Gå till innehåll

HANDBOLL SYD

HANDBOLL SYD

Flytta match pga. dåligt väder?

HF Syd, rekommendation vid dåligt väder och/eller vädervarningar

Bakgrund
När snöfall eller annat dåligt väder förväntas och meddelas via nyhetskanaler uppstår oftast funderingar och frågor från föreningar/lag som har inplanerade bortamatcher under den period som vädret ska vara dåligt. Frågorna handlar allt som oftast om att man vill skjuta upp matcher och inte åka och spela, utifrån den prognos som ligger.HF Syds inställning är alltid att matcherna i möjligaste mån ska genomföras som planerat. HF Syd är ett stort distrikt med ibland stora avstånd mellan de lag som ska spela. Då handboll i huvudsak spelas under vinterhalvåret, kan vi inte ha som utgångspunkt att matcher ska ställas in eller skjutas upp vid snöfall, eller annat dåligt väder. Det skulle innebära svårigheter att få alla matcher spelade, speciellt de där avstånden är långa då de behöver spelas på helger, och dessa är till antalet begränsade.

Detta innebär att det inte är acceptabelt att skjuta upp matcher flera dagar i förväg utifrån en prognos om dåligt väder. Istället bör man bevaka vädret och avvakta så länge som det är praktiskt möjligt innan man tar ett beslut om att inte åka till match på grund av vädret.

Dock äger alltid ansvarig ledare och föreningen beslutet om bedömningen av om det går att ta sig till matchen på ett säkert sätt, då det lokala vädret kan variera kraftigt. Speciellt i ett så stort distrikt som HF Syd. Om beslut tas att inte åka till en match på grund av dåligt väder så bör det vara förankrat i föreningen.

Rekommendation:
- Ingen vädervarning utfärdad men vädret är ”dåligt” - Planera resan från hemorten så att ni har gott om tid att ta er fram till matchen. Är i sig ej godkänt som skäl för att flytta/skjuta upp match. Ansvarig ledare, tillsammans med föreningen gör bedömning om det går att på ett säkert sätt ta sig till matchen.

- Gul varning för dåligt väder – Planera resan från hemorten så att ni har gott om tid att ta er fram till matchen. Är i sig ej godkänt som skäl för att flytta/skjuta upp match. Ansvarig ledare, tillsammans med föreningen gör bedömning om det går att på ett säkert sätt ta sig till matchen.

- Orange/Röd varning för dåligt väder – Matcher bör ej genomföras och vid orange/röd vädervarning är det godkänt skäl för att inte spela match.

I ALLA lägen gäller att om man behöver flytta/skjuta upp match pga väder, att kontakt skall tas med ansvarig i motståndarlaget/lagen och vara överens om att inte spela matchen. Även domartillsättare (i de fall där det är tillämpligt) skall meddelas om match flyttas/skjuts upp pga väder, liksom HF Syds tävlingskontor (tavling@handbollsyd.se)

Publicerad: 2022-10-04

Senast uppdaterad: 2023-09-19

Författare: Camilla Rohlén