Gå till innehåll

Bli funktionär

För att bli funktionär krävs inga förkunskapskrav (beroende på nivå). Självklart är det bra att ha förkunskaper om exempelvis regler, domartecken, EMP, etc.

För att få utföra funktionärsuppdrag – oavsett nivå – ska du genomföra en obligatorisk funktionärsutbildning arrangerad av den förening du tillhör eller av Handbollförbundet Öst.

Utan tidigare erfarenhet av att utföra funktionärsuppdrag och vad det innebär att agera som funktionär rekommenderas du att genomföra en Funktionärsutbildning 1 & 2 (förenings- eller distriktsfunktionärsutbildning). Vilken av utbildningarna du ska välja beror på vilken nivå du ämnar att agera som funktionär på.

FU 1 - 2 arrangeras enbart av föreningar. Vill du utbilda dig till funktionär, fråga din förening när de har för avsikt att arrangera en funktionärsutbildning. Om din förening inte har för avsikt att arrangera en funktionärsutbildning är du välkommen att höra av dig till Domar- och Funktionärsansvarig på Handbollförbundet Öst för vägledning - domare@handbollost.se

FU 3 arrangeras enbart av Handbollförbundet Öst. Normalt arrangeras dom flesta funktionärsutbildningar under perioden maj – november varje år. Anmälan till dessa utbildningar göras via Handbollförbundet Öst hemsida.

FU 4 arrangeras enbart av Svenska Handbollförbundet. För att vara behörig på denna nivå ska man ha genomfört funktionärsutbildningar i utbildningsstegen som beskrivs nedan.

Om du vill ta nästa kliv i ditt funktionärsuppdrag ska du genomföra den utbildning som är efter din nuvarande utbildningsnivå idag.

  • FU 1 (Föreningsfunktionär) → FU 2 (Distriktsfunktionär)
  • FU 2 (Distriktsfunktionär) → FU 3 (Förbundsfunktionär)
  • FU 3 (Förbundsfunktionär) → FU 4 (Elitfunktionär)

Publicerad: 2022-08-12

Senast uppdaterad: 2023-01-18

Författare:

Email: