Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Legitimationskrav

Det finns tränarlegitimationskrav för olika åldrar för att vara behörig att träna och coacha ett lag.

SHF:s samtliga tränarlegitimationskrav

Tränarlegitimationskrav Barnhandboll

  • Barnhandbollstränare/ledare

Från och med den 1 januari 2021 ska varje lag/träningsgrupp, för barn i åldrar upp till 12 år minst ha en ansvarig ledare/tränare närvarande vid varje tränings- och tävlingstillfälle med godkänt genomgången SHF:s Tränarutbildning 1/Baskurs.

Tränarlegitimationskrav Tränarutbildning 3/TS1

  • USM F14, P14, F16 och P16
  • SverigeCupen

Samtliga lag som deltar i Ungdoms-SM klasserna F14, P14, F16, P16 och Sverigecupen ska ha minst en huvudtränare som lägst genomgått Tränarutbildning 3/TS1 eller under nuvarande säsong påbörjat sin Tränarutbildning 3.

Lag som inte kan uppfylla dessa villkor för USM kommer att belastas med en avgift på 5 000 kr. Dessa 5 000 kr återfås då föreningen kan uppvisa att aktuell ledare inom ett år genomfört eller påbörjat utbildningen. Detta gäller för både TU2 och TU3. Är man inte klar med någon av dem, ska båda genomföras och bli helt klara inom ett år.

Tränarlegitimationskrav Tränarutbildning 5

  • USM F18 och P18

Samtliga lag som deltar i Ungdoms-SM klasserna F18 och P18 ska ha minst en huvudtränare som lägst genomgått Tränarutbildning 5/TS2 eller under nuvarande säsong påbörjat sin Tränarutbildning 5.

Lag som inte kan uppfylla dessa villkor för USM kommer att belastas med en avgift på 5 000kr. Dessa 5 000 kr återfås då föreningen kan uppvisa att aktuell ledare inom ett år genomfört eller påbörjat utbildningen.

För tränarlegitimationskrav Tränarutbildning 6 och Mastercoach hänvisar vi till Svenska Handbollförbundets sida >>

Cardskipper
När du är godkänd på en utbildning hamnar din legitimation i en app som heter Cardskipper, så ladda gärna ner den ifall du inte redan gjort det. Det dröjer ofta ett par veckor efter utbildningens slut innan legitimationen syns i appen. När vi är klara med all administration i samband med en utbildning, så kommer ett verifieringsmejl till den e-post som du har kopplad i Cardskipper.

Gamla legitimationer blir till nya legitimationer
Är du godkänd på någon av de gamla tränarutbildningarna Baskurs, TS1 och TS2 omvandlas dessa till nya legitimationer. Baskurs blir TU1, TS1 blir TU3 och TS2 blir TU5. Har du din tränarlegitimation i appen Cardskipper, ska din tränarutbildning autmatiskt ha uppdaterats där.

Regler för legitimationer före 2020
Enligt regelverket från Svenska Handbollförbundet har vi som förbund skyldighet att enbart arkivera kursbevis bakåt i tiden till kurser som avslutades före 1 januari 2020. Som deltagare har du ansvar för att kunna visa upp ditt intyg från äldre utbildningar eller få bekräftelse från den ansvarige kursinstruktören, annars anses du inte vara godkänd.

Tillfällig legitimation
Om man av någon anledning inte hunnit med att bli klar och godkänd på den tränarutbildning som krävs för att coacha i USM, kan man få en tillfällig legitimation. Den gäller max ett år och kan inte förlängas. Under det året ska man bli klar och godkänd på aktuell utbildning för att föreningen inte ska belastas med 5000 kr.

Publicerad: 2022-11-16

Senast uppdaterad: 2023-12-13

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!