Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Steg mot världsklass: positionsprojekt ska leda till ökad individuell utveckling

- Jag vill bidra till en accelererad utveckling för projektets deltagare, säger Frenne Båverud, som sedan 2023 arbetar med Svenska Handbollförbundets positionsprojekt med en tydlig vision om att stärka svensk handboll internationellt med ett fokus på att utmana spelare att ta steg mot en högre prestationsnivå.

Bilden: Deltagarna blir instuerade under ett pass vid herrarnas samling under positionsprojektet. Foto: Frenne Båverud.


I svensk handbolls strategi 2025 finns ett tydligt mål om att utveckla elit- och landslag mot världsklass, bland annat genom individuell utveckling av spelare: "samtidigt som styrkan behålls i vårt kollektiva sätt att spela handboll vill vi utmana spelare att hitta en ökad drivkraft till utveckling genom ökad kunskap och egenansvar. Vi utgår från principerna ”jaget för laget” och ”den individuella lagsporten”."

För snart ett år sedan projektanställdes därför Frenne Båverud av Svenska Handbollförbundet som koordinator för projekt inriktade mot utveckling handbollsspelare så att dessa ska kunna ta steg mot en högre prestationsnivå. Projektanställningen har möjliggjorts tack vare ett riktat återstartsstöd från Riksidrottsförbundet med en satsning på att lyfta ”eliten under eliten” och är en del av svensk idrotts arbete med att utveckla och stärka svensk internationell verksamhet samt skapa förutsättningar att gå från lovande junior till etablerad senior.

Positionsprojektet


Frenne startade positionsprojektet under 2023 tillsammans med förbundskaptenerna Tomas Axnér och Glenn Solberg, som valde ut både positioner och spelare att fokusera på. Till samlingarna under hösten och vintern kallades högernior och kantspelare på damsidan och mittsexor på herrsidan till två stycken två dagar långa läger med tränare, fystränare, idrottspsykologiska rådgivare och instruktörer på plats.

Svenskhandboll.se bad Frenne att berätta om samlingarna:

-Damerna har haft sina samlingar i Skövde och Alingsås, i Skövde drillades tjejerna offensivt av Rasmus Wremer, Kristian Svensson, Robert Arrhenius och Tomas Axnér, där vi också genomförde individuella, kartläggande samtal gällande handboll samt fysiska och mentala förmågor. I Alingsås utbildades spelarna av Rikard Nilsson i lyftteknik och planering av fysträning, samt av Diego Perez Marne i försvarsspel med fokus på 1:ans och 2:ans roll, säger Frenne och fortsätter:

-Herrarna har genomfört sina två samlingar i Halmstad och Lund. I Halmstad drillades spelarna av Thomas Sivertsson och Robert Arrhenius. Precis som med tjejerna genomfördes också här individuella samtal. I Lund utbildades spelarna av Anders Lindsjö i hur man ska träna för att få ut den effekt av träningen man önskar och i försvarsspel av Oscar Carlén, där fokus låg på 2:ans och 3:ans roll, samt att vi hade gruppdiskussioner kring ett kommande arbete med mentorskap.

Berätta lite om projektets målsättning och önskad effekt:

-Målsättningen är, i korta drag, att påverka individers utveckling mot den yttersta världseliten och etablera fler spelare på en högre seniornivå. Jag vill bidra till en accelererad utveckling för projektets deltagare. Förhoppningsvis blir det också följdeffekter som kan spilla över på Svenska Handbollförbundets tränarutbildningsmaterial, säger Frenne.

Hur fortsätter positionsprojektet under 2024?

-Vi kommer att genomföra kommande samlingar utefter vad som efterfrågats i utvärderingen efter de båda respektive uppstatssamlingarna i höstas. Stödet, eller bidraget, i spelarnas vardag kommer att se olika ut för olika positioner och individer.

-Vi försöker att hitta perioder, veckor eller dagar som stör den kallade spelarens vardag och klubblag så lite som möjligt och vi arbetar för en lagom belastning. Vi vill att det ska bli en win-win situation, där spelaren utvecklas och att klubblaget kan dra fördel av spelarens utveckling samtidigt som vi höjer den individuella nivån på spelare inom svensk handboll och landslagen.


-Jag vill avsluta med att rikta ett stort tack till Skövde HF, Alingsås HK (HJ), HK Drott, Lugi HF, Ystads IF och HK Malmö som bidrog med sina spelare till våra bollpass under samlingarna. Vi är beroende av fler spelare för att kunna genomföra huvuddelen av passen och med hjälp av dessa spelare för föreningarna har vi kunnat få en bra kvalité på passen. Som vanligt är det inga bekymmer när man vänder sig till föreningarna, vi inom handbollen hjälps alltid åt!, avslutar Frenne.

 

Läs mer
Riktat återstartsstöd möjliggör elitutvecklingsinitiativ Länk till annan webbplats. (svenskhandboll.se)
Läs mer om två av positionslägren Länk till annan webbplats. (handbollslandslaget.se)
Elitidrott 2030 Länk till annan webbplats. (rf.se)

 

Publicerad: 2024-02-22

Senast uppdaterad: 2024-03-19

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!