Projektstöd IF
- föreningsutveckling för fler barn och unga i rörelse
Syftet med Projektstöd IF är att utveckla föreningsverksamheten i enlighet med svensk handbolls strategi 2025 och idrottrörelsens strategi så fler barn och unga i åldern 7-25 år väljer att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande inom förening. Alla satsningar ska vara i enlighet med RF:s riktlinjer för barn och ungdomsidrott. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du kan använda Svenska Handbollförbundets strategi 2025 Pdf, 26.3 MB. som ett vägledande stöd för föreningens projektansökningar.
Sista dag att söka projektstöd är 15 november 2024.
Sökbara projektstöd 2024
1. Domarutbildning och mentorskap
Domarutbildning
Förening erhåller ett utbildningsstöd om 500 kr/deltagare för:
- Domarutbildning steg 3
- Beachdomare 1
Utbildningsstödet är maximalt 3500 kr per arrangerande förening och utbildning.
Förening behöver ej ansöka om utbildningsstöd. Förening erhåller utbildningsstöd efter att utbildningen slutrapporterats med specialdistriktsförbundet (SDF) som anordnare i utbildningsmodulen i IdrottOnline (IOL) senast den 18 november 2024.
Observera att kursdeltagare som vid redovisningstillfället inte är godkända och som godkänns vid ett senare tillfälle, ska rapporteras av utbildningsledaren till Niklas Axvallen, Svenska Handbollförbundet: niklas.axvallen@handboll.rf.se, för att föreningen ska erhålla utbildningsstödet.
Mentorskap
I samband med USM steg 2 i U14 klasserna kan arrangerande föreningar ansöka om projektmedel upp till 7 000 kr för projekt inom ramen för schysstmatch, för att täcka utbildningskostnader och arvoden vid genomförandet av schysstmatch genom mentorskap i föreningen. SHF tillsätter utbildare (instruktör), och ansvarar för utbildningen av domarmentorer, utbildningen genomförs inför arrangörsskapet av USM U14 steg 2. Instruktör och domarmentorer deltar under genomförandet av USM U14 steg 2 för att utbilda och stötta domarna.
Projektet syftar till att genom mentorskap, stötta och utveckla våra domare för att skapa en positiv matchmiljö.
Förening erhåller projektstöd efter att arrangerande förening slutrapporterat projektet i IdrottOnline. Arrangörer av USM U14 steg 2 kommer att erhålla mer detaljerad information.
En förutsättning för att föreningen ska erhålla utbildningsstödet är att utbildningarna i IOL registreras utifrån korrekt Utbildningsinriktning och att man har använt rätt Studieplan.
Utbildningsstöd betalas ut löpande tills det att projektstödet i aktuell pott är förbrukade. Observera att det är först-till-kvarn principen som gäller.
2. Tränar- och ledarutbildning
Utbildning
| Stöd / deltagare | Slutrapport IdrottOnline |
---|---|---|
TU1 | 200 kr | 18 nov 2024 |
Beachtränarutbildning bas | 200 kr | 18 nov 2024 |
TU2 och TU3 | 1000 kr | 15 okt 2024 |
TU4 och TU5 | 1500 kr | 15 okt 2024 |
TU6 (kvinnliga deltagare) | 4000 kr | 15 okt 2024 |
Förening behöver ej ansöka om utbildningsstöd. Förening erhåller utbildningsstöd efter att utbildningen slutrapporterats med specialdistriktsförbundet (SDF) som anordnare i utbildningsmodulen i IdrottOnline (IOL) - så länge det finns medel kvar i potten under 2024.
När ska utbildningarna vara startade och-/eller slutrapporterade?
- TU1 och Beachtränarutbildning bas ska vara slutrapporterade senast den 18 november 2024
- TU2-TU5 ska vara startad, med registrerade deltagare, senast den 15 oktober 2024
- TU6 för kvinnliga deltagare ska vara startad senast den 15 oktober 2024
Observera att kursdeltagare som vid redovisningstillfället inte är godkända och som godkänns vid ett senare tillfälle, ska rapporteras av utbildningsledaren till, Hampus Herne hampus.herne@handboll.rf.se för att föreningen skall kunna erhålla bidraget.
3. Föreningsutveckling och nya verksamheter
Föreningsutveckling
Inom detta projektområde kan er förening ansöka om projektstöd upp till 20 000 kr för genomförandet av större och längre processer och föreningsutvecklingsprojekt. Samverkan med RF-SISU ska framgå i er projektplan och projekten ska syfta till att bredda föreningens verksamhet, stärka föreningens organisation och värdegrundsarbete. Ni kan ansöka om projektstöd för exempelvis:
- Policys
- Föreningsutvecklingsprojekt
- Grundstenen
- Föreningsutvecklingsprojekt ökad barn- och ungdomsdelaktighet och medbestämmande
- Projekt genom material Framtidens handbollsförening och/eller
- Checklistor - föreningsutveckling från grunden
Stöd kan maximalt beviljas för två efterföljande år per föreningsprojekt.
Föreningen behöver ej ansöka om stöd till processen för Framtidens handbollsförening och/eller Checklistor - föreningsutveckling från grunden. Förening erhåller ett stöd om 1500 kr förutsatt att föreningen har registrerat processen i utbildningsmodulen IdrottOnline i samverkan med RF-SISU distriktet eller SDF:et, och att e-postmeddelande har skickats till Tony Carlsson, SHF (tony.carlsson@handboll.rf.se) senast den 18/11. Stödet betalas ut så länge ekonomiska medel finns kvar i potten.
Nya verksamheter
Förening kan ansöka om projektstöd upp till 25 000 kr för projekt som omfattar etablering av för föreningen nya verksamheter såsom:
- Hand the Ball Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Handboll Fitness Öppnas i nytt fönster.
- Beachhandboll Öppnas i nytt fönster.
- Paraverksamhet Öppnas i nytt fönster.
Projektmedel för Hand the Ball är ett stöd för uppstart och implementering av konceptet i föreningen. Stödet kan kombineras med andra projekt och innehåller kostnadstäckning för den obligatoriska utbildningen och ett utbildningspaket.
Utbildningspaketet innehåller:
- 4 h teoretisk/praktisk utbildning av 2-4 HTB instruktörer
- Materialkit: 20 st gröna bollar med värdegrundsord, 1 st HTB bollsäck, 1 st pop-up mål, 1 st rebounder
- Digital övningsbank till utbildade instruktörer i ett år
- Aktivitetsguide (tryckt utbildningsmaterial inom ledarskap samt HTB aktiviteter)
- Hand the Ball challenge: Grön låda med 50 rörelsekort för aktivitet i klassrum och utomhus
- Fri tillgång till spin-off material som kontinuerligt arbetas fram av SHF
- Möjlighet till billigare inköp av annat rörelsematerial från SHF:s leverantörer
Sista dag att söka projektstöd är 15 november 2024.
4. Nystart av handbollförening
En ny handbollförening eller en värdförening, se förklaring nedan, kan ansöka om projektstöd om maximalt 50 000 kr för uppstart av:
- Ny handbollförening med avsikt att bedriva barn- och ungdomsverksamhet
- Ny sektion med barn- och ungdomshandboll i en befintlig förening
Om föreningen är under bildande och ännu inte antagen av Riksidrottsförbundet (RF) kan projektstöd även sökas av en annan berättigad förening - en ”värdförening”, som är engagerad och stödjande i bildandet av den nya föreningen. Om ansökande förening är en värdförening ska projektet tydligt särredovisas i föreningens bokföring.
Det ska tydligt framgå i ansökan och projektplan när återstående ekonomiskt stöd avses att överföras till föreningen som är under bildande. Beslut tas utifrån vilken form av nystart samt utifrån inlämnad projektplan, och projektet faller inom ramen för Handboll på offensiven.
Med hänsyn till att det är värdföreningen som i första ledet erhållit projektstöd, ska värdföreningen återrapportera projektet i IdrottOnline. Projektplanen ska redovisa verksamhet för etableringen av ungdomshandbollen under 2024 och kan även sträcka sig till att täcka insatser efter den 31/12 2024.
Här kan ni läsa mer om att bilda en idrottsförening (rf.se) Länk till annan webbplats.
Sista dag att söka projektstöd är 15 november 2024.
5. Föreningssamverkan genom nätverk och kluster
Föreningar kan, inom ramen för föreningssamverkan genom nätverk och kluster, söka projektstöd upp till 20 000 kr per medverkande förening.
Föreningssamverkan syftar till att inspirera och ta initiativ till ökad samverkan över föreningsgränser för erfarenhetsutbyte, lärande, utveckling och rekrytering av unga spelare, ledare, och funktionärer där olika former av nätverk och klusterbildningar skapas. Föreningens ansökan och projektplan för föreningssamverkan genom nätverk och kluster, bör innehålla minst tre bidragsberättigade föreningar.
Sista dag att söka projektstöd är 15 november 2024.
6. Övriga projekt
Inom övriga projekt kan er förening ansöka om projektstöd upp till 20 000 kr per projekt för extraordinära insatser utöver föreningens ordinarie verksamhet. Nedan anges exempel på vad det kan vara:
- Trygga miljöer
- Psykisk hälsa och ohälsa
- Ungdoms-inflytande
- Skolsamverkan
- Samverkan mellan föreningar för att bibehålla och öka antalet träningsgrupper och antalet lag i spel
- Rekryteringsinsatser av barn och unga
Föreningars projektansökningar ska vara i linje med Riksidrottsförbundets och Svenska Handbollförbundets (SHF) intentioner med projektstöd, fokusområden och effektmål i SHF:s strategi 2021/2025, utifrån att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern 7–25 år väljer att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande i föreningsidrotten. Maximalt sökbart belopp är 20 000 kr/projekt.
Föreningar kan även ansöka om projektstöd till satsningar och projekt med inriktning på mentorskap inom föreningsverksamheten. Projektstöd ges med maximalt 750 kr/deltagare, och maximalt 10 500 kr per projekt/förening. Domarprojekt omfattas ej av detta stöd.
Sista dag att söka projektstödet är 15 november 2024.
Projektstöd IF Fritidskortet 2024
Riksidrottsstyrelsen beslutade 2024-04-23 om att inom ramen för kompletterande insatser inför införandet av fritidskort för barn och unga fördela medel till SF:s föreningar via Projektstöd IF Barn och ungdom. Dessa medel ska användas för att stärka verksamhet i socioekonomiskt svaga områden (segregerade områden) Pdf, 306.4 kB.. Stödets riktlinjer kompletteras med de särskilda krav och avgränsningar som gäller för de medel som tillförs.
Utöver det övergripande syftet med projektstödet är syftet med dessa medel att stärka befintliga idrottsföreningar i angivna områden i struktur, ledarskap och närvaro, rekrytera och utbilda ledare samt utveckla och utforma idrottsverksamhet för att tillgängliggöra föreningsidrotten för fler.
Vill du läsa mer om Fritidskortet och aktuella RegSO områden, besök RF:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Rekrytera ledare från underrepresenterade grupper
Projektstödet syftar till att ge fler möjligheten att bli ledare inom svensk handboll med särskilt fokus på att inkludera underrepresenterade grupper från angivna RegSO-områden Pdf, 306.4 kB.. Er förening kan ansöka om stöd upp till 25 000 kr för att:
- Stärka föreningens rekryteringsarbete
- Rekrytera och utbilda ledare
- Genomföra rekryteringsinsatser
Stödet är särskilt avsett för insatser i RegSO-områden med socioekonomiska- och föreningsidrottsliga utmaningar. Mer information om aktuella RegSO-områden och Fritidskortet finns på RF:s hemsida Länk till annan webbplats..
Medverkande föreningar i Idrottsklivet kan ej söka detta projektstöd. Sista dag söka projektstöd är den 15 november 2024.
Strategi och plan för ledarrekrytering
Här är några tips inför er projektplanering:
- Skapa en förståelse för området och anpassa rekryteringsstrategin
- Identifiera och samarbeta med viktiga lokala aktörer såsom skolor, fritidsgårdar och andra organisationer för att nå potentiella ledare. Bygg långsiktiga relationer med dessa aktörer, då er närvaro och ett aktivt deltagande i samhällsaktiviteter kan bidra till att ni ökar er synlighet
- Ta fram en utvecklingsplan för nya ledare som inkluderar utbildning och mentorskap
- Använd olika kommunikationskanaler som är relevanta för målgruppen
- Arbeta för en inkluderande miljö
Vad kan er förening erbjuda nya ledare?
- Var lyhörda för vad blivande ledare inspireras av och önskar lära sig
- Erbjud utbildning som är relevant för målgruppen. Detta kan inkludera utbildning i föreningslära, inkludering, handboll, ledarskap och barn i rörelse
- Erbjud föreläsningar och workshops för kunskapsutbyte och inspiration
- Skapa möjligheter för mentorskap och stöd för nya ledare
- Visa att er förening värdesätter mångfald och aktivt arbetar för en inkluderande miljö
Hur ansöker vi om projektstöd?
Innan ni ansöker, tänk på att läsa igenom kriterier, avgränsningar och riktlinjer.
- Logga in med Freja+ på IdrottOnline och välj er förening
- Välj ”Idrottsmedel” i den blå menyraden - högst upp i fönstret
- Välj ”Idrottsmedel” i menyraden till vänster
- Välj "Skapa ansökan" i blått till höger
- Välj Svenska Handbollförbundet under "Idrottsmedel via"
- Tryck på Välj under "Idrottsmedel"
- Välj det projektstöd du vill söka och tryck på den blå knappen "Nästa"
- Fyll i ansökan genom att besvara de frågor som ställs
- Välj ”Skicka In” eller "Spara" ansökan
Vem i föreningen kan ansöka?
För att ansöka om projektstöd krävs det att ni som föreningsrepresentant har rätt föreningsbehörighet i IdrottOnline. Det är fyra IdrottOnline-roller med behörighet att ansöka om projektstöd:
- Ordförande
- Kassör
- Idrottsmedel firmatecknare
- IUP föreningsadministratör
Ni hittar manualer för att arbeta i IdrottOnline här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Flera föreningar i ett gemensamt projekt
Om ni är flera föreningar som ska ingå i ett gemensamt projekt ansöker respektive förening för sin del i projektet. Detta innebär att utbetalning kommer att göras till varje medverkande förening och att ingen förening får ta emot projektstöd och sedan slussa medel vidare till andra medverkande föreningar.
Riktlinjer och avgränsningar Projektstöd IF
Projekt ska vara påbörjade och avslutade under 2024, och endast ansökningar för aktiviteter framåt i tiden kan beviljas, vilket innebär att inga ansökningar beviljas för redan genomförda projekt. Projektet ska bedrivas i linje med RF:s riktlinjer för barn- och ungdomsidrott och föreningen måste skriva om projektet och verksamheten i föreningens verksamhetsberättelse. Projektplanen ska innehålla:
- Bakgrund
- Syfte och mål
- Målgrupp
- Genomförande och tidsplan
- Budget med intäkter och kostnader
- Start- och slutdatum
Vilka datum gäller?
En del utbildningsstöd ska vara slutredovisade i Utbildningsmodulen senast den 18 november 2024, med vissa undantag för utbildningar som ska ha startat och ha registrerade deltagare senast den 15 oktober 2024. Sista dag att ansöka om projektstöd är 15 november 2024.
Följande avgränsningar gäller samtliga projektområden
- Läger: Läger är att betrakta som ordinarie verksamhet. Projektstöd beviljas således inte för att bekosta läger.
- Material: Projektstöd får inte beviljas till inköp av material för ordinarie verksamhet.
- Individuella kostnader: Projektstöd får inte användas för att täcka kostnader för enskilda individer så som exempelvis licens-, medlems- eller träningsavgifter, samt kläder till individ.
Vad är ordinarie verksamhet?
Ordinarie verksamhet är föreningens kontinuerliga aktiviteter för att kunna upprätthålla och stödja er dagliga verksamhet.
Projekt kan förklaras med att det är ett avgränsat arbete som pågår under en tidsbegränsad period, och syftar till att testa för föreningen, nya idéer och metoder. För er förening kan det vara en insats för att nå en ny målgrupp eller starta en ny verksamhet. Projektstödet skapar möjligheter för er att testa på något nytt och förhoppningsvis leder det till att er förening får erfarenhet och ökad kunskap om nya metoder, verksamheter och att ni når fler individer till föreningens verksamhet.
Vilka föreningar kan ansöka om projektstöd?
- Medlemsföreningar hos Svenska Handbollförbundet
- Innehar ett Plus- eller Bankgirokonto
- Redovisat och återrapporterat tidigare projektstöd i IdrottOnline
- Bedriver eller har för avsikt att bedriva barn- och ungdomsverksamhet
- Föreningar som inte har skulder till SHF
Återrapportering
Projektstöd IF har krav på redovisning, och föreningens återrapportering är avgörande för att säkerställa att stödet används enligt de fastställda riktlinjerna. Återrapporterna är också viktiga för den fortsatta utvecklingen, eftersom SHF använder dessa rapporter för att lära sig mer om föreningarna och identifiera framgångsfaktorer inom olika projektområden.
Förening ska inom en månad efter projektets slutdatum inkomma med en återrapport av genomfört projekt.
Förening som inte har redovisat erhållet stöd inom två månader efter projektets slutdatum ska återbetala erhållet stöd.
Återrapporten för projektstöd omfattar:
- En beskrivning av hur projektet fortlöpt
- Projektets utfall
- Lärdomar
- Fullständig ekonomisk redovisning
Publicerad: 2023-12-15
Senast uppdaterad: 2024-09-03
Författare: Svenska Handbollförbundet
Email: daniel.hobsjo@handboll.rf.se