Tränarutbildning
På de här sidorna (se menyn till vänster) kan du som vill bli eller redan är ledare läsa mer om Svenska Handbollförbundets tränarutbildning. Tränarutbildningen är byggd på metodiken om optimerad utvecklingsålder där du som ledare får följa den aktiva ungdomens olika utvecklingsstadier både i praktik och teori.
Tränarutbildningen delas in i två kategorier där varje kategori har en målbestämd grund- och fortbildning. Du kan utbilda dig till Barn- och ungdomstränare och Seniortränare.
Handbollens utbildningsstege startar med Tränarutbildning 1 för dig som är blivande tränare och går via sex steg ända upp till Mastercoach som är Europas högsta utbildning för handbollstränare. Läs mer om varje utbildningsnivå >>
Att tänka på inför anmälan
Du måste gå de olika stegen i rätt ordning. Det enda undantaget är att man kan göra ett prov för direktstart >> på Tränarutbildning 4. För att få göra provet krävs att du uppfyller vissa kriterier. Du måste också vara helt klar med en nivå innan du får anmäla dig till nästa.
Innan du anmäler dig till en tränarutbildning så kontrollera att du har möjlighet att medverka på de planerade datumen. Det krävs 100% närvaro samt godkänt på hemuppgifterna för att få sin legitimation.
Vid ej anmäld frånvaro kommer faktura skickas för fika och lunch, vilket är en schablonkostnad på 300 kr/dag.
Har du gått en äldre tränarutbildning?
Tränarutbildningarna gjordes om inför hösten 2021. Har du gått tränarutbildning innan det gäller följande:
Gick du tränarutbildning före år 2000 är de inte giltiga längre, utan då måste du börja om från TU1 alternativt göra prov för direktstart på TU4. Tränarutbildningar som arrangerades mellan 2000 - 2020 är fortfarande giltiga om du kan uppvisa kursintyg. Detta gäller de tränarutbildningar som hette Tränarskolan 1 (TS1) och Tränarskolan 2 (TS2) samt T3.
Äldre legitimationer (efter år 2000) omvandlas enligt nedan:
Basutbildning (Framtidens handbollsspelare) - behörig TU1
Tränarskolan 1 (TS1) - behörig TU2 och TU3
Tränarskolan 2 (TS2) - behörig TU4 och TU5
T3 - behörig TU2 och TU3
Har du gått de äldre utbildningarna som hette T1 och T2 måste du börja om alternativt göra prov för direktstart.
Regler för komplettering
Om du skulle missa ett moment på din utbildning t ex p g a sjukdom gäller regeln att du ska ta igen det missade momentet nästa gång det erbjuds. Vi genomför inga extra tillfällen eller inlämningar för att ev ta igen missade moment. Du har rätt till komplettering tre år från det datum din utbildning startar. Efter de tre åren måste du börja om med hela utbildningen. Vid komplettering för missade moment kommer din förening fakturereras för fika och lunch.
Publicerad: 2022-11-16
Senast uppdaterad: 2024-01-15
Författare: Jessica Larsson
Email: Se kontaktsidan