Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Spelarutbildning

Syfte med Sverigecupen
Sverigecupen är en del inom Svenska Handbollförbundets (SHF) spelarutbildning och starten på landslagsverksamheten som skapar förutsättningar för att se färdigheter i matchspel gentemot varandra och i lika förhållanden.

En samlingsplats för utbildning och utveckling för olika målgrupper. Som skapar möjligheter för individen att få nya perspektiv och erfarenheter bortsett ifrån sin dagliga verksamhet.

Handbollen har möjlighet att lära, utveckla och se trender.

Spelarutbildning i fokus
Inom distriktslagsverksamheten vill vi att så många spelare som möjligt ska ges tillfälle till fortsatt utveckling och utbildning, så även under Sverigecupen. Väl på plats i Nyköping ska alla spelare få chansen att prestera och visa upp sig för förbundskaptenerna och deras instruktörer. Därför betonar SHF vikten av att alla spelare ges chansen att spela, och att speltiden fördelas jämnt mellan spelarna.

Lägerverksamhet
När Sverigecupen spelats kallar SHF spelare till riksläger som är en del inom spelarutbildningen som SHF erbjuder. Sammanlagt arrangeras fyra riksläger för varje årskull. Rikslägren ingår som ett led i utbildningsstegen mot junior- och ungdomslandslagsverksamheten. Lägren arrangeras varje år i april/maj och juni/augusti. Till riksläger 1 och 2 kallar SHF ca 60 spelare och till riksläger 3 och 4 kallas ca 25 spelare. Spelarna som blir uttagna till sitt första Riksläger fyller samma år 16 år. Parallellt med riksläger arrangerar SHF träningsdagar på olika orter i landet för att fler spelare ska få ta del av SHF:s Spelarutbildning.

Fokuspunkter från förbundskaptener och instruktörer
Förbundskaptener och instruktörer har ett antal fokusområden som de utgår ifrån när de följer upp spelarna. De vill se spelare:

  • spela både anfall och försvar
  • visa upp god spelförståelse
  • visa upp god individuell teknik i försvars-, anfalls- och målvaktsspelet
  • att alltid göra sitt bästa

Representanter för nationell idrottsutbildning (NIU)
Under helgen kommer, utöver förbundskaptenerna och instruktörer från SHF, representanter från de olika handbollsgymnasierna (NIU) kan finnas på plats i Nyköping. NIU-representanterna kommer följa turneringen inför de kommande uttagningarna till gymnasierna. Det är inte tillåtet för NIU-representanter att kontakta enskilda spelare och diskutera spelarens framtid under turneringen. Skulle detta ske, informera tävlingsledningen.

Frågor om spelarutbildningen?
Kontakta Kalle Andersson, kalle.andersson@handboll.rf.se

Publicerad: 2023-06-27

Senast uppdaterad: 2023-10-03

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!