Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

spelare hoppar med bollen och ska skjuta

Foto: Stefan Svensson

Spelarutbildning i Handboll Väst

Innehåll:

Vad är syftet?

Vilka får vara med?

Hur är upplägget?

Vad kostar det?

Uttagningsprocessen till Sverigecupen

Vad är syftet?

Svenska Handbollförbundets Spelarutbildning 2.0 ger en röd tråd från förening till distrikt, vidare till J-, U- och A-landslag. Syftet med spelarutbildningen är att utbilda och utveckla ungdomsspelare, att ge våra spelare och tränare inspiration att brinna för handbollsporten. Handbollförbundet Väst vill tillföra kunskap som sedan tas med tillbaka till klubbarna. Fokus ligger på individuell teknik och utbildning – inte på selektering. Förhoppningen är att ge alla spelare inspiration och motivation.

Handbollförbundet Väst arrangerar Spelarutbildning 2.0 efter direktiv från Svenska Handbollsförbundet – Tema 1–8 som innehåller olika områden som genomförs under de olika tillfällena där Svenska Handbollsförbundet har förutbestämda övningar från deras material. Alla spelare får vara med oavsett nivå.

Vilka får vara med?

Spelare födda 2009 började spelarutbildning under hösten 2023, mer information finns under sidan för SU 09. Till hösten 2024 drar årskullen födda 2010 igång.
Till information om spelarutbildning 09 >>
Till information om spelarutbildning 10 >>

Hur är upplägget?

Alla spelare inom den aktuella åldersgruppen får möjlighet att anmäla sig till träningarna – Tema 1–7. Träningarna är mellan 2-3 timmar långa bland annat beroende på halltillgång och antalet anmälda. Anmälan skickas ut till tidigare anmälda spelare och målsman, samt samtliga föreningar och angivna lagtränare. Utöver det publicerar vi innehåll på vår hemsida och olika sociala medier. Anmälan öppnas cirka en månad innan och det väldigt viktigt att anmälan sker innan sista anmälningsdag då planering, administration och organisation för Handbollförbundet Väst ska vara möjligt. När grupperna är fulla är de fulla och sena anmälningar administreras bara i mån av tid. Anmäl i tid!

Efter att vi fått in anmälningarna görs en gruppindelning där vi blandar spelare från alla lag med fokus på att alla ska ha rimliga avstånd att resa. Dock kommer man som spelare aldrig vara ensam från sin förening – med undantag om det bara är en spelare anmäld från samma lag. Efter detta får spelarna i sin tur reda på vart de ska åka för sin utbildning. Detta får man cirka en vecka innan tillfället. Då kommer även mer information om allt kring utbildningen.

Alla spelare som vill är välkomna att vara med på Tema 1–7 och därefter övergår Spelarutbildning 2.0 till Distriktslagsverksamhet där uttagning ligger till grund för Tema 8 och sedan träningsdagar med uttagna trupper inför Sverigecupen.

För att kunna genomföra spelarutbildningen behöver vi instruktörer. Läs mer om spelarutbildningsinstruktörer >>

Vad kostar det?

Handbollförbundet Väst resonerar att vi vill erbjuda alla spelare i aktuell årskull en givande Spelarutbildning 2.0 oavsett ekonomiska förutsättningar. Därför har vi valt att ha en förhållandevis låg avgift per tema. Kostnaden ska bland annat täcka upp för hallhyra och instruktörer. Om man av olika anledningar skulle ha ekonomiska utmaningar kan man alltid kontakta oss för att hitta en bra anpassning.

Tema 1–8

150 kronor. Dubbeltema (ex. tema 3-4) kostar 200 kronor.

Träningsdagar inför Sverigecupen

Gratis.

Sverigecupen

För årskullen 2008 var det 2 500 kronor, i det inkluderades transport med storbussar till och från Nyköping, SVC-tröja och deltagarkort inklusive boende och kost, samt extra beställd lunch fredag. Exakt avgift för årskull 2009 kommer efter sommaren 2024.

Uttagningsprocessen till Sverigecupen

Sverigecupen är en distriktslagsturnering där distriktslag från hela Sverige möts under en tredagarsturnering. Sverigecupen spelas normalt sett i november varje år. Syftet med Sverigecupen är att uttagna spelare i våra distriktslag ska få möjligheten att visa upp sina handbollskunskaper för förbundskaptener och SHF-instruktörer. Svenska Handbollförbundet genomför spelarutbildningar för att rekrytera och utbilda spelare till kommande senior- och ungdomslandslagsverksamhet. Spelarutbildningen består av flera delar.

Uttagningsprocessen till Sverigecupen i Handbollförbundet Väst är uppdelad i tre steg och förklaras mer noggrant till anmälda spelare inför.

Steg 1
Man är med på Tema 1–7 så att våra instruktörer får förståelse om varje spelares agerande, förmågor, utveckling, inställning och ambition – på och utanför plan. Om man skulle missa någon träning är det igen fara – förutsatt att man är med på majoriteten av övriga tillfällen eller missar på grund av särskilda anledningar som meddelas till oss, till exempel långtidsskador.

Steg 2
I anmälan till Tema 7 anger man om man vill vara med på Sverigecupen. På Tema 7 görs sedan första uttagningen där ungefär 2/3 går vidare till Tema 8 – av de som önskar att vara med. Självklart är det även då fördelaktigt att instruktörerna har bra koll på vem man är sedan innan – men det är inte ett helt avgörande krav då man kan ha varit borta på grund av särskilda anledningar tidigare.

Steg 3
Tema 8 genomförs i en större geografisk zon än de tidigare tillfällena där 14 spelare tas ut till varje lag – två spelare per respektive position. Inofficiella reserver tas även ut – men kontaktas först vid återbud. Trupper ses på träningsdagar inför Sverigecupen. Antalet trupper per område och zon kan ändras per ålderskull bland annat beroende på antalet spelare. Dessa bestäms innan Tema 7.

För Sverigecupen för 08 skickade vi totalt 7 st tjejlag och 6 st killlag.

  • Göteborg och Halland – en zon – 3 killlag, 3 tjejlag
  • Västergötland och Småland – en zon – 1 killag, 2 tjejlag
  • Bohuslän-Dal och Värmland – en zon – 1 killag, 2 tjejlag
  • Blandat mellan Göteborg/Halland och Västergötland/Småland - 1 killag


Publicerad: 2022-11-15

Senast uppdaterad: 2024-04-09

Författare: Louise Idebäck

Intressant? Dela gärna!