Gå till innehåll

Bli domare

För att bli handbollsdomare krävs inga förkunskapskrav (beroende på nivå). Självklart är det bra att ha förkunskaper om exempelvis vilka regler, domartecken, rörelsemönster, etc.

För att få döma handboll – oavsett nivå – ska du genomföra en obligatorisk domarutbildning arrangerad av den förening du tillhör eller av Handbollförbundet Öst. Är du mellan 13 – 18 år, utan tidigare erfarenhet av att utföra domaruppdrag och vad det innebär att döma handboll rekommenderas du att genomföra domarutbildning 1.

DU 1 - 2 arrangeras enbart av föreningar. Fråga din förening om de planerar att arrangera en domarutbildning. Om din förening inte har för avsikt att domarutbildning är du välkommen att höra av dig till Domar- och Funktionärsansvarig på Handbollförbundet Öst för vägledning - domare@handbollost.se 

För dig som tidigare har genomfört domarutbildning 1 och 2 (tidigare benämnt föreningsdomarutbildning) och vill ta nästa kliv i din domarkarriär, behöver du genomföra en steg 3-utbildning.

DU 3 - 6 arrangeras enbart av Handbollförbundet Öst. Normalt arrangeras dom flesta domarutbildningar under perioden maj – november varje år. Anmälan till dessa utbildningar göras via Handbollförbundet Öst hemsida.

DU 7 - 8 arrangeras enbart av Svenska Handbollförbundet. För att vara behörig på denna nivå ska man ha genomfört domarutbildningar i utbildningsstegen som beskrivs nedan.

Om du vill ta nästa kliv i ditt domarskap ska du genomföra den utbildning som är efter din nuvarande utbildningsnivå idag.

  • DU 1 (Föreningsdomare) → DU 2 (Föreningsdomare)
  • DU 2 (Föreningsdomare) → DU 3 (Distriktsdomare)
  • DU 3 (Distriktsdomare) → DU 4 (Distriktsdomare)
  • DU 4 (Distriktsdomare) → DU 5 (Distriktsdomare)
  • DU 5 (Distriktsdomare) → DU 6 (Regionsdomare)
  • DU 6 (Regionsdomare) → DU 7 (Förbundsdomare)
  • DU 7 (Förbundsdomare) → DU 8 (Elitdomare)

Publicerad: 2022-11-01

Senast uppdaterad: 2023-01-18

Författare:

Email: