Gå till innehåll

Svensk handboll

Svensk handboll

Spelarutvecklingsstrategi

mot elit och landslag

Svenska Handbollförbundets spelarutvecklingsstrategi visar riktningen för utbildningen för spelare mot elit- och landslagsverksamhet. Det är inte en färdig manual för hur vi når handboll i världsklass, utan en riktning och guide på vägen dit.

 

Strategin riktar sig till ledare och spelare inom våra elitverksamhetsområden: spelarutbildning, landslag, gymnasium och tränarutbildning för att skapa en tydlig samsyn och likriktad utbildning.

 

På den här webbplatsen kan du läsa varje kapitel ur strategin för sig eller ladda ned hela strategin via länk i huvudmenyn.

Förord & inledning

Inom svensk handboll är målet att utbilda unga spelare för kommande elit- och landslagsverksamhet, där så många som möjligt får internationell erfarenhet i unga år för att på sikt bli konkurrenskraftiga.

Ett nära samarbete mellan gymnasier, spelar- och tränarutbildningar samt landslagsverksamheten är avgörande för att optimera utvecklingen och ge spelarna bästa möjliga förutsättningar.

Mot handboll i världsklass

För att röra oss mot visionen handboll i världsklass siktar vi på att de svenska A-landslagen ska vinna minst en medalj under varje OS-cykel.

 

För att uppnå det måste vi kontinuerligt utveckla välutbildade landslagsspelare. Genom samarbete mellan alla delar av utbildningen och mellan spelare, ledare och experter i alla delar, skapas en stark grund för framgång.

 

Utbildningsmodell

SHF:s utbildningsmodell är en omfattande organisation som inkluderar allt från ungdomars individuella utveckling till U- och A-landslagen, gymnasieverksamheterna och landets föreningar i de fem distrikten runt om i landet. Alla dessa delar är lika viktiga och bidrar till den helhet som ur ett historiskt perspektiv har producerat flertalet duktiga landslags- och världsspelare som bidragit till framgångar både nationellt och internationellt.

Spelarutbildning

Den svenska modellen, med en tydlig och väletablerad spelarutbildning har historiskt sett skördat stora framgångar och producerat flera framstående landslags- och världsspelare.

 

Utvecklingsprocessen är progressiv och metodisk utformad med en tydlig intention att utveckla spelarens kompetens, både ur ett individuellt och kollektivt perspektiv.

Gymnasieutbildning

Att forma en elitspelare tar lång tid och därför är det av stor vikt att samarbetet med Sveriges idrottsgymnasier fungerar väl och utgår från den kravbild som gäller för elitspelare.

Alla handbollsgymnasier är godkända av SHF, vilket innebär att det finns en tydlig arbetsprocess kopplat till SHF:s tränar- och spelarutbildning.

Ungdomslandslag

Intentionen med de svenska U-landslagen är bland annat att utbilda och utveckla spelarna med målet att få fram så många A-landslagsspelare som möjligt ur varje årskull.

 

Syftet är att stimulera individerna till vidare utveckling mot en elitsatsning, samt att ge möjligheten till internationell erfarenhet tidigt i karriären.

Utvärdering & uppföljning

För att driva verksamheten framåt i strävan efter visionen handboll i världsklass utgör utvärdering och uppföljning av varje U-mästerskap och säsong en central och viktig del. Uppföljningen sker regelbundet av ansvarig tjänsteman i samarbete med berörda U-förbundskaptener.

Kravbild & utvecklingsplaner för förbundskaptener

SHF arbetar utifrån framtagna kriterier som ska säkerställa rätt kompetens inom de ansvarsområden en förbundskapten ställs inför under sitt uppdrag. Kravbilden kan variera beroende på vilken nivå uppdraget gäller.