Gå till innehåll

Svensk handboll

Svensk handboll

150 lösningar på 9 hinder

Hur får man fler unga att komma med i organiserade fritidsaktiviteter, som idrottsföreningar, kulturskolor, lägerverksamheter och fritidsgårdar?

Och hur kommer det sig att färre med utländsk bakgrund deltar, när dessa verksamheter faktiskt leder till integration, social utveckling, förbättrat mående och förbättrade skolresultat?

I en rapport, publicerad i maj 2020, presenteras nio stora hinder som stoppar unga från att involvera sig i en organiserad fritidsaktivitet – men också 150 lösningar!

Rapporten är gjord av socionomen Peter Lindqvist utifrån intervjuer med ungdomar, föräldrar och aktörer från hela landet, samt erfarenheter från ett treårigt projekt av IM, kallat Aktiv Fritid. I projektet påbörjade 235 nyanlända barn en önskad fritidsaktivitet.

Rapporten kan läsas av alla som är intresserade av att förbättra deltagande, inkludering och integration. Och alla som arbetar med barns och ungdomars fritid. Rapporten kan också skickas vidare till aktuella personer inom fritidsförvaltningen i din kommun. Och till de som arbetar med kulturskolan. Och skolor, era nämnder och de ni samarbetar med. Alla som delar visionen om att inkludera fler och öka mångfalden i verksamheterna, bryta segregationen och förbättra utvecklingsmöjligheterna för kommunens unga, så att unga från alla delar av samhället får bättre chanser i livet genom en aktiv fritid.

Ladda ned rapporten här Pdf, 5.4 MB.

 

Publicerad: 2022-12-22

Senast uppdaterad: 2022-12-22

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!