Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Parahandboll

Parahandboll riktar sig till handbollsspelare med kognitiva funktionsnedsättningar så som intellektuella funktionsnedsättningar (IF) och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och till spelare med lättare fysiska funktionsnedsättningar (där spelaren ej är beroende av rullstol som förflyttningshjälpmedel) som på grund av funktionsnedsättningen inte kan delta på lika villkor inom den traditionella handbollen.

Formen spelas på traditionellt sätt med vanliga handbollsregler. Ledsagare kan finnas på planen men ingår inte i laguppställningen. Spelet anpassas efter spelarnas funktion och förmåga.

Parahandboll bjuder in till spel med mixade lag: flickor/damer och pojkar/herrar spelar tillsammans. Parahandboll delas upp i två åldersnivåer: spelare upp till U11 spelar barnhandboll medan spelare från 12 år och uppåt spelar ungdoms-/seniorhandboll.

I den mån det är möjligt rekommenderas att det från 12 års ålder erbjuds nivåanpassade klasser vid tävlingssammanhang: gul och blå. Syftet med indelningen i klasser inom är att skapa anpassade tävlingsmöjligheter baserade på spelarens individuella funktion och förmåga. Vi rekommenderar att klasserna används vid nationella tävlingsarrangemang som serie- och cupspel.

Blå klass:
Spelformen är på hög nivå och traditionella handbollsregler kan följas och respekteras. Undantag i regler kan förekomma om behov föreligger. Spelarna har god speluppfattning i kombination med en god fysisk förmåga. Spelarna är i behov av rak och tydlig kommunikation.

Gul klass: Spelformen är på en lägre nivå och handbollsregler kan komma att anpassas. Spelare kan behöva extra stöd i form av ledsagning i samband med att de finns på spelplan. Spelarna har mindre speluppfattning och är i behov av tydligare kommunikation. Spelaren kan omfattas av en fysisk lägre förmåga.

Behov av ledsagning: Vissa spelare kan, för att det ska vara möjligt att delta, behöva ledsagare. Ledsagaren ska inte delta i spelet utan endast möjliggöra för den aktiva spelaren att delta.


Publicerad: 2022-12-15

Senast uppdaterad: 2024-04-24

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!