Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

FK Caroline Friberg och Frenne Båverud

Foto: Johan Kaving

Caroline Friberg är förbundskapten för F08/09 tillsammans med Frenne Båverud som även är förbundskapten för F06/07. Här svarar de på era frågor.

Vad har ni för roll här på finalspelet?
Att få möjlighet att se många duktiga handbollsspelare under många matcher. Det ger oss en chans att få en bild över spelare som kan bli aktuella för kommande RIKS läger och landslagssamlingar.

Att hjälpa till vid prisutdelningar.

Vad ska man göra för att kunna visa vad man kan för att kunna bli uttagen till landslaget?
Man ska göra sitt bästa i att försöka njuta av den handbollsfest som USM är. Spela handboll, alltid göra sitt bästa, visa engagemang och bra attityd; och viktigast av allt, ha roligt tillsammans med sitt lag.

Vad prioriterar ni mest hos en spelare som vill ta sig till landslaget?
Att man både är duktig själv och gör de runt om sig bättre, att man ger energi genom sina beteenden på som utanför planen, att man kan spela både försvar som anfall och att man besitter spetsegenskaper som gör att man sticker ut gentemot andra.

Vad letar ni efter för en M6 och vad tycker ni är de viktigaste aspekterna hos en M6?
Det finns många offensiva egenskaper en M6a kan besitta och olika kan vara mer tongivande än andra. Förmåga att fånga boll i alla lägen, blick för spelet, förmågan att skapa yta åt andra genom gott spärrspel och bra tajming i rörelse. Defensivt beror såklart kvaliteerna på vart i försvaret M6 spelar men där igen, en bra spelförståelse, kommunikation, våga ta kontakt och gott fotarbete.

Vilket lag smyghejar ni på i helgen?
Vi hejar inte på något lag utan njuter av stämningen, alla fina prestationer och vill se det lag som spelar bäst handboll vinna. Med det sagt så kan jag inte låta bli att glädjas åt mina NIU-elever om de presterar bra, kan iof inte låta bli att glädjas åt bra prestationer från alla spelare som jag haft på läger/träningsdagar eller liknande.

Varför priemierar man oftast aldrig försvarsspelet hos spelare, utan endast antal mål?
Det är en tråkig trend som vi alla tillsammans kan försöka förändra. Försvarsspelet är minst lika viktigt och bör primeras! En förklaring till varför det blivit som du upplever kan vara att antal mål är det enklaste man kan se rent objektivt efter en match. Men vi som tittar efter duktiga handbollsspelare att ta ut till RIKs läger och så vidare tittar på mycket mer än antalet mål!

Jag skulle snarare säga att det blir en större reaktion gällande uttagningar när man väljer spelare för deras försvarsegenskaper över offensivt skickliga spelare. Handbollsmatcher vinns oftast av det lag som gör flest kontringsmål så spelare som kan spela bra försvar letar vi alltid efter, det bästa är om de är lika skickliga offensivt som defensivt.

Vad krävs för att bli sedd när man spelar i ett mindre lag som ej möter topplag?
Att man lyfts fram av exempelvis sitt NIU-gymnasium, klubbtränare eller motståndartränare när vi letar tips bland våra kontakter ute i landet. Presterar man bra över tid så kommer ryktet fram förr eller senare!

Tittar ni även på spelare som inte är på plats på finalspelet eller i Sverigecupen?
Ja, vi försöker även se dem tidigare stegen i SM.

Utifrån de förutsättningar som vi har i vår vardag så försöker vi se så mycket som vi kan och det vi inte hinner se skaffar vi oss rapporter om.

Har alla ålderskullar VM?
VM spelas för U19 och U21 på killsidan. Alltså är det dags nästa år för pojkar födda 2004 och 2005 att spela U21 VM och pojkar födda 2006 och 2007 att spela U19 VM.

Har man ingen chans om man inte kommer med på Riksläger 1?
Det kommer många chanser under handbollskarriären att bli uttagen till olika saker. Det viktigaste är att fortsätta jobba på med det vi älskar och ha roligt på vägen.

Har Frenne något mellannamn?
Mats Gunnar

Vilken är Carolines favoriträtt?
Fisksoppa

Publicerad: 2024-05-02

Senast uppdaterad: 2024-05-02

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!