Gå till innehåll

Svensk handboll

Svensk handboll

Att driva en förening

Att driva en förening innebär att navigera inom föreningsjuridikens ramar, som omfattar lagar och regler från olika organisationer såsom Riksidrottsförbundet och Svenska Handbollförbundet. Det kräver kunskap inom många områden, men det finns stöd, material och utbildningar för att stötta er. För att lära er mer om föreningsverksamheten kan ni kontakta närmaste RF-SISU distrikt. Länk till annan webbplats. SISU Idrottsutbildarna erbjuder utbildningar för föreningsledare inom områden som engagemang, verksamhetsutveckling, demokratiska processer samt hur en förening byggs upp och styrs.

Om ni söker material specifikt för handbollföreningar finns - "Framtidens handbollsförening". Syftet med materialet är att inspirera och vägleda till ett enkelt och praktiskt utvecklingsarbete inom handbollsföreningen.

Förening som juridisk person

Medlemmar i en ideell förening är inte personligt ansvariga för föreningens skulder. Föreningen som juridisk person, bär ansvaret för eventuella skulder. Dock kan styrelseledamöter bli personligt ansvariga för vissa skatter och avgifter om föreningen inte uppfyller sina skyldigheter gentemot myndigheter.

Arbetsgivarfrågan

En förening måste överväga om den som utför arbete åt föreningen gör det som ideell, konsult eller anställd. Vid anställning måste föreningen registrera sig som arbetsgivare hos Skatteverket, vilket innebär skyldighet att lämna in uppgifter och betala skatter och avgifter.

Som arbetsgivare har föreningens styrelse arbetsgivaransvar och måste hantera arbetsrättsliga frågor, inklusive att följa de lagar och avtal som reglerar arbetsförhållanden. Här kan ni läsa mer om idrottens arbetsgivarorganisation, Arbetsgivaralliansen Länk till annan webbplats..

Banktjänster

Genom Riksidrottsförbundet samarbete med Swedbank och sparbankerna erbjuds föreningar banktjänster till ett rabatterat pris. Läs mer om föreningserbjudandet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bokföring

Ideella föreningar omfattas av samma bokföringsregler som andra arbetsgivare och måste följa bokföringslagen. RF erbjuder stödmaterial för att underlätta detta arbete Länk till annan webbplats.. Medlemmar i Riksidrottsförbundet (RF) har dessutom möjlighet att ta del av ett särskilt föreningserbjudande för bokföring och fakturering, mer information finns på Fortnoxs hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och RF:s webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats. finns samlad information om redovisning av lön, ersättning, arbetsgivaravgift och skatteavdrag för en idrottsförening.

Försäkringar

Genom medlemskapet i Riksidrottsförbundet och Svenska Handbollförbundet omfattas er förening av "RF Föreningsförsäkring Bas" hos Folksam, betald av RF. Denna försäkring ger ett grundläggande skydd, men omfattar inte föreningens egendom. Försäkringsbehovet utöver detta bör kontrolleras av föreningens styrelse. Mer information om försäkringen finns här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om ni är medlemmar i en förening ansluten till Svenska Handbollförbundet är ni försäkrade genom Gjensidige under träning, match och resor till och från dessa aktiviteter. Försäkringen gäller även för er som testar handboll i någon av förbundets handbollsskolor. Läs mer om försäkringen hos Gjensidige här.

Föreningens rättigheter och skyldigheter

Som medlemsförening inom Svenska Handbollförbundet (SHF) och Riksidrottsförbundet (RF) har ni grundläggande skyldigheter som säkerställer att föreningen verkar inom de ramar och regler som främjar en rättvis, säker och inkluderande idrottsmiljö.

Föreningens rättigheter och skyldigheter är reglerade i Svenska Handbollförbundets stadgar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Läs gärna igenom dessa, särskilt kapitel 7, som innehåller föreningens rättigheter och skyldigheter. Nedan följer en översikt över de huvudsakliga skyldigheter ni har som idrottsförening och medlemsförening.

Årsrapport

Alla Svenska Handbollförbundets medlemsföreningar är skyldiga att skicka in en årsrapport senast 30 september varje år. Samtliga föreningar, inklusive de med samarbetsavtal, ska skapa och skicka in årsrapporten i IdrottOnline. Här hittar ni en lathund för hur ni fyller i och skickar in årsrapporten. Länk till annan webbplats.

Medlemsavgift

Medlemsavgiften för föreningar anslutna till Svenska Handbollförbundet är 4 700 kr, fastställd av förbundsmötet. Små föreningar med 1-3 lag i seriespel betalar 50% av medlemsavgiften. Nya föreningar och små föreningar (med 1-3 lag i seriespel) omfattas av en instegsmodell för reducerad medlemsavgift under de första åren:

  • Första året: Ingen medlemsavgift
  • Andra året: 50 % av medlemsavgiften
  • Tredje året: 75 % av medlemsavgiften
  • Fjärde året: Full medlemsavgift

Medlemsavgiften inkluderar även föreningens medlemsavgift till distriktförbundet. Fakturan skickas via mejl till föreningens registrerade e-postadress.

Årsmöte

Förening ska hålla ett årsmöte där ni, efter verkställd revision, beslutar om ansvarsfrihet för styrelsens förvaltning.

Bokföring och mötesprotokoll

Förening ska föra räkenskaper, upprätta en verksamhetsberättelse med resultat- och balansräkning, samt föra protokoll vid årsmöten, andra föreningsmöten och styrelsens sammanträden. Förening ska även föra en medlemsförteckning.

Följa stadgar och bestämmelser

Föreningen måste följa de stadgar och bestämmelser som utfärdas av RF, SHF, SDF (specialdistriktsförbund) och andra överordnade idrottsorgan.

Har er förening ett samarbetsavtal med en annan förening?

När en förening ingår ett samarbetsavtal med en annan förening, gäller samma skyldigheter för båda parter. Båda föreningar måste fortsatta uppfylla sina årliga och grundläggande skyldigheter som förening:

  • Hålla årsmöte och föra årsmötesprotokoll
  • Föra räkenskaper
  • Betala medlemsavgift till SHF
  • Skicka in årsrapport senast 30 september
  • Följa stadgar och bestämmelser

Det är nödvändigt att båda föreningarna följer de stadgar och bestämmelser som ställs av Riksidrottsförbundet (RF) och Svenska Handbollförbundet (SHF).

Tips för föreningsadministration

Bokföring: Se till att båda föreningarna använder samma bokföringssystem, men säkerställ att bokföringen är korrekt åtskild för respektive förening. Detta kan ni göra genom att använda separata kontoplaner och kostnadsställen.

Dokumentation och stadgar: Säkerställ att all dokumentation, inklusive mötesprotokoll, finansiella rapporter och stadgar, hålls uppdaterad och är lätt tillgänglig. Använd digitala plattformar för att lagra och dela dokument för en effektiv dokumenthantering.

Håll er informerade om eventuella lagar, regler och förordningar som kan påverka föreningsverksamheten och se till att föreningarna följer dem korrekt. Se till att föreningens stadgar följer Svenska Handbollförbundets (SHF) och Riksidrottsförbundets (RF) stadgar.

Årsmöten och protokoll: Följ respektive förenings stadgar när ni utlyser årsmöten och planera dem så att de hålls i nära anslutning till varandra för enklare administration, exempelvis samma dag och efter varandra.

Använd en standardmall för årsmötesprotokoll för att förenkla protokollföringen vid möten och säkerställ att alla nödvändiga punkter täcks.

Publicerad: 2025-02-10

Senast uppdaterad: 2025-02-20

Författare: Svenska Handbollförbundet

Intressant? Dela gärna!

Väx och utvecklas tillsammans med SDF

Ta kontakt idag.

HF MittÖppnas i nytt fönster.
HF MittÖppnas i nytt fönster.
HF SydÖppnas i nytt fönster.
HF VästÖppnas i nytt fönster.
HF ÖstÖppnas i nytt fönster.

Från idé till verklighet med RF-SISU

Idrottskonsulenten är redo att vägleda er förening, och erbjuder stöd och utbildning för att hjälpa er att nå era mål.

Kontakta RF-SISUÖppnas i nytt fönster.