Gå till innehåll

HANDBOLL VÄST

HANDBOLL VÄST

Parahandboll Handbollförbundet Väst 2022–23

Spelas i sammandragsform vilket betyder att man spelar 2 matcher när man är på match vid 2 tillfällen på hösten som ligger 22 eller 23 oktober samt 19 eller 20 november.

Det kommer att bli 2 tillfällen på våren, HFV återkommer med mer planering för det under hösten.

Sammandragen är indelade i 2 klasser Blå & Gul.

Blå klass: Spelformen är på hög nivå och traditionella handbollsregler kan följas och respekteras. Undantag i regler kan förekomma om behov föreligger. Spelarna har god speluppfattning i kombination med en god fysisk förmåga. Spelarna är i behov av rak och tydlig kommunikation.

Gul klass: Spelformen är på en lägre nivå och handbollsregler kan komma att anpassas. Spelare kan behöva extra stöd i form av ledsagning i samband med att de finns på spelplan. Spelarna har mindre speluppfattning och är i behov av tydligare kommunikation. Spelaren kan omfattas av en fysisk lägre förmåga.

Behov av ledsagning: Vissa spelare kan, för att det ska vara möjligt att delta, behöva ledsagare. Ledsagaren ska inte delta i spelet utan endast möjliggöra för den aktiva spelaren att delta.

Avgifter

 • Startavgift, säsongen 2022–23 tar HFV inte ut någon startavgift för Parahandbollspelet.
 • Övriga kostnader, arrangerande förening står för hallkostnad samt domar & funktionärskostnader. Varje lag bekostar sina egna resor.

Spel

 • Till spelprogram >> Länk till annan webbplats.
 • Matchtid 2x15 minuter
 • Timeout = 1 per halvlek/lag
 • Boll, Inom gåendehandboll finns inga rena åldersklasser. Därför rekommenderas det att bollstorlek anpassas efter spelarnas ålder, fysiska funktion och förmåga i samband med matchtillfälle.

Kommentar: För stöd vid val av bollstorlek, se TBBU under § 2:3 Bollstorlekar >> Länk till annan webbplats.

Klister/vax får användas från U12 och äldre vid behov. Klister/vax är ej obligatoriskt vid match. Klister/vax får endast appliceras på fingrarna. Är lagen ej överens ska matchen spelas utan klister/vax.

Kommentar: Det är rekommenderat att man i samband med tekniskt möte (se 3.7 Tekniskt möte) diskuterar om klister/vax ska användas under match.

Tekniskt möte

30 minuter innan matchstart bör ett tekniskt möte anordnas där ledare från båda lagen samt domare deltar. Ledarna ska under det tekniska mötet delge information om spelarnas nivå (blå alt. gul klass) och/eller annan nödvändig information som kan bidra till ett anpassat spel och rätta beslut från domare.

Kommentar: Domaren kan i händelse döma en match som spelas precis innan berörd match. Anpassning av ett tekniskt möte får de ske utefter kvarstående tid.

EMP (elektroniskt matchprotokoll)

 • EMP används i samtliga matcher
 • Resultat, registreras genom EMP i alla sammandrag
 • Tabell, endast i Blå klass. (i gul klass möter inte alla lagen varandra i lika många matcher)

Domare & funktionärer

 • HFV tillsätter domare
 • Arrangerande förening tillsätter funktionärer

Till tävlingsbestämmelser för Parahandboll >> Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2022-10-12

Senast uppdaterad: 2023-09-19

Författare: Louise Idebäck