Gå till innehåll

Handbollfestival U8

Handbollfestival U8 (rekommenderad ålder födda 2014)

Distriktets yngsta spelare deltar i något som Handbollförbundet Öst kallar för handbollfestivalen, som är öppen för barn som deltar i föreningarnas Handbollsskola. En handbollfestival är en match- och träningssamling som pågår i ca 3 timmar med lag från olika föreningar. Alla lag börjar i hallen samtidigt och alla lag avslutar tillsammans. Handbollfestivalen är för femte året könsneutral och målsättningen är att starta med första omgången i december, följt av tre omgångar i januari, februari och mars.

Anmälningsavgiften för Handbollfestivalen är 500 kr per lag.
Sista anmälningsdag: Inbjudan och anmälan till Handbollsfestivalen sker i oktober, vilket innebär att ni inte ska anmäla lag till Handbollfestivalen till den 1 maj.

Hur genomförs en Handbollfestival?

Tidsplanering
Handbollfestivalen kan genomföras vid ett eller flera tillfällen för en eller flera åldersgrupper. Konceptet passar bäst för de yngsta, men kan såklart anpassas till fler/andra åldersgrupper. En anmälan kan gälla för ett eller flera tillfällen.

Detaljplanering
Exempel på ett tidsschema för festivalen:Observera att exemplet utgår från sex till åtta deltagande lag, ungefär 40-60 spelare totalt.
− 00:45: Iordningställande av hallen
− 00:30: Förmöte med ansvariga lagledare/tränare
± 00:00: Gemensam samling
+ 00:05: Gemensam uppvärmning
+ 00:20: Matcher, 1-2 st/lag
+ 01:05: Gemensam matpaus
+ 01:20: Gemensam teknikträning
+ 02:05: Gemensam paus
+ 02:10: Matcher, 1-2 st/lag
+ 02:50: Gemensam avslutning
+ 03:00: Dagen slut

Iordningställande av hallen
När och hur detta görs är naturligtvis beroende av de förutsättningar som råder i hallen. Vad som behöver vara klart innan förmötet med ansvariga ledare är:

  • Två eller tre miniplaner i hallen.
  • Gärna tillgång till en musikanläggning.
  • Platser för eventuella besökare/publik.
  • Spelschema och dagsschema ska finnas tillgängligt för deltagande lag samt besökare/publik.
  • Öppna cafeterian (tänk på att alla spelare, ledare och publik kommer att befinna sig i hallen under hela festivalens tidsblock och att planera försäljningen därefter).

Förmöte med ansvariga lagledare/tränare
Ungefär 30 minuter innan festivalen startar samlar arrangemangsansvarig alla ansvariga lagledare/tränare för en genomgång. Gå igenom tidsschemat och se till att alla ledare är väl förtrogna med de övningar som ska genomföras under teknikpasset. Passa på att fråga om ledarna kan delta vid de olika stationerna under teknikpasset för att ge feedback till spelarna.I samband med att förmötet startar börjar deltagande lag komma till hallen. Spela gärna musik för att få igång stämningen och håll igång musiken fortsatt under dagen när det är pauser mellan aktiviteterna.

Gemensam samling
Arrangemangsansvarig samlar ledare och spelare från alla deltagande lag och hälsar välkomna samt berättar om dagens upplägg. Det är en god idé att förutsätta att inte alla vet vad som väntar. Presentera gärna alla ledare som är med och hjälper till under dagen.

Aktiva ledare under festivalen
Ledarna ska under Handbollfestivalen vara aktiva och ge spelarna återkoppling/feedback på vad de gör. Det ska finnas en ledare på varje station under teknikövningarna som styr respektive övning. De övriga ledarna ska vara utspridda över hela ytan för att stötta och ge spelarna återkoppling på hur de utför tekniken. Det är viktigt att ledarna delar upp sig så att alla spelare blir uppmärksammade. Utöver att ge återkoppling ska ledarna vara snabba att anpassa övningarna efter varje individ så gott det går.

Det är viktigt att det finns en ledare som har ett övergripande helhetstänk och koll. När ska spelarna byta? Är någon ledsen? Har någon skadat sig

Gemensam avslutning
Handbollfestivalen närmar sig sitt slut. Förhoppningsvis har spelarna från de olika föreningarna börjat lära känna varandra lite. När det är dags att avrunda kan det vara roligt att göra det med någon tävling som suddar ut föreningstillhörigheten. Kanske en dribblingsstafett, kull-lek eller liknande med blandade lag från olika föreningar. Om ni hamnat i tidsbrist eller bedömer att spelarnas energi är slut för dagen kan det vara lämpligt att bara samla alla deltagare och tacka för en rolig och givande dag.

Till höger hittar ni hela Handbollfestivalens Handbok med information, övningsbank för träning och upplägg för matchspel.

Datum/helg för Handbollfestivalen

2022
V. 48 Gruppindelning Pdf, 192.4 kB, öppnas i nytt fönster.

2023
V. 3 Gruppindelning Pdf, 197.6 kB, öppnas i nytt fönster.
V. 6 Gruppindelning Pdf, 196.3 kB, öppnas i nytt fönster.
V.10

Publicerad: 2022-08-12

Senast uppdaterad: 2023-01-16

Författare:

Email: