Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Svensk handboll är i sorg

Svenska Handbollförbundet har nåtts av beskedet att handbollsprofilen Lars Edwinson, 85, har avlidit. Lars Edwinsons arbete och betydelse för svensk handboll kan inte nog hyllas.

(Text från svenskhandboll.se)

Lars engagerade sig tidigt i idrotten och särskilt i handbollen. Som aktiv blev det både handboll, basket och fotboll. Handbollen i Värmland var en liten sport men för Lars var handbollen särskilt intressant. Därför utbildade han sig till domare, tränare och instruktör samtidigt som han själv spelade handboll. Det stora intresset för handboll och utbildning gjorde att Lars engagerades som förtroendevald i IF Hellton där han var både tränare och ordförande. IF Hellton utsåg senare Lars till hedersordförande i föreningen.

Med åren hade Lars också betydande uppdrag och engagemang främst för handbollen i Värmland och som ordförande i Värmlands Handbollförbund men också för svensk handboll i stort.

Sedan 1970 har Lars Edwinson haft flera betydande uppdrag inom Svenska Handbollförbundets verksamhetsområden samt dess styrelse; så som vice ordförande och hedersledamot, överledare för landslag samt medlem i flera kommittéer. Lars var aktiv in i det sista gällande Svenska Handbollförbundets utbildningsfrågor.

För sitt utomordentligt betydelsefulla arbete för handbollssporten tilldelades Lars Edwinson 1990 Svenska Handbollförbundets högsta utmärkelse, förtjänsttecken.

I en artikel och intervju från NWT står att läsa: ”Eftersom jag bodde 100 meter från gymnastiksalen var den min lekplats från sexårsåldern. Jag var däruppe i stort sett varje kväll och där lärde jag mig att spela handboll. Det fanns ingen ungdomshandboll på den tiden så när jag var 12-13 år kände jag att jag ville spela och då var jag tvungen att plocka ihop ett gäng så det blev något. Och då blev det ju så,…”

”IF Hellton har av naturliga orsaker varit laget i Lars Edwinsons hjärta, en klubb där han också blivit utsedd till hedersordförande. Lyssnar man på kollegor inom värmländsk handboll råder total samstämmighet kring att det knappt går att förstå vidden av den insats Lars Edwinson gjort för sin sport.”

”Och som Lars Edwinson själv uttryckt det:

-Vi kan sammanfatta såhär: det har varit mycket handboll.”

Våra tankar går till Lars närmaste anhöriga och vänner.

Tillägg från Handbollförbundet Väst:

Lars senaste uppdrag inom Handbollförbundet Väst var i honörsutskottet. Inom förbundet har även Lars Edwinsons ledarpris upprättats för hans många års förtjänstfulla arbete inom handbollen, både nationellt och internationellt och i många olika roller. Priset har till ändamål att belöna handbollsledare i Handbollförbundet Väst, som under året eller under ett antal år fört handbollen framåt genom ett hedersamt agerande. Läs mer om ledarpriset >>

Publicerad: 2023-06-13

Senast uppdaterad: 2023-06-13

Författare: Svenska Handbollförbundet

Intressant? Dela gärna!