Gå till innehåll

HANDBOLL ÖST

HANDBOLL ÖST

Miniplan/ kortplan U9

Åldersklassen U9 (födda 2015), spelar minihandboll, vilket är på tvären med måtten 20x12 meter med fyra utespelare och en målvakt. I minihandboll används minimål och en mjukboll.

Nyhet till säsongen 2024-2025 är att U9 till våren har möjlighet att välja och anmäla sig antingen till miniplan eller till kortplan och spela med fem utespelare plus en målvakt.

En kortplan har måtten 26x20, men om arrangerande förening inte har tillgång till en hall med dom måtten. Finns möjligheten att antingen med hjälp av quiqplay mål, tejp, plättar eller annat kreativt material skapa rätt mått och förutsättningar för att göra det möjligt att genomföra arrangemanget. Syftet med kortplan är att öka aktivitetsgraden, bollkontakten och göra spelat roligare och mer utvecklande för barnen. Korthandbollens planstorlek inbjuder till en gradvis anpassning till storplan, eftersom vi spelar med full bredd men utan den långa transportsträckan mellan målgårdarna. Detta ger barnen större spelutrymme och skapar oftare utvecklande situationer där fler är en aktiv del av spelet. Kortplan tvingar spelarna att röra sig mer både i anfall och försvar. Försvarsspelarna försöker att bryta passningar vilket också tvingar anfallsspelare att röra på sig mer. Spelformen uppmuntrar till mycket spring, samt många och snabba avslut vilket är utvecklande. Satsa i lucka, gå eller spela vidare. Morgondagens handboll är snabb och det kan och bör barnen träna på tidigt.

Målsättningen är att etablera kortplan i flera av våra kommuner under de kommande åren.

U9 spelar sammandrag, vilket innebär att flera lag träffas i en hall och spelar flera matcher vid ett och samma tillfälle. Dessa sammandrag planeras att genomföras fyra gånger per termin, i det som HF Öst benämner som Höstens och Vårens Spel. Inga resultat ska rapporteras till förbundet, därför finns inte resultat och tabeller i resultatportalen.

Anmälningsavgift: Höstens Spel 500 kr per lag och sedan 500 kr per lag vid anmälan till Vårens Spel.
Sista anmälningsdag: Höstens Spel 1 maj. Separat inbjudan och ny anmälan görs till Vårens spel i oktober/november. Anmälda lag ska vara redo att vara arrangörer, (undantag kan förekomma).

Preliminära spelhelger hösten 2024

Flickor 9 mini (födda 2015)
V. xx
V. xx
V. xx
V. xx

Pojkar 9 mini (födda 2015)
V. xx
V. xx
V. xx
V. xx

Preliminära spelhelger våren 2025

Flickor 9 mini (födda 2015)
V. xx
V. xx
V. xx
V. xx

Pojkar 9 mini (födda 2015)
V. xx
V. xx
V. xx
V. xx

Flickor 9 kortplan (födda 2015)
V. xx
V. xx
V. xx
V. xx

Pojkar 9 kortplan (födda 2015)
V. xx
V. xx
V. xx
V. xx

Bildbeskrivning
Röda linjer; fullstor handbollsplan med måtten 40x20m.

Gula linjer; miniplan med måtten 20x12m.
Gröna linjer; kortplan med måtten 26x20m.

*bilden är på ett ungefär, då det optima är att långsida på miniplan är samma linje som kortsidan på kortplan.

Hur ska vi spela?

Taktisk positionering
Man spelar på olika positioner och även målvakter bytes flitigt. Alla spelar ungefär lika mycket.

Försvar
Vi spelar enligt Tränarskolans utvecklingslinje för försvarsspel med offensivt försvar. Det kan på Kortplan vara 3-2, 2-3 eller 0-5 uppställning. Vi spelar inte lågt 5-0-försvar.

Anfall
Vi spelar utan fast mittsexa i anfallsspelet. Vi spelar med kanter och 9m som går på övergångar och skapar luckor med stor rörelse.

Målvakt
Målvakten behöver inte ha en avvikande färg på tröjan för att förenkla byten. Låt många prova att stå i mål! Målvakten måste vara i sin målgård.

Linjering
Mål och målgård måste finnas. Det är bra om det finns mållinje, frikastlinje, strafflinje, mittlinje mm, men det behöver faktiskt inte finnas för att spela handboll. Tänk beach och gräs, där spelar vi utan dessa linjer.

Publicerad: 2024-03-27

Senast uppdaterad: 2024-03-27

Författare:

Email: