Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Astrid brinner för funktionärsfrågorna och att få vara en del av den häftiga idrotten handboll

"Jag vill göra det enkelt att vara funktionär utan att man har en massa handbollskunskap sedan tidigare. Men framför allt att få föräldrarna till våra ungdomar att förstå hur roligt det är och hur viktiga de är. Utan funktionärer kan våra ungdomar inte spela matcher"

I vår artikelserie "Engagerad i förbundet" har turen nu kommit till Astrid Laurin som är vice ordförande i domar- och funktionärskommittén, instruktör för funktionärsutbildningarna samt även är funktionär själv.

Namn: Astrid Laurin
Bor: Jönköping
Jobbar som: Arkivarie på Kammarrätten i Jönköping och Göta hovrätt

Handbollserfarenhet
Jag har spelat handboll en kort tid under tonåren men har annars hållt mig till judomattan både som tävlande och som ledare. Jag började engagera mig som ledare i Vadstena HF när dottern började spela (tror att det var 2004 eller 2005) och har inte släppt handbollen därefter. Jag slutade som ledare 2016 och har därefter fokuserat på att ”bara” vara funktionär och jobba med handbollen runt omkring.

Bästa handbollsminne
Det är vansinnigt svårt att välja. Det är förstås många matcher när barnen har spelat, t.ex. Järnvägen Cup i Hallsberg. Men annars är det nog funktionärsuppdraget. Jag hade förmånen att sitta i sekretariatet under USM Finalsteget i både Jönköping, Malmö och även i Uppsala något år och det är så roligt att se morgondagens stjärnor på nära håll. Sedan är det såklart extra roligt att få sitta internationella matcher som under exempelvis herrarnas och damernas VM förra året.

Tidigare och nuvarande uppdrag i HFV
Jag har suttit med i Domar- och funktionärskommittén sedan bildandet av det nya distriktet och är vice ordförande. Innan dess hade jag suttit med Domar- och funktionärskommittén i Småland-Blekinge sedan 2014. De senaste två åren har jag även varit HF Västs representant i SHFs DFK. Jag utbildar funktionärer i ”vår” del av Småland och ansvarar också för tillsättningen av funktionärer upp till dam div 1.

Beskriv dina nuvarande uppdrag
Jag ansvarar bl.a. för våra protokoll, skriva våra nyhetsbrev, ta fram förslag till olika sammanställningar som t.ex. arvoden. Men jag är också involverad i funktionärsutbildningarna tillsammans med min kollega Birgitta Knutsson. Utöver arbetet i DFK i HF Väst och SHF så är jag också cupansvarig för Hallbybollen som ju spelas varje år kring trettonhelgen.

Vad fick dig från första början att engagera dig i förbundet?
När vi flyttade från Vadstena till Jönköping 2014 så kontaktade jag dåvarande Småland-Blekinge HF och frågade om de ville hjälp med bl.a. funktionärsutbildningar och på den vägen är det. När sedan de nya distrikten bildades kändes det ganska naturligt att fortsätta dels för att ”representera” Småland i DFK och dels för att jobba med funktionärsfrågorna.

Vilken/vilka är dina ”hjärtefrågor” och hur skulle du vilja utveckla dem?
Jag brinner ju framförallt för funktionärsfrågorna. I ungdomshandbollen så är det ju allt som oftast föräldrar som är funktionärer. Jag vill ge dem de rätta verktygen och göra det enkelt för dem att vara funktionär utan att de har en massa handbollskunskap sedan tidigare. Men framför allt att få dem att förstå att hur roligt det är och hur viktiga de är. Utan funktionärer kan våra ungdomar inte spela matcher.

Vad är det roligaste med att vara engagerad i förbundet?
Att träffa nya människor från både små och stora föreningar, andra kommittéer, domare och funktionärer och att vi gemensamt kan utveckla handbollen som är ju är en sån häftig idrott!

Skulle du rekommendera andra att engagera sig på något sätt i förbundet? Och isåfall varför?
Absolut. Genom att engagera sig så har man möjligheten att bidra. Och det ger så mycket energi.

Tidigare artiklar i serien "Engagerad i förbundet"
Pia Solefors - styrelseledamot och ordförande i Utbildningskommittén >>
Jan Karlgren - styrelseledamot och ordförande i Marknad- och kommunikationskommittén >>
Eva Mässing - styrelseledamot och ordförande i Tävlingskommittén >>
Kenneth Johansson - styrelseledamot och ordförande i Förenings- och rekryteringskommittén >>

Publicerad: 2024-03-28

Senast uppdaterad: 2024-04-08

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!