Gå till innehåll

HANDBOLL SYD

HANDBOLL SYD

Kortplanshandboll U10

Kortplanshandboll i HF Syd 21-22

Bakgrund
Från och med föregående säsong har Svenska Handbollförbundet infört en ny spelform: Kortplanshandboll. Spelformen går in mellan minihandboll och storplan, och skall införas i hela landet. Förebilden för kortplansspel kommer från Danmark där införandet har utvärderats positivt och varit föremål för forskning.

I HF Syd har vi bestämt att vi skall spela på Kortplan för 10-åringar med fem utespelare och en målvakt. Planens spelyta är 26 x 20 meter, att jämföras med Minihandboll 20 x 12 meter och Storplan som är 40 x 20 m.

Har man i sin kommun/hall ingen kortplan så spelar man på vanlig stor plan men med fem utespelare och en målvakt.

Syftet med Kortplan
De bärande tankarna är att öka aktivitetsgraden, bollkontaktsgraden och göra spelet roligare och mer utvecklande för barnen. Kortplansspel skapar dessutom förutsättningar för ett bättre nyttjande av en traditionell 40 x 20-hall eftersom det ryms fler aktiva på en yta med en kortplan och en parallell aktivitetsyta med utrymme för en minihandbollsplan!

Regler på Kortplan

● Vi spelar utan resultat och tabell

● Vi spelar med sänkt ribba.

● Speltid är 2 x 20 min med utbildningstime-out efter 10 min.

● Någon startar och stannar tiden, behövs ingen förälder med Funktionärsutbildning förrän i U12.

● Vi spelar med läderboll storlek 0.

● Byten sker vid avbytarbänkarna vid mittplan.

● I övrigt gäller de spelregler som gäller för handboll på stor plan.

Grundtankar med spelet
Korthandbollens planstorlek inbjuder till en gradvis anpassning till storplan, eftersom vi spelar med full bredd men utan den långa transportsträckan mellan målgårdarna. Detta ger barnen större spelutrymme och skapar oftare utvecklande situationer där fler är en aktiv del av spelet. Kortplan tvingar spelarna att röra sig mer både i anfall och försvar! Försvarsspelarna försöker att bryta passningar vilket också tvingar anfallsspelare att röra på sig mer! Spelformen uppmuntrar till mycket spring, samt många och snabba avslut vilket är utvecklande. Satsa i lucka, gå eller spela vidare. Morgondagens handboll är snabb och det kan och bör barnen träna på tidigt.

Taktisk positionering
Man spelar på olika positioner och även målvakter bytes flitigt.
Alla spelar ungefär lika mycket.

Försvar
Vi spelar enligt Tränarskolans utvecklingslinje för försvarsspel med offensivt försvar. Det kan på Kortplan vara 3-2, 2-3 eller 0-5 uppställning. Vi spelar inte lågt 5-0-försvar.

Anfall
Vi spelar utan fast mittsexa i anfallsspelet. Vi spelar med kanter och 9m som går på övergångar och skapar luckor med stor rörelse.

Målvakt
Målvakten behöver inte ha en avvikande färg på tröjan för att förenkla byten. Låt många prova att stå i mål!

Målvakten måste vara i sin målgård.

Linjering
Mål och målgård måste finnas. Det är bra om det finns mållinje, frikastlinje, strafflinje, mittlinje mm, men det behöver faktiskt inte finnas för att spela handboll. Tänk beach och gräs, där spelar vi utan dessa linjer!
Vill ni kan ni inför kortplansmatcher tejpa upp de linjer som saknas!

#Schysstmatch
Vi eftersträvar alla en schysst matchmiljö där vi respekterar varandra. Spelarna spelar. Ledarna coachar. Domarna dömer. Föräldrarna hejar.

En matchvärd hjälper till att håll en fin matchmiljö.

Efter matchen utses en Fair play spelare i varje lag

SHF Policy för Barnhandboll

https://svenskhandboll.se/Svenska_Handbollforbundet/policyprogram/barn---ungdomshandboll Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2022-10-04

Senast uppdaterad: 2023-09-19

Författare: Camilla Rohlén