Gå till innehåll

HANDBOLL SYD

HANDBOLL SYD

Spelarutbildning (SU/DI)

Svenska handbollförbundet sjösatte 2018 den nya Spelarutbildningen som ger en röd tråd från förening till distrikt, vidare till J, U och A-landslag. Den nya spelarutbildningen 2.0 är synkad med NIU-gymnasierna.

Syftet med Spelarutbildningen

Vi vill utbilda och utveckla ungdomsspelare. Ge våra spelare och tränare inspiration att brinna för handbollsporten. Handbollförbundet Syd vill tillföra kunskap som sedan tas med tillbaka till klubbarna. Fokus ligger på individuell teknik och utbildningen är en del i Svensk Handbolls Spelarutbildning 2.0 Förhoppningen är att ge alla spelare inspiration och motivation. Fokus ligger på utbildning och inte på selektering. Alla spelare får var med oavsett nivå.

Materialet till spelarutbildningen 2.0

Materialet tar höjd i att fler spelare skall vara med längre, med tydligt fokus på utbildning och lärande, samt där förbundets intention att vara i världsklass står i centrum. Ett gediget material är framtaget och om någon är intresserad kan man köpa materialet t här https://www.sisuidrottsbocker.se/produkt/handbollens-spelarutbildning/ Länk till annan webbplats.

Systemet fram till A-landslaget

SHF har också tagit fram en översiktsbild där man kan se hur systemet fungerar. Du hittar den här:
https://www.svenskhandboll.se/Spelare/Spelarutbildning/

Hur fungerar spelarutbildningen?

HF Syd arrangerar spelarutbildningspass för ungdomsspelare inom distriktet. Alla spelare inom den aktuella årskullen blir erbjuden 6 tematräningspass på tre helger under en 1-2 års period. Tematräningspassen hålls av erfarna handbollstränare som följer svensk handbolls utbildningsmaterial. De helgerna som spelarutbildningen är planerad är även serielottningen frisatt för ålderskullen från HF Syds sida.

All administration kring HF Syds Spelarutbildning och Distriktlagsverksamhet kommer att ske via SportAdmin och det är enklast om varje spelare anmäler sig själva. Här skapar varje spelare en profil och sedan bokar varje spelare en plats på antingen Spelarutbildningen och/eller Distriktsträning när anmälan är öppen. Efter anmälan sker en gruppindelning och varje spelare bli kallad till träningspass. Se specifik SU-åldersgrupp för datum och när anmälan öppnar.

Vad vi fokuserar på vid varje träningstillfälle:

SU 1
Utespelare - Individuell försvarsteknik
Målvakater - Grunder
Fys - Lära att träna”Vad händer när du tränar?”

SU 2
Utespelare - Individuell anfallsteknik
Målvakter - Grunder
Fys - Lära att träna”Vad händer när du tränar kondition?”

SU 3
Utespelare - Repetition av individuell försvarsteknik samt man-man-försvar
Målvakter - 9-metersskott
Fys - Lära att träna”Vad händer när du tränar styrketräning?”

SU 4
Utespelare - Samarbete anfall (grunder) 9M-, K6- och M6.spelarens register i zon och över zon med boll
Målvakter - 9-metersskott
Fys - Lära att träna”Varför powerträning?”

SU 5
Utespelare - 3-3 zonförsvarsspel samt repetition av man-man-försvar
Målvakter - 6-metersskott
Fys - Lära att träna”Varför träna uthållighet?”

SU 6
Utespelare - Samarbete anfall (grunder) 9M-, K6- och M6-spelarens register i zon och över zon med boll
Målvakter - 6-metersskott
Fys - Lära att träna”Varför träna med skivstång?”


Sparbanken Skåne Spelarutbildningspass 1–2, 2 handbollspass och 2 fyspass, (gratis för alla i HF Syd genom Sparbanken Skånes ägarstiftelser som bidrar till att alla får en basutbildning i handboll)

Arr: HF Syd

Spelarutbildningspass 3–4 (kostnad 350 kr för 2 handbollspass och 2 fyspass)

Arr: HF Syd

Spelarutbildningspass 5–6 (kostnad 350 kr för 2 handbollspass och 2 fyspass)

Arr: HF Syd

Steget efter spelarutbildningen är att Distriktslagsträningar startar. Syftet med distriktlagsträningar är att fortsätta utbilda handbollsspelare i vårt distrikt och tillslut forma de distriktslag som kommer att representera HF Syd i Sverigecupen. Detta är två olika utbildningsblock som inte är beroende av varandra. Spelare väljer om de vill vara med på båda verksamheterna (SU & D) eller bara den ena. Då alla inte är intresserade av att gå vägen till distriktslag finns möjlighet att de som är intresserade får anmäla sig på nytt. Så småningom tas spelare ut till distriktslag. Sverigecupen spelas normalt sett i november varje år.

Spelarutbildningspass 7–8 Distriktslagsverksamhet (kostnad 350 kr för 2 träningspass, alla är välkomna att anmäla sig. Viss selektering sker efter pass 7-8 då distriktslagsverksamheten driver dessa utbildningspass)

Arr: HF Syd

Läs mer under Distriktlagsverksamhet (D)

Publicerad: 2022-09-28

Senast uppdaterad: 2024-05-29

Författare: Camilla Rohlén

SE HIT!

Vi vill gärna att klubblagsledarna kommer och kollar på träningarna i ett utbildningssyfte.

Hör gärna av er om ni vill veta plats och tider för genomförandet.

info@handbollsyd.se


Kom gärna och titta!