Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Om beachhandboll

Bakgrund

Beachhandbollen uppkom i sin linda 1992 och har sitt ursprung i Italien. Sporten fick officiell status av det Internationella Handbollförbundet 1995 och har sedan dess varit på stadig frammarsch. Brasilien har hittills varit världsledande på både dam- och herrsidan med 3 respektive 5 officiella VM-titlar.

Sedan 2004 har det spelats EM (ojämna år) och VM (jämna år) vartannat år, sporten har även under senare år tagit plats i Ungdoms-OS, World Games och World Beach Games. Utöver dessa internationella turneringar spelas det mästerskap i varje världsdel, vilket är en tydlig indikation på sportens geografiska spridning. Att sporten växt snabbt och brett har under senare år genererat ett ökat intresse även medialt och majoriteten av de turneringar som spelas distribueras idag via stream på internet och/eller tv. 2022 spelades det första EM-kvalet.

Svensk beachhandboll har varit på stadig frammarsch under det senaste decenniet och herrlandslaget tillhör nu mer toppskiktet i världen. Under de senaste åren har landslaget bland annat radat upp följande slutplaceringar vid internationella turneringar:

Sveriges meriter

  • 2017 - 5:a vid EM i Zagreb, Kroatien
  • 2018 - 4:a vid VM i Kazan, Ryssland
  • 2019 - 3:a vid World Beach Games i Doha, Qatar
  • 2021 - 1:a vid U17-EM i Varna, Bulgarien

Beachhandboll är en växande sport som härstammar ifrån den traditionella inomhushandbollen. Sporten karaktäriseras av akrobatik i form av snygga mål och spektakulära räddningar. Matcherna är intensiva med ett högt tempo, vilket ofta resulterar i många mål och generellt väldigt spännande matcher. Beachhandbollens upplägg i form av regler och filosofi strävar efter en inkluderande sport där allt ska genomsyras av fair play i form av ömsesidig respekt spelare, ledare och domare emellan.

Om beachhandboll

Beachhandbollens fundament är fair play i kombination med ett regelverk som har utvecklats för att gynna och belöna spektakulära aktioner med fler poäng. I den här introduktionen kommer du som läsare få en förståelse om varför beachhandboll är en populär sport i samtliga världsdelar och varför den fortsätter växa och har börjat få fäste i stora mästerskap så som Ungdoms-OS och World Games.

För en djupare introduktion klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Publicerad: 2022-12-20

Senast uppdaterad: 2023-05-27

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!