Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Klara för sitt andra raka OS

Det svenska domarparet Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic har nominerats till OS i Paris 2024. - Fantastiskt!, säger både Robert Wedberg och senare Mirza när vi når honom för en intervju.

Bilden: Mirza Kurtagic (t.vänster) och Mattias Wetterwik (t. höger) under OS i Tokyo 2021. Foto: privat.

- Fantastiskt! Det blir full svensk handbollsrepresentation på OS – båda våra landslag är kvalificerade, Henrik Mäkinen är nominerad som delegat och nu kom också besked om att Mirza och Mattias nominerats som domare. Det är mycket stort för ett litet land som Sverige och för svensk handboll, och det är andra gången i rad dessutom, säger Svenska Handbollförbundeets Generalsekreterare Robert Wedberg.

Vid OS i Tokyo 2021 var också båda landslagen kvalificerade, damerna nådde sin bästa OS-placering hittills när de kom på fjärdeplats, Mirza och Mattias gjorde då sitt första OS och Monica Hagen var nominerad som delegat.

- Det är glädjande att vi håller i vår position i absoluta världstopp i så många delar. Vi inom svensk handboll har en verksamhet vi ska vara stolta över, säger Robert.

Svenskhandboll.se nådde senare Mirza Kurtagic för en intervju:

Ni har nominerats till OS i Paris i sommar, stort grattis!
- Tack! Det kommer bli jättekul, utbrister Mirza.

Det här blir ert andra, raka OS - hur är känslan?
- Den är helt fantastisk, att få möjligheten att vara en del av OS för andra gången är en otroligt härlig känsla! Det är en ära och ett privilegium att få vara en del av den fantastiska atmosfären och den olympiska andan, som vi nu hoppas få uppleva på riktigt utan pandemirestriktioner som det var i Tokyo. Vi är också fulla av glädje och entusiasm inför att få fortsätta att bidra till idrotten på det här sättet.

Vid senaste OS, i Tokyo, fanns en hel del pandemirestriktioner som ni inte behöver ta hänsyn till i år.
- Det var helt klart ett speciellt OS, och en stor eloge till värdlandet Japan som hanterade så många aktiva och funktionärer under en global pandemi som världen befann sig i. Det var en surrealistisk känsla, att få debutera på ett OS under sådana premisser. Inte desto mindre så var det mäktigt att kliva in på plan under OS ringarna. Vi är samtidigt tacksamma för att vi kan få uppleva ett mer normalt OS i år och jag är säker på att det kommer att bli en minnesvärd och fantastisk upplevelse för alla inblandade.

Hur många matcher blev det i OS i er debut?
-Där hade vi 5 matcher, bland annat Tyskland-Spanien i gruppspelet på herrsidan och kvartfinalen mellan Montenegro och Ryssland på damsidan.

Vilka var de största lärdomarna ni drog från den gången och vad tar ni med er till i år?
- Egentligen är det erfarenheter och lärdomar som vi tar med oss från matcher som vi dömer oavsett mästerskap eller serie. Vi har under de senaste åren gjort bra insatser och med det fått förtroendet att vara matchledare på den allra högsta nivån. Genom åren har vi tagit med oss lärdomar, särskilt när det gäller att bibehålla fokus och att vara konsekventa i våra beslut, men även att utveckla domarskapet ännu mer och vara lyhörda under match. Inför årets OS tar vi med oss det och använder för att bli ännu bättre och skickligare matchledare.

Det är ett stort ansvar och hög press under ett OS – hur hanterar ni det?
- Det är sant att det kommer med ett stort ansvar och press att vara domare på OS, men vi ser det som en utmaning att omfamna snarare än att sky. För oss handlar det om att ha tillit till våra färdigheter, vår kunskap och att lita på kollegan när det brinner till. Jag är övertygad om att vi besitter den kompetens som krävs för att ta nästa kliv i vår karriär och fortsätta leda matcher genom beslut med integritet och professionalism.

Mirza och Mattias är inte bara domare i yttersta världsklass, de är också stora inspiratörer och förebilder för många domare i Sverige. Hur ser ni på det?
-Som domare är vi medvetna om att vi skulle kunna vara förebilder för många unga domare runt om i Sverige. Vi strävar alltid efter att vara positiva och inspirerande förebilder genom att visa respekt och professionalism i allt vi gör. Vi försöker också att vara tillgängliga för att dela med oss av våra erfarenheter och kunskaper för att hjälpa till att utbilda och motivera unga domare att följa sina drömmar inom sporten. Vi har idag en brist på unga domare och vi behöver alla hjälpas oss att behålla dessa även högre upp i åldrarna, och där har vi alla ett ansvar i våra roller, inte minst som föräldrar har vi en stor roll att supportera unga domare när vi är med våra spelande barn på cuper och matcher, att i stället för att skrika ut vårt missnöje vid en förlust, gå fram till en 16 årig domare och säga, vad grym du var idag, och mena det! Det betyder oerhört mycket.

Avslutningsvis - vad ser ni mest fram mot?
- Det vi ser mest fram emot är att få bidra till sporten med vetskapen om hur svårt det är för både lag och oss domare att kvalificera sig till ett OS. Att få vara på plats och vara i mitten när världens bästa idrottare tävlar på högsta nivå är något som man ska omfamna och som är svårt att beskriva med ord.

Mirza berättar också om att svensk handboll har en fantastisk tradition och exceptionella förebilder när det kommer till toppdomare inom världshandbollen. Sverige har under många år varit representerade på den allra högsta nivån och runt tio par har representerat Sverige i OS genom åren, exempelvis dömde Carl-Olov Nilsson och Lars-Erik Jersmyr OS-finalen i Moskva mellan Östtyskland och Sovjet 1980, Peter Olsson och Peter Hansson dömde OS finalen i Aten 2004 mellan Kroatien och Tyskland. Innan OS i Tokyo 2021 var senaste gången vi hade representation på ett OS 2008 då Richard Canbro och Mikael Claesson var i Peking. Och vi ska heller inte glömma Monika Hagen som representerat Sverige och svensk handboll under de tre senaste OS-turneringarna som delegat och nu i år har Henrik Mäkinen nominerats. Här kan du läsa en intervju med Henrik.

- Det är en stor ära för oss som domarpar, men även för svensk handboll att få denna nominering och få fortsätta den svenska representationen på OS, avslutar Mirza.

Lycka till i sommar!
- Tack!

Publicerad: 2024-04-27

Senast uppdaterad: 2024-04-27

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!