Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Kost

Litteratur om kost för dig som idrottar

På SISU Förlags webbplats finns bland annat nedan nämnda litteratur om kost och näringslära som riktar sig till dig som idrottar. Till sisuidrottsbocker.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bra mat för unga idrottare

För dig som idrottar är det lika viktigt att äta rätt som att träna rätt. Bra mat för unga idrottare vänder sig till 11-15 åringar och visar hur mat fungerar i kroppen och varför det är bra att äta olika sorters mat. Häftet innehåller många tips på vad du kan äta före, under och efter träning och tävling. Det finns också flera enkla och nyttiga som hjälper dig att själva ta ansvar för vad du äter.

Ät rätt när du tränar

För dig som är idrottare är maten av stor betydelse eftersom den påverkar kvaliteten på ditt träningspass och hur din kropp svarar på träning över tid. Vill du optimera din prestation kan det till och med vara avgörande. I Ät rätt när du tränar får du lära dig mer om de vanligaste näringsämnena och hur mycket energi du behöver beroende på hur hårt du tränar. Du får också veta hur du sätter ihop kosten för att den ska passa just dina behov och hur du planerar matintaget i förhållande till träning och tävling. I slutet finns goda receptförslag på hur en dags meny kan se ut, beroende på energibehov.

Rekommendationer kring kost för olympiska idrottare

Rätt kost och vätska i samband med tävling och träning är en viktig förutsättning för topprestation och ett prioriterat resursområde i Svenska Olympiska Kommitténs (SOK:s) Topp och Talangprogram.

SOK:s uppgift är att skapa de bästa förutsättningarna för svenska idrottare att nå världseliten och bidra till konkurrenskraftiga svenska OS-trupper. En viktig del av detta arbete är att förmedla kunskap om kost- och vätskestrategier med särskild fokus på idrottsspecifika och individuella behov vid olika träningsbelastningar.

SOK:s kostrekommendationer vilar på utgångspunkten att god kosthållning är en förutsättning för optimal träning, återhämtning, topprestation samt hälsa. Detta dokument tydliggör riktlinjerna och summerar rekommendationerna avseende kosten för Olympiska idrottare.

Läs kortare summering av underlaget "Kostrekommendationer för olympiska idrottare" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs hela dokumentet "Kostrekommendationer för olympiska idrottare" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska Handbollförbundet följer Svenska Olympiska Kommitténs rekommendationer om kost för elitidrottare.

Källa: https://sok.se/arkiv-for-artiklar/2016-06-22-rekommendationer-kring-kost-for-olympiska-idrottare.html Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-10-31

Senast uppdaterad: 2022-10-31

Författare: Svenska Handbollförbundet

Intressant? Dela gärna!