Gå till innehåll

HANDBOLL SYD

HANDBOLL SYD

Tränarutbildning

Här kan du som ledare läsa mer om SHF:s Tränarutbildning. Tränarutbildningen är byggd på metodiken om optimerad utvecklingsålder där du som ledare får följa den aktiva ungdomens olika utvecklingsstadier både i praktik och teori.

Handbollens utbildningsstege för handbollsledare på alla nivåer - Tränarskolan (TS) - bytte från och med den 1 maj 2021 namn till Tränarutbildning (se bild nedan). Utbildningen har gjorts om, delats upp och flera delar digitaliserats för att lättare kunna nå fler ledare på ett tydligt sätt. Utbildningsstegen startar med Tränarutbildning 1 för dig som är blivande tränare och går via sex steg ända upp till MasterCoach - europas högsta utbildning för handbollstränare.

En bild

Barn- och ungdomstränarutbildning omfattas av Tränarutbildning 1, Tränarutbildning 2, Tränarutbildning 3, Tränarutbildning 4 och Tränarutbildning 5 samt fortbildningsaktiviteter och rekommenderade utbildningar som ökar kompetensen för dig som ledare.

Seniortränarutbildning omfattas av Tränarutbildning 4, Tränarutbildning 5 och Tränarutbildning 6.

Internationell elittränarutbildning omfattar kunskap om innehållet i hela vår tränarutbildning: TU1, TU2, TU3, TU4, TU5 och TU6, genomgången MasterCoach samt fortbildningsaktiviteter. MasterCoach är den högsta tränarutbildningen i Europa. Krav och innehåll styrs av Europeiska Handbollförbundet (EHF). Den anordnas av SHF och EHF ihop.

Gamla legitimationer blir nya legitimationer

Vad ger din gamla utbildning i Tränarskolan för legitimation i den nya Tränarutbildningen?

I den schematiska bilden nedan ser du vad din nuvarande utbildningsnivå ger för legitimation i det nya upplägget.

En bild

Tränarutbildning


Tränarutbildning 1
- riktar sig till dig som idag tränar och leder barn i åldern upp till 6-10 år.

Tränarutbildning 2 - riktar sig till dig som idag tränar och leder barn i åldern 10-12 år.

Tränarutbildning 3 - riktar sig till dig som idag tränar och leder barn/ungdomar i åldern 12-14 år.

Tränarutbildning 4 - riktar sig till dig som idag tränar och leder ungdomar i åldern 13-16 år.

Tränarutbildning 5 - riktar sig till dig som idag tränar och leder ungdomar i åldern 16-19 år.

Tränarutbildning 6 - Arrangeras av SHF, klicka här för att läsa mer. Öppnas i nytt fönster.

Internationell elittränarutbildning


MasterCoach
- Handbollens högsta utbildning som ger dig kunskaper och möjlighet att arbeta som tränare i en europeisk toppklubb eller som förbundskapten för ett landslag. EHF arrangerar denna utbildning, klicka här för att läsa mer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prov för direktstart


Tränarutbildningen är byggd så att du kan välja att specialisera dig. Om du till exempel vill satsa på att bli seniortränare så har du möjligheten att direkt börja på Tränarutbildning 4 utan att först gå TU1 - TU3. Utbildningstiden förkortas utan att vi minskar på kvalitén. Du blir specialist på ditt stadium och får även fortbildning. För att göra detta möjligt måste du som ledare genomföra ett "Prov för direktstart". Detta prov ger dig inte TU1-, TU2- eller TU3-legitimation. För att genomföra provet kontaktar du ditt SDF och meddelar att du är intresserad. Detta måste göras minst fyra veckor innan utbildningen börjar.

Till vem riktar sig provet för direktstart?

  • Provet för direktstart riktar sig till de som redan tränar ungdomar 14-16 år och har gedigen handbollserfarenhet sedan tidigare.
  • Att man planerar att gå TU4 under den säsongen man gör provet.

Publicerad: 2022-09-28

Senast uppdaterad: 2024-04-04

Författare: Camilla Rohlén