upp anmälan, och föreningarna kan då välja att anmäla sig till en eller flera tillfällen. Föreningen kan när som helst under säsongen, fram till tre veckor innan ett tillfälle, av- eller på anmäla lag. Anmäler man sig till ett tillfälle är man garanterad plats och får sedan någon vecka innan speldatumet information om det spelas lördag eller söndag, mellan vilka klockslag arrangemanget är och i vilken hall ni ska infinna er.

Anmälningsavgiften för Handbollfestivalen är 500 kr per lag. Detta oavsett om ni deltar på ett tillfälle eller alla tre tillfällen.
Sista anmälningsdag: Tre veckor innan respektive tillfälle.

Läs mer om Flickor och Pojkar 8 Handbollfestivalen Öppnas i nytt fönster.

Nytt för säsongen 2024-2025 är att HF Öst under vårterminen 2025 välkomnar även åldersklassen U7 in i verksamheten. Det kommer att vara fritt att anmäla sig till tre tillfällen med konceptet, Handbollfestivalen. En handbollfestival är en match- och träningssamling som pågår i ca 3 timmar med lag från olika föreningar. Alla lag börjar i hallen samtidigt och alla lag avslutar tillsammans. Handbollfestivalen är könsneutral, men vid anmälan anger föreningarna om lagen är flick-, pojk- eller mix-lag för att bidra till en anpassad gruppindelning. Målsättningen är att starta med första omgången i januari och sedan ha ett tillfälle i februari och ett tredje sista i mars.

Ytterligare en nyhet är att vi ändrar anmälningsförfarandet för Handbollfestivalen. Anledningen till ändringen är för att bemöta föreningarnas önskemål om att anmäla sig närmare inpå tillfället och göra det lättare att lägga till, ta bort eller ändra föreningens anmälan. Under hösten öppnar vi upp anmälan, och föreningarna kan då välja att anmäla sig till en eller flera tillfällen. Föreningen kan när som helst under säsongen, fram till tre veckor innan ett tillfälle, av- eller på anmäla lag. Anmäler man sig till ett tillfälle är man garanterad plats och får sedan någon vecka innan speldatumet information om det spelas lördag eller söndag, mellan vilka klockslag arrangemanget är och i vilken hall ni ska infinna er.

Anmälningsavgiften för Handbollfestivalen är 500 kr per lag. Detta oavsett om ni deltar på ett tillfälle eller alla tre tillfällen.
Sista anmälningsdag: Tre veckor innan respektive tillfälle.

Läs mer om Flickor och Pojkar 7 Handbollfestivalen Öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-08-12

Senast uppdaterad: 2024-04-06

Författare:

Email:

Dokument

Inbjudan 2024-2025 i sin helhet
Kommer inom kort